Niekonwencjonalne środki ochrony roślin

Stosowanie pestycydów, herbicydów, chemicznych i naturalnych środków ochrony roślin.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
whitedame
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 lut 2012, o 16:22
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Niekonwencjonalne środki ochrony roślin

Post »

Pewna Rosjanka, zaleca w swoich filmikach w internecie stosowanie gnojówki z trawy i chwastów przygotowanej w następujący sposób: 200 litrową beczkę wypełnić trawą i chwastami ( trawa gazonowa, łąkowa, mniszek, pokrzywa, wrotycz, krwawnik, podagrycznik, koniczyna i coś jeszcze ) i wsypać na to 1 szklankę węglanu sodu ( to chyba soda oczyszczona?), zalać beczkę wodą, nakryć folią i zawiązać sznurkiem. Czekać 7-8 dni, masa ma się burzyć, fermentować. Do podlewania brać 1 litr na 10 litrów wody.
Przepis na gnojówkę taki jaki wszyscy stosujemy, poza tą sodą. Umie ktoś wytłumaczyć po co ją dodaje i czy to ma jakiś sens?
forumowicz ;:180 pliss....
;:233 Beata
Umysł jest jak spa­dochron. Nie działa, jeśli nie jest ot­warty Frank Zappa
x-p-o
ZBANOWANY
Od: 16 lut 2011, o 19:24
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Chodzi o utrzymanie pH. Soda działa jak bufor. Dopóki w materiale roślinnym znajdują się cukry i skrobia ten etap produkcji gnojówki roślinnej jest identyczny, jak produkcja kiszonki na paszę tzn. jest to fermentacja mlekowa. Soda wiąże powstające kwasy :mlekowy i octowy.

Ponieważ wiele roślin nie za bardzo toleruje nadmiar sodu wydaje mi się właściwsze użycie kredy.

Gnojówka wtedy, oprócz roli nawozowej, pełniłaby też rolę naszego MW
Awatar użytkownika
whitedame
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Muszę to w takim razie wypróbować. Kreda malarska ta sama, którą cały czas używamy do Twoich preparatów?
A jaka ilość? Ona w swoim przepisie przestrzega aby dać stakan i nie więcej tej sody, na 200 litrową beczkę.
x-p-o
ZBANOWANY

Post »

No tak, przestrzega, bo jak pisałem sód jest toksyczny dla roślin

Tak, kreda ta sama. A jaka ilość, to już nie jest takie proste pytanie. Trzeba wiedzieć ile wagowo jest trawy czy pokrzywy, ile zawiera ona cukrów i skrobi i dopiero wtedy można to wyliczyć stechiometrycznie zakładając zgodnie z prawdą, że kwasu mlekowego może być max. 2 % bo tyle mniej więcej dzikie bakterie fermentacji mlekowej mogą praktycznie maksymalnie wytworzyć kwasu mlekowego. Trzeba by to było sprawdzić praktycznie. Dać najpierw na oko też szklankę kredy na 200 l nastawu/ ciężarem cząsteczkowym niewiele soda różni się od kredy / a po zakończeniu fermentacji powiedzmy po tygodniu nabrać trochę tej gnojówki do jakiegoś naczynia i wsypać trochę kredy patrząc czy będzie się burzyć.

Albo sprawdzić papierkiem lakmusowym, jeśli ktoś ma taką mozliwość
Awatar użytkownika
whitedame
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Muszę sprawdzić jakie mam beczki. Wydaje mi się że największa ma 90 litrów. A potem trzeba poszukać roślin, bo u mnie już wszystko wykoszone. Jak zrobię gnojówkę to napiszę co i jak. :wit
x-p-o
ZBANOWANY

Post »

Czekam z ciekawością. :wit
Awatar użytkownika
christinkrysia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 maja 2006, o 18:37

Post »

Zaciekawiła mnie ta gnojówka z dodatkiem sody, zrobię w mniejszym pojemniku ( 50L) najpierw z sodą bo akurat kupiłam 1 kg, a kolejna po zużyciu z kredą ( zapas spory z ub roku).Papierki lakmusