Czym nawozić pomidory-cz.2

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
Zablokowany
piotrpex
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 23 kwie 2015, o 15:37
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Czym nawozić pomidory-cz.2

Post »

forumowicz pisze: Ty sobie lepiej nie zaprzątaj głowy nawozami. Gdybyś jeszcze do tych liczb granicznych wziął pod uwagę współczynniki sorpcji ,to nie wiem czy w ogóle znalazłbyś nawóz stricte do pomidorów.
:) Czasami mam chęć odpuścić, po prostu sadząc rośliny na łeb i ufać im, że urosną. Ale gdy rano wyspany odpocznę, to znów drażę temat w przerwach w pracy ;)

Niemniej jednak dziękuję za sugestie.
forumowicz pisze:I faktycznie, kiedy opróżniam wiadra jesienią z brył korzeniowych cała objętość wiader jest równo, pięknie przerośnięta bryłą korzeniową
Co robisz potem z tymi wiadrami ? Jakaś dezynfekcja ?

Pozdrawiam
x-p-o
ZBANOWANY
Od: 16 lut 2011, o 19:24
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Woda z płynem i szczotka. Nie widzę konieczności dezynfekcji skoro pomidory nie chorują.

A bryły korzeniowe idą na kompost.
piotrpex
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...

Post »

To samo właśnie budziło moje wątpliwości. Skoro w zeszłym roku w tunelu nie zaobserwowałem żadnych chorób pomidorów (jak na moje amatorskie oko), to chyba nie jest zasadne aby w tym sezonie odkażać glebę. Zresztą obecnie z moim nikłym doświadczeniem, nie wyobrażam sobie siebie odkażającego glebę ;) W każdym razie umyłem tunel mydłem potasowym i to wszystko.

Wracając do nawożenia pomidora. Czytałem wątek o nawożeniu rzędowym. Tam był wymieniony obornik. Przyznam, że w tym roku wykopałem rów pod miejscem, gdzie będą pomidory i na dno nasypałem dwa rodzaje obornika ale granulowanego - owczy i koński. Zasypałem. Podlałem to humusem oraz "eemami". Pelet jest na głębokości około 20-30 cm. Zupełnie zbagatelizowałem sprawę np. pH gleby. A teraz patrzę na etykietę, że np. obornik owczy ma około 11 :D, koński też dość wysoki. Ciekawy jestem, jak szybko pomidory dobiorą się do tej warstwy i czy odczują to.

A wracając jeszcze do azotu forumowicz. Czyli zasadniczo nie ma sensu wyliczanie azotu analogicznie do tego jak podałem dla fosforu i potasu ? Na różnych nawozach podają rożne formy azotu w procentach. Mniej więcej to wyjaśniłeś 4 posty wyżej. Ale jakbym się uparł i chciał liczyć po masach atomowych to której formy się trzymać ? amidowej czy tej, która przeważa w danym nawozie ?Pytam, bo chciałbym mieć ten temat azotu zamknięty.

P.
x-p-o
ZBANOWANY

Post »

Na nawozach azot jest podawany w formie pierwiastkowej niezależnie czy pochodzi z saletry, mocznika czy nawozów amonowych. Nie ma innej opcji.
piotrpex
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...

Post »

forumowicz pisze:Na nawozach azot jest podawany w formie pierwiastkowej
Tej informacji mi brakowało jak spragnionemu wody ;) To teraz wiele mi się rozjaśniło w głowie.
Ułożę sobie to wszystko w moim programie i będę wiedział jak obliczać.
forumowicz pisze:Z tym nawożeniem rzędowym to widzę, że drzemie w Tobie jakiś MacGyver ;:306
Raczej laik, który chce dobrze ... ;) Ale w zeszłym roku od niechcenia polałem grządki, gdzie była sałata, humusem i miałem takie główki, których niejeden market by się nie powstydził. To samo zresztą z fasolą szparagową. Dlatego próbuję te przypadkowe efekty przenieść na pomidory - stąd całe te moje drążenie o nawóz.
Trixi11
100p
100p
Od: 27 lut 2015, o 17:55
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Powoli gromadzę apteczkę pierwszej pomocy dla moich pomidorków. Jako ze siarczan magnezu był tylko w 25kg workach kupiłam w aptece sol gorzka ( magnesiumsulfat 7H2O.) W jakiej proporcji ja rozrobić z woda w razie problemów z magnezem ?
Awatar użytkownika
zlotko73
100p
100p
Od: 30 mar 2015, o 17:17

Post »

forumowicz proszę Cię o radę.
Jak wiesz zaczęłam tą swoją przygodę z pomidorami i mam teraz zagwozdkę.
Jako ,że działkę posiadam od ubiegłego roku ale dopiero w tym udało mi się ją zaplanować włącznie z miejscem na pomidory ziemia nie była ruszana jesienią.
Kupiłam w sklepie obornik naturalny ,granulowant firmy Biopon.
Czy powinnam w miejscu gdzie będę sadzić pomidory rozsypać i przekopać czy może masz jakiś lepszy pomysł ?
x-p-o
ZBANOWANY

Post »

Trixi11

http://www.agrolok.pl/pl/site/siarczan- ... y-405.html

złotko 73

Najbardziej racjonalne będzie nawożenie punktowe. Trzeba będzie ten obornik zalać wodą. Najpierw objętościowo 1:1, później powstałą breję ponownie rozcieńczyć 1 :4 i zaprawić taką gnojowicą dołki. Dołki zasypać ziemią i w to wsadzić pomidory. Dołki mniej więcej na głębokość 20 cm i średnicy 30 cm. Należy to zrobić jak najszybciej. Pozostaje jednak sprawa gleby. Korzenie rozrosną się szerzej niż dołek i jeśli trafią w glebę z dużymi niedoborami składników może to wpłynąć na wzrost pomidorów . Problemy mogą się zacząć już w miesiąc po wysadzeniu Zastosowanie takiego obornika posypowo na całej powierzchni to marnotrawstwo, bo zanim korzenie sięgną międzyrzędzi to obornik będzie zasilał chwasty. Proponuję zaopatrzyć się w Azofoskę i saletrę potasową i zasilać tymi nawozami pomidory w trakcie wegetacji. Najpierw Azofoską rozpuszczoną w wodzie w stężeniu 5 dkg/10 l wody a w momencie kiedy pomidory zaczną dojrzewać przejść na zasilanie saletrą potasową w tym samym stężeniu.
Trixi11
100p
100p
Od: 27 lut 2015, o 17:55

Post »

forumowicz - jesteś moim idolem :!: :!: :!: dzięki wielkie :!: Do pomidorów 0,5 - 1 g (jest w postaci kryształkow) - czyli 5-10 ml na 10l wody. Czy dobrze policzyłam ?
x-p-o
ZBANOWANY

Post »

Niestety- źle. Stężenie jak widziałaś zalecane jest w wysokości 0,5-1 %. Kilogram/ litr wody/ ma 1000 gram, jeden procent z tego to 10 gram. Zatem stężenie ma być od 5-10 gram na litr wody.

Gdybyś miała problem ze zważeniem tak małej porcji proponuję wykonaj sobie koncentrat o stężeniu 10 % tj odważ 10 dkg , wsyp do butelki PET i dopełnij do objetości 1 l wodą. Wtedy do oprysku odmierzysz sobie takiego koncentratu 100 ml i dodasz 0,9 l wody. Uzyskasz roztwór o stężeniu 1 %. Taki koncentrat może stać w butelce nawet dwa sezony ponieważ siarczan magnezu jest trwały i stabilny
Neko
---
Od: 23 wrz 2013, o 20:49

Post »

:wit
forumowicz poradź proszę.
Ponieważ mam do podlania ponad 150 sadzonek pomidorów, ułatwiłam sobie pracę sporządzając roztwór florovitu do pelargonii (3ml/l) w dużej beczce z kranikiem. Niestety nie zawsze utrafiam z ilością i często zostaje mi na dnie ok 10 litrów niezużytej cieczy. Czy mogę spokojnie ją zostawić i spożytkować przy następnym podlewaniu? Czy może jednak dochodzi do utraty składników i lepiej sporządzić nowy ?
Awatar użytkownika
demeter
100p
100p
Od: 19 cze 2009, o 20:36

Post »

Po co rozpuszczać obornik?Skoro wtedy traci swoje zalety.Obornik najlepiej jest przekopać z ziemią i do takiej ziemi wsadzić pomidory.Obornik stopniowo rozkładając się będzie przez cały sezon uwalniał składniki pokarmowe dokarmiając pomidory.
x-p-o
ZBANOWANY

Post »

demeter pisze:?Skoro wtedy traci swoje zalety.
Na czym polega ta strata? ( mod.jokaer)

edit
Neko pisze::wit
forumowicz poradź proszę.
Ponieważ mam do podlania ponad 150 sadzonek pomidorów, ułatwiłam sobie pracę sporządzając roztwór florovitu do pelargonii (3ml/l) w dużej beczce z kranikiem. Niestety nie zawsze utrafiam z ilością i często zostaje mi na dnie ok 10 litrów niezużytej cieczy. Czy mogę spokojnie ją zostawić i spożytkować przy następnym podlewaniu? Czy może jednak dochodzi do utraty składników i lepiej sporządzić nowy ?
Agnieszko

Florovit ma w składzie deklarowanych składników NPK raptem 18 %, do tego trochę mikroelementów i chelatującego je kwasu EDTA .Resztę stanowi ....woda. Mam przed sobą opakowanie floroitu zakupionego jeszcze w 2014 roku z datą przydatności marzec 2016 r. . Nie sądzę by ilość wody miała znaczenie. W każdym razie ani makroskładniki ani mikroskładniki z tego roztworu nie wyparują. Jeśli miałyby się wytrącać z rozcieńczonego roztworu to tym bardziej ze stężonego w butelce. Tak, że spokojnie możesz sobie zużyć taki niewykorzystany roztwór nawozu.

...mod.joaker
Dodam, że azot nie ucieknie z takiego roztworu, bo jest w postaci mocznika i anionów NO3. Do rozkładu mocznika oprócz wody i ciepła potrzebny jest jeszcze enzym ureaza. Nie sądzę by znajdował się on bądź w wodzie z wodociągów bądź w studni.
Ostatnio zmieniony 2 maja 2015, o 09:10 przez jokaer, łącznie zmieniany 3 razy.
Powód: połączenie postów
Neko
---
Od: 23 wrz 2013, o 20:49

Post »

forumowicz pisze: dodam, że azot nie ucieknie z takiego roztworu, bo jest w postaci mocznika i anionów NO3. Do rozkładu mocznika oprócz wody i ciepła potrzebny jest jeszcze enzym ureaza. Nie sądzę by znajdował się on bądź w wodzie z wodociągów bądź w studni.
Dziękuję za odpowiedź ;:196.
A czy jest taki nawóz, którego zdecydowanie nie powinno się robić na zapas, np roztwór saletrzaku czy saletry amonowej? Tu pytam już teoretycznie, z czystej ciekawości ;:3.
x-p-o
ZBANOWANY

Post »

Tak na teraz , na szybkiego, nie widzę takiego nawozu mineralnego.
Zablokowany

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”