Porzeczki - sadzenie, cięcie, nawożenie
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 17 kwie 2013, o 12:13
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Porzeczka - cięcie
pelikano11 tak to ta Titania .Trochę przekolorowana,bo z błyskiem.
Ginka można się pomylić ,brakuje punktu odniesienia. Ten sposób prowadzenia jest idealny.Doskonały dostęp światła,powietrza i ogrodnika z każdej strony.Poza tym krzew składa się z 2 starych pędów i jednego młodszego na zastępstwo.Korzenie nie są przesilone i całość jest lepiej odżywiona,co skutkuje większą plennością.
Ginka można się pomylić ,brakuje punktu odniesienia. Ten sposób prowadzenia jest idealny.Doskonały dostęp światła,powietrza i ogrodnika z każdej strony.Poza tym krzew składa się z 2 starych pędów i jednego młodszego na zastępstwo.Korzenie nie są przesilone i całość jest lepiej odżywiona,co skutkuje większą plennością.
-
- 100p
- Od: 17 mar 2015, o 20:34
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Mam nietypowe pytanie, mam nadzieję, że są tu specjaliści, którzy mi odpowiedzą. Porzeczki posadziłam w zeszłym roku, w tym roku zapowiadają się pierwsze owoce. Dzisiaj przyjrzałam się rozwijającym się liściom na krzakach i do jednej mojej porzeczki coś się przyszczepiło jedna gałązka jest zupełnie inna, ma inne liście, inne kwiaty. Czy ktoś może rozpoznaje co to za roślina i czy ona nie jest szkodliwa dla porzeczki? Co ewentualnie mam z tym zrobić. Z góry dziękuję za odpowiedź.
Papi
- Ginka
- Od: 21 wrz 2014, o 16:07
Prawdopodobnie to podkładka wypuściła pąk który zdążył urosnąć, ja bym ścięła i zasmarowała funabenem/dendromalem.
"Rolnik sam w dolinie"...a na imię mu Kasia.
"Śpieszmy się kochać ludzi...tak szybko odchodzą"
"Śpieszmy się kochać ludzi...tak szybko odchodzą"
To pęd porzeczki złotej. Na porzeczce złotej szczepione są porzeczki i agresty pienne. Myślę, że do usunięcia.
Pozdrawiam
Michał
Michał
Na pewno podkładka - porzeczka złota, do wycięcia ale później bo teraz może trochę płakać.
O Miki mnie ubiegł
O Miki mnie ubiegł
-
- 100p
Już właśnie w google sobie poczytałam o podkładkach, o czym nie miałam pojęcia. Czyli usunąć kiedy, po owocowaniu? A to jadalne jest w ogóle?
Papi
Jadalne ale ohydne w smaku utnij za miesiąc.
-
Nie czekaj tylko tnij! Za miesiąc to może być duży badyl i rana po cięciu też większa . .Nawet nie musisz niczym smarować.Porzeczka złota to chwast często wykorzystywany na żywopłoty.Doskonale znosi cięcie.
KaLo no większy ten badyl specjalnie nie będzie, owocki tylko wyda On już hodowany jest od roku przynajmniej Ale wyciąć trzeba
-
Trzeba,bo będzie konkurował z resztą krzewu.
-
- 100p
Wycięłam wczoraj z samego rana, potem było dość mocne słońce i mam wrażenie, że to uschło. Nic nie płacze (chyba, że ma płakać z opóźnieniem).
W każdym razie dziękuję za rady!
W każdym razie dziękuję za rady!
Papi
- darendarski
- 200p
- Od: 24 sie 2012, o 07:45
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
...Wyrósł pęd z podkładki ..na pewno zabiera soki który są przeznaczone dla odmiany szlachetnej.