Czym nawozić pomidory-cz.2

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
Zablokowany
Awatar użytkownika
ekopom
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 3 cze 2010, o 17:32
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Czym nawozić pomidory-cz.2

Post »

forumowicz pisze:Ktoś tu pisał, że nawozy fosforowe dezaktywują jakieś pożyteczne mikroorganizmy. Ciekawe więc, dlaczego fosforan amonu służy jako pożywka dla drożdży.
Taką informację otrzymałem od przedstawiciela dystrybucji. I nie dociekam, bo można obyć się z mieszaniem Polyversum z nawozami, chociaż zalecono dodawanie aminokwasów i zwrócić uwagę, aby nie robić zabiegu w czasie nasłonecznienia.
arachne
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...
Od: 8 sty 2014, o 21:22
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Chciałabym jeszcze raz poruszyć temat nawozu Florovit do pelargonii. Zaniepokoiła mnie informacja na etykiecie. Nie zrobiłam zdjęcia niestety (nawozu nie kupiłam). Proszę Was, jak ktoś ma ten nawóz to niech cyknie fotkę całej tylnej etykietki. Dokładnie jest tam znaczek z wykrzyknikiem i obok maciupeńkimi literkami coś napisali. Nie chcę teraz z głowy pisać. bo tylko zamieszanie zrobię....
Na innych nawozach tej firmy tego nie było - tylko na pelargoniach!! A jak napisali taką drobnicą to mi się to podejrzane zrobiło...
x-p-o
ZBANOWANY
Od: 16 lut 2011, o 19:24

Post »

Myślę, że sprawa została wyjaśniona raz na zawsze kilka postów wyżej
Maka pisze:Po wszystkich tych wątpliwościach dotyczących florovitu, które ostatnio kłębiły się tu na forum, napisałam do producenta i dziś otrzymałam nastepującą odpowiedź:

W odpowiedzi na pytanie pragnę poinformować, że nawozy Florovit spełniają polskie normy związane z zawartością metali ciężkich. Dodam również, że rygor produkcyjny jest taki sam dla wszystkich naszych produktów i nie ma znaczenia, czy są one przeznaczone do stosowania dla roślin ozdobnych (np. pelargonii) czy do roślin przeznaczonych do spożycia.

Biorąc pod uwagę wymagania pokarmowe pomidorów, faktycznie Florovit nawóz płynny do pelargonii idealnie nadaje się do ich zasilania.

Poniżej podaję dawkowanie i sposób stosowania:
W przypadku pomidorów uprawianych w pojemnikach (np. na balkonach) dawka 3 ml nawozu na 1 l wody, początkowo co 14 dni, gdy pojawią się zalążki można co 7-10 dni.

W przypadku pomidorów uprawianych w gruncie dawka 4 ml na 1 l wody, stosowanie początkowo co 14 dni, gdy pojawią się zalążki można co 7-10 dni, dawka roztworu ok. 2 l na m? lub na 2 rośliny.

Tyle producent...
Ograniczę się tylko do cytatu
piotrpex
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 23 kwie 2015, o 15:37

Post »

forumowicz pisze:Powiedz mi, po co te całe dywagacje, skoro nie znasz składu swojej gleby ?.
W wielu książkach, na wielu forach jest to jakby temat z marszu - sadzonki do ziemi == problem z przyswajaniem fosforu. Czasami dogmatycznie bez dokładnych wskazówek. To jak z trafieniem do szpitala, jest uraz, ból, to na początku aplikują środek przeciwbólowy a dopiero potem zaczynają wywiad. Na tej zasadzie o tym pomyślałem i to chciałbym zrozumieć. Poza tym te forum mogą czytać osoby, które znają skład swojej gleby ale właśnie maja problem z tym fosforem po posadzeniu, także nasza "dywagacja" z pewnością nie jest na straty ;)
Awatar użytkownika
mymysteryy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 sie 2014, o 07:58
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

arachne pisze: Dokładnie jest tam znaczek z wykrzyknikiem i obok maciupeńkimi literkami coś napisali. Nie chcę teraz z głowy pisać. bo tylko zamieszanie zrobię....
Na innych nawozach tej firmy tego nie było - tylko na pelargoniach!! A jak napisali taką drobnicą to mi się to podejrzane zrobiło...
Nie ma żadnego wykrzyknika, przynajmniej ja nie widzę :wink:

