Uprawa melonów cz.1
- santana51
- 500p
- Od: 13 maja 2012, o 18:01
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Uprawa melonów
Kilka dni temu w markecie obi kupiłem Emira F1 ,jutro wysiewam,oczywiście w domu do kubeczków.
- Pozdrawiam Jurek
No to mnie zasmuciłaśAlyaa pisze:Ja z melonami jeszcze czekam, bo po 20 maja często zimno mam. Posieję je pod koniec kwietnia, by wysadzić na koniec maja a nawet początek czerwca.
W zeszłym roku uratowałam od zgorzeli kilka sadzonek, miały już owoce i coś mi je podgryzło - cały korzeńa roślinki wręcz wciągało pod ziemię. Niestety bez korzenia uschły...

-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 30 sie 2013, o 16:03
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Nie wiem jak u innych. U mnie oba uratowane melony pożarły (dyni np nie ruszyły). W tym roku już widziałam świeże dziury, więc się obawiam powtórki. Jak coś będę robić osłony (podziurawione plastikowe kubki po lodach wkopię do ziemi).
- Ginka
- Od: 21 wrz 2014, o 16:07
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
A może lepiej te 5l butelki po wodzie?, będą miały w razie czego dużo miejsca i podczas podlewania będzie woda dłużej siedzieć w miejscu, to i roślina lepiej się napije.
"Rolnik sam w dolinie"...a na imię mu Kasia.
"Śpieszmy się kochać ludzi...tak szybko odchodzą"
-
- 50p
- Od: 16 kwie 2014, o 22:58
Ja też jutro wysiewiam ok.20 arbuzków i 50 melonków;).
-
Ginka ja planuję zrobić dużo większych otworów (na tyle by myszy nie przeszły) - korzenie będą wychodzić, ale główny zostanie. Moja mama tak robiła z tulipanami, bo też jadały. A powinnam mieć 1-2l takie pojemniki.
Mam plastikowe skrzynki ok.30/40 cm., ażurowe, ale dość płytkie-ok 20cm. Czy ochroniłyby korzenie przed nornicami? I przede wszystkim czy korzenie mogłyby się rozwijać.
Pozdrawiam Basia.
Pozdrawiam Basia.
-
Ja zrobię duże dziury, albo jakieś siateczki muszę pomyśleć (tak by główny korzeń ochronić i by nie mogły przez otwór całego przeciągnąć). Ja nie wiem co im tak zasmakowały 

- Ginka
- Od: 21 wrz 2014, o 16:07
Rozumiem
, barbra13 sądzę że lepszym rozwiązaniem byłoby właśnie zrobienie "pancerza" jak planuje Alyaa, bo do skrzynki Ci wejdą od góry i wyjedzą co będą chciały (tak mi się wydaje).

"Rolnik sam w dolinie"...a na imię mu Kasia.
Masz rację, wyjedzą paskudyGinka pisze:Rozumiem, barbra13 sądzę że lepszym rozwiązaniem byłoby właśnie zrobienie "pancerza" jak planuje Alyaa, bo do skrzynki Ci wejdą od góry i wyjedzą co będą chciały (tak mi się wydaje).

Basia
-
- 500p
- Od: 28 sty 2013, o 12:33
Marginetka - Duużo melonów wysiałaś
.Będziesz sadziła grupowo tak jak ogórki ,czy ich rozdzielisz ?

-
- 500p
- Od: 28 sty 2013, o 12:33
Zawsze sadziłam oddzielnie bo pikowałam. W tym roku sadzę grupowo, zobaczymy czy dadzą radę.
OK
- to będziemy patrzyły na razie we dwie
, bo ja też w tym celu mam posiane po dwa w doniczkę .W zeszłym roku miałam pojedynczo emira i z obserwacji wywnioskowałam ,że da radę podwójnie .W tym roku mam : emir i junior .Czy jest między nimi różnica w wielkości (wigorze )krzaków .