Dynia olbrzymia - wszystko o uprawie giganta cz.4
Re: Dynia olbrzymia - wszystko o uprawie giganta cz.4
Moje nasiona od Błażeja od tygodnia na waciku i nic lekko spilowane nie wykazują chęci życia. Help!
- BobejGS
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 31 lip 2013, o 17:44
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Kontakt:
A trzymasz je w cieple?
Jeśli dotychczas nie kiełkowałeś na waciku, to daj je wprost do ziemi i w ciepłe miejsce. Za słonecznego dnia może to być foliak, w nocy np grzejnik.
Jeśli dotychczas nie kiełkowałeś na waciku, to daj je wprost do ziemi i w ciepłe miejsce. Za słonecznego dnia może to być foliak, w nocy np grzejnik.
- mymysteryy
- Od: 6 sie 2014, o 07:58
Spokojnie, u mnie dopiero po 8 dniach dyńka z nasionek Błażeja zaczęła wychodzić z doniczki. Wcześniej nasiona lekko spiłowane i kilka godzin moczone. Drugie nasionko siedzi na razie w ziemi, ale chyba coś się z nim dzieje, bo ziemia lekko wybrzuszona.
- kamil211a
- 200p
- Od: 17 sty 2014, o 15:53
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Kontakt:
Ja uważam że lepiej dawać wprost do ziemi i trzymać w ciepłym miejscu
Pasjonat olbrzymich warzyw, ostrych papryczek i wszystkiego co zielone
Właśnie dlatego, że praktycznie wszystko podkiełkowuję na wacikach i czekam maksymalnie 4 dni na efekty, to zaniepokoiło mnie tak długie kiełkowanie tej dyńki. Pojemnik trzymany w cieple, waciki wilgotne, reszta dyniowatych raczej problemów nie miała. Mam 4 nasionka, w takim razie 2 pójdą do doniczki a 2 poczekają jeszcze na watkach.
-
- 50p
- Od: 26 lut 2014, o 07:35
- Faworyt
- Od: 2 gru 2014, o 14:47
Dla mnie wygląda jakby je za bardzo słonko popieściło.
Serdecznie pozdrawiam.
MK
Żadną sztuką jest trwać i oczekiwać,lecz dawać nad miarę. Bruno/ Ew. wg. Św. Mateusza 25, (31-46).
MK
Żadną sztuką jest trwać i oczekiwać,lecz dawać nad miarę. Bruno/ Ew. wg. Św. Mateusza 25, (31-46).
-
- 200p
- Od: 24 sty 2011, o 17:17
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
W zeszłym roku miałem coś takiego i szlag trafił sadzonkę, słońce nie poparzyło a środki ochrony roślin na grzyby tudzież robactwo nie dały rady.
- mymysteryy
No niestety z dyniek Błażeja w tym sezonie u mnie chyba nic nie będzie. Miałam dwa nasionka, jedno długo się męczyło z wychodzeniem, wyszło, ale po ściągnięciu łupiny okazało się, że liścienie są jakieś chore. Drugie nasionko już męczy się 11 dni i chyba też coś z nim nie tak. Więcej nasionek Błażeja nie mam niestety, by dosiać
Całe szczęście z akcji dostałam też nasiona dyni atalntic giant czczen1963 i te wykiełkowały bez problemu.
Na przyszły rok Błażej zapisuję się u Ciebie w kolejce po trochę więcej sztuk nasionek Twojej dyni, żebym nie została na lodzie, jakby znów się coś nie powiodło
A tak z ciekawości zapytam, co mogło być przyczyną? Poniżej zdjęcia (wszystkie nasiona tak samo moczone, piłowane i równocześnie wysiane)
Całe szczęście z akcji dostałam też nasiona dyni atalntic giant czczen1963 i te wykiełkowały bez problemu.
Na przyszły rok Błażej zapisuję się u Ciebie w kolejce po trochę więcej sztuk nasionek Twojej dyni, żebym nie została na lodzie, jakby znów się coś nie powiodło
A tak z ciekawości zapytam, co mogło być przyczyną? Poniżej zdjęcia (wszystkie nasiona tak samo moczone, piłowane i równocześnie wysiane)
- kamil211a
- 200p
- Od: 17 sty 2014, o 15:53
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Kontakt:
U mnie też zdarzają się takie przypadki, uważam że przyczyną może być niska temperatura podczas kiełkowania.
Pasjonat olbrzymich warzyw, ostrych papryczek i wszystkiego co zielone
- BobejGS
- Od: 31 lip 2013, o 17:44
- Kontakt:
Dziwna sprawa. Wygląda jakby nasionko zostało zduszone po napęcznieniu.
Nie wyciągałaś nasionka z ziemi, by sprawdzić czy kiełkuje?
Nie wyciągałaś nasionka z ziemi, by sprawdzić czy kiełkuje?
- mymysteryy
Nie, nie wyciągałam. A kiełkowały przy ok. 23*C, bo tyle mam cały czas w domu. No nic, tragedii nie ma. Jeśli tylko dwie pozostałe sadzonki dotrwają do końca, to dwa giganty mi wystarczą . To moje pierwsze w życiu dynie, więc pierwsze koty za płoty, następnym razem może pójdzie mi lepiej
Dynia już od 29.04 wysadzona na miejsce stałe ale jeszcze pod osłoną.
A tak wygląda na dzień dzisiejszy.
A tak wygląda na dzień dzisiejszy.
Pozdrawiam Mateusz