Obrazek
kaLo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2013, o 12:13

Post »

Jeśli drobnym drukiem to jest to najistotniejsza informacja. :;230 .Szkoda,że pelargonie nie umieją czytać. :)
Awatar użytkownika
krynka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 sty 2014, o 19:27

Post »

Mój taki sam- też nie ma znaczka ani wykrzyknika,ani nawet napisów drobnym maczkiem :)
Chociaż nie- dopatrzyłam się,ze jest czarny znaczek,którego nie rozumiem- coś jak słoneczko i mały domek :roll:( chronić przed promieniowaniem słonecznym? ) ,a obok okrągły znaczek z napisem" Certyfikat Systemu Zarządzania Jakością"i nr.
Pozdrawiam serdecznie- Ela
Awatar użytkownika
jokaer
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 14 lut 2008, o 08:21
Lokalizacja: Pogórze Ciężkowickie 385 m npm; na granicy Małopolski z Podkarpaciem

Post »

Ja też poleciałam sprawdzać, nawet lupkę wzięłam ze sobą.
Żadnych utajnionych informacji nie ma.
Pozdrawiam- Jola Spis treści w uprawie warzyw
----------------------------------------------------
Sprzedam/Kupię/Wymienię Moje krzyżówki Na pohybel zimie
x-p-o
ZBANOWANY
Od: 16 lut 2011, o 19:24

Post »

Ja nie rozumiem jednej rzeczy. Jest tyle nawozów, przeróżnych. Nikt się nie czepia ani magicznej siły , ani jakiś tam kolorowych krystalonów, Azofoski, Fruktusa i innych cudownych nawozów. Ba. Nikt nie czepia się cudownych Miedzianów, Roundupów i inkszego badziewia tylko akurat florovitu do pelargonii. I to wbrew oczywistemu faktowi, że sprawdził się ten nawóz u każdego o którym wiem, że go stosował w uprawie balkonowej . I nie tylko.
Awatar użytkownika
mymysteryy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 sie 2014, o 07:58

Post »

Ja jestem baaardzo zadowolona z jego stosowania.
Awatar użytkownika
Ika2008
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 maja 2013, o 08:59

Post »

forumowicz pisze:Ja nie rozumiem jednej rzeczy. Jest tyle nawozów, przeróżnych. Nikt się nie czepia ani magicznej siły , ani jakiś tam kolorowych krystalonów, Azofoski, Fruktusa i innych cudownych nawozów. Ba. Nikt nie czepia się cudownych Miedzianów, Roundupów i inkszego badziewia tylko akurat florovitu do pelargonii. I to wbrew oczywistemu faktowi, że sprawdził się ten nawóz u każdego o którym wiem, że go stosował w uprawie balkonowej . I nie tylko.
Podpisuję się pod tym obiema rękoma.
Pomidorów w donicach nie uprawiałam praktycznie, jedynie Vilmy między skrzynkami z pelargoniami ale wszystkie moje sadzonki pomidorów, zarówno do tunelu jak i do gruntu fertgowałam florovitem do pelargonii. Z dobrym skutkiem, rozsadę miałam zdrową i plony zadowalające. W bieżącym sezonie również stosuję florovit, bo sprawdzony i zadowalający w skutkach.
Pozdrawiam, Marta.
arachne
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...
Od: 8 sty 2014, o 21:22

Post »

Kochani, nie śmiejcie się ze mnie. Dzisiaj byłam w Le...Mer... i czytałam!! Może to było nowe opakowanie, zwidów nie mam. Promocje były nawozów Florovitu... gapa ze mnie że nie zrobiłam zdjęcia :( Obsługa nie była mi w stanie odpowiedzieć co to znaczy...
kaLo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2013, o 12:13

Post »

W B..ce jest nawóz do pelargonii 3:5:7 po 5 zł/l.Też się mieści w "widełkach" stosując go po 3,5-4 ml /l.Jeśli ktoś ma wątpliwości do Florovitu,może stosować ten.
arachne pewnie to nie znaczy NIC ;:306
Zablokowany

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”