Tuje (żywotniki) bledną,brązowieją,żółkną,usychają cz.1

Pytania ze zdjęciami roślin, oceny ich stanu, wyglądu i chorób.
Zablokowany
Awatar użytkownika
dwostr
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 mar 2008, o 15:38
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Problem z żywotnikiem

Post »

Proszę,powiedzcie mi ,czy mój zywotnik jesy chory,czy to reakcja przed zimą.Dodam ,że roślinki zasadziłam tej wiosny i do tej pory nic niepokojącego nie zauważyłam ale teraz te brązowiejące igły trochę mnie zaniepokoiły

Obrazek Obrazek
Serdecznie pozdrawiam Danuta
Awatar użytkownika
MariaTeresa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 lut 2008, o 02:43

Post »

podejrzany Didymascella thuina
zwalczać Bravo 500 SC (o,2%) lub Dithane M 45 (02-03%)
Podejrzany bo brak dobrego zbliżenia pędu :)
To złote thuje, prawda,?
po posadzeniu przez pierwsze 2 lata trzeba podlewać w razie suszy, bo roślina jeszcze porządnie nie przekorzeniła się :)
Pozdrawiam ciepło
Ulubieńcy MariiTeresy
Awatar użytkownika
pogotowie ogrodnicze
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 23 wrz 2005, o 18:40
Kontakt:

Post »

MariaTeresa pisze:podejrzany Didymascella thuina
To złote tuje, prawda,?
po posadzeniu przez pierwsze 2 lata trzeba podlewać w razie suszy, bo roślina jeszcze porządnie nie przekorzeniła się :)
to nie jest drobna plamistość
mnie to wygląda na działanie pędraków
Pozdrawiam. Janusz Ogrodowy Lekarz
diagnostyka na facebooku
Internetowe Pogotowie Ogrodnicze ...
Awatar użytkownika
dwostr
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 mar 2008, o 15:38

Post »

MariaTeresa pisze:podejrzany Didymascella thuina
To złote tuje, prawda,?
Tak,to złote tuje posadzone tej wiosny.
Moje pytanie to: czy chorobę (ewentualnie szkodnika) zwalczać jeszcze teraz,czy jest już za póżno
Serdecznie pozdrawiam Danuta
Awatar użytkownika
MariaTeresa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 lut 2008, o 02:43

Post »

Myślę,że można jeszcze teraz zwalczać tę chorobę, jeśli te thuje mają poniżej 4 lat -dla nich jest niebezpieczna, gdyż infekcja następuje w temperaturach 10-20 stopni, gdy rośliny są wilgotne (a nadal jest dosyć ciepło), zimuje grzybnia i apotecja na chorych roślinach. Jeśli są starsze, to powinny dać sobie radę bez zwalczania
Pozdrawiam ciepło
Ulubieńcy MariiTeresy
dj
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 6 lis 2008, o 21:17

Podeschnięte dołem Tuje Smaragd

Post »

Górą wyglądają ładnie i na pewno się przyjeły ale czy jest szansa, że podeschnięte gałązki się zazielenią bądź odrosną nowe. Jeśli tak to co trzeba zrobić żeby im w tym dopomóc? Przeszukałem formum. Było o usychaniu i ratowaniu tuj ale nic nie znalazłem o ich regeneracji.

dj
Awatar użytkownika
Nalewka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 30 paź 2006, o 12:42

Post »

Chyba nie szukałeś odpowiednio dociekliwie :D

Zerknij tutaj:
- http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?t=163
- http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?t=7786

Jeśli pokażesz zdjęcia, będzie łatwiej cokolwiek doradzać. I napisz kiedy je posadziłeś.

Gdzieś było tez opisane, jak po kilku miesiącach od posadzenia iglaków z donic ktoś wykopywał już uschnięte rośliny z zupełnie nierozwiniętym systemem korzeniowym. A więc kolejne pytanie - czy kupowałeś rośliny w donicach, czy z gołym korzeniem, jeśli w donicach, to czy nie były aby świeżo kopane z gruntu i tylko upchnięte w donicach, a jeśli były doskonale "szkółkowane" i z dobrze rozwiniętym systemem korzeniowym, to czy fachowo je posadziłeś na dobrze przygotowane stanowiska i czy je podlewałeś, czy uschły z braku wody.

Pytań jest więcej. Na jakim stanowisku rosną, w jakiej ziemi, jak operuje słońce i wiatr tam gdzie rosną, czy traktowałeś je jakimiś środkami, czy masz psa itd. Im więcej szczegółów, tym lepiej.

Czy odrosną? A jak są duże teraz? Ile mają lat i centymetrów? I czy w ogóle przeżyją? Jeśli mają po 20 cm i posadziłeś je miesiąc temu, to mogą się przyjąć, ale mogą się też nie przyjąć, wtedy temat "odrastania" w ogóle nie sensu. Jeśli maja po półtora metra i tylko drobny procent podsechł, to może jest to naturalne przygotowanie do zimy i wymiana igieł? Podałeś za mało danych.
"Wyrzuciłem telewizor na śmietnik, a w radiu urwałem gałkę, tak aby nikt z rodziny nie mógł zmienić stacji i teraz jest tylko wasze radio u mnie w domu. I jestem naprawdę wolnym człowiekiem."
TAD
100p
100p
Od: 5 lis 2008, o 21:27

Post »

"DJ" , kupowałeś te Szmaragdy w "OBI" lub w innym markecie ? Czy bryły były" fachowo "owinięte siateczką , bez doniczek ? - Jeśli tak , to możesz je wyrzucić . Zdejmij tę siatkę i zobacz co w środku . Na przyszłość zawsze kupuj żywotniki hodowane tylko w doniczkach . Przed kupnem zawsze wyjmij z doniczki i sprawdź korzenie . Wtedy będziesz miał gwarancję,że przyjmą się . To co jest bez doniczek to są kpiny z klientów . Zamiast korzenia jest kołek z poobcinanymi pędami ładnie oklejony czarnoziemem i owinięty białą siatką . - Najlepiej kupować u ogrodnika , który wykopie roślinę lub drzewko przy Tobie !
... gdy człowiek kładzie się do snu , morze budzi się do życia !
TAD
100p
100p

Post »

Obawiam się "Ducklin' , iż nadszedł kres Twoich skażonych Szmaragdów. Ale nie oznacza to,że wszystkie padną . Te z żółtymi zewnętrznymi końcówkami pewnie tak. W pierwszej kolejności opryszcz te zdrowe. Bo tym drugim niewiele już pomoże . - Obym się mylił.
dj
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 6 lis 2008, o 21:17

Post »

Dzięki za zainteresowanie problemem moich tujek :)
Załączone linki niestety nie wyjaśniają całkowicie mojego pytania.
Uzupełnię w skrócie braki w moim poprzednim poście. Roślinki w doniczkach kupiłem z przeceny za ok 25% ceny (były przesuszone dołem właśnie) rok temu w sierpniu w Castoramie. Zaryzykowałem bo były wysokie na ok 170 cm i cena bardzo atrakcyjna.
Generalnie to wszystkie przyjęły się na 100% (podlewałem, dbałem plus mikoryza) Sądziłem, że jak się przyjmą to całkowicie się zregenerują, niestety niektóre z nich pozostały dołem łyse i nie widać żeby miało się to zmienić :(
Pytanie czy można je jakoś zmusić żeby wypuściły na dole nowe gałązki czy już po prostu takie pozostaną. Góra wygląda bardo ładnie.

dj
TAD
100p
100p

Post »

Z żywotnikami jest tak. Jeśli korzenie całkowicie podeschną wskutek zaniedbań, to jest to nieodwracalne dla całej rośliny. Górna część wygląda zdrowo ale soki już nie idą z korzenia tylko z tego co w pozostałej części. Po kilku miesiącach cała uschnie. - U Ciebie na szczęście być może jakieś drobne korzonki w środku jeszcze żyły i teraz zasilają górne partie rośliny. Ale to okaże się na wiosnę. Jak wiosną pędy będą wiotkie, to przeżyje. Jak sztywne, to zmiana wystroju. Pzdr.
Awatar użytkownika
Nalewka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 30 paź 2006, o 12:42

Post »

Generalnie żywotniki lubią podcinanie i formowanie. Ale... jak zwykle mamy jakieś ale... ale zagęszczają się pięknie, jeśli formowanie zaczęliśmy od młodej sadzonki i tniemy systematycznie "od małego". Inaczej mówiąc, jeśli masz sadzonki 20 cm wysokości i zaczynasz je przycinać po troszku, to rosną ci gęste i piękne rośliny, jeśli masz rośliny prawie dwumetrowe, łyse od dołu, to może lepiej zrób z nich formy prawie pienne, na pniu :) A dołem podsadź żywopłot innymi roślinami, jakieś tawuły, jałowce, czy małe tujki w innym kształcie.
"Wyrzuciłem telewizor na śmietnik, a w radiu urwałem gałkę, tak aby nikt z rodziny nie mógł zmienić stacji i teraz jest tylko wasze radio u mnie w domu. I jestem naprawdę wolnym człowiekiem."
TAD
100p
100p

Post »

" Nalewka" , rozprawialiśmy o zaniedbanych , przeschniętych żywotnikach . - Natomiast podcinać i formować możemy Brabanty , Aurescensje itp. i co z tego wyniknie , wiemy . Aurescesnsję tylko w fazie początkowej . Później tworzy się piękny pokrój , kolor i nie ruszamy tego . Niech rośnie ! Danicę ,Golden Globe ,Little Champion i podobne , to chyba też nie będziemy cięli (?!). Nie będziemy oszpecać tych roślin z ich naturalnego pięknego kulistego pokroju , jaki same tworzą . Czy żyw. Sunkist , cyprisik Ivonne , Kelleriis Gold też będzie Pan ciął ? Obetnie Pan piękne żółte końcówki o niepowtarzalnym pokroju wachlarza ? - Do każdego żywotnika należy podejść indywidualnie . Dla zagęszczenia u dołu można z początku podcinać np: żyw. olbrzymi Atrovirens , później już rośnie jak chce. Żywotniki i cyprysiki same w sobie posiadają swój niepowtarzalny kształt w zależności od odmiany i nie należy tego poprawiać ( niszczyć) poza nielicznymi wyjątkami (odmianami).
Bartekk
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 12 maja 2008, o 11:49

Tuje brązowieją - pomocy !

Post »

Witam serdecznie,
Przekierowano mnie tu do działu abym zapytał was specjalistów w sprawie moich tui.
Mam 9 TUI które znajduja się na balkonach. Zauwazyłem niedawno że na niektórych pojawiaja się brązowe igły ( załączam zdjęcie TUI poniżej ) co się z nimi dzieje ? Jak temu zaradzić.
Kupiłem je w lecie i podlewałem wtedy 2 x w tygodniu po 3 litry do każdej TUI. Obecnie podlewam je 1 x na 2 tygodnie i do dwóch do których nie dochodzi woda z deszczu leje ciągle 3 L a do pozostałych po 1,5 L. Podlewam je wodą z kranu. Nic innego z nimi nie robie.

Co mogę zrobić aby moim TUJOM było dobrze ?

Pozdrawiam
B

Obrazek
Awatar użytkownika
hanka55
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 sty 2008, o 15:30
Kontakt:

Post »

Normalne, czyszczą się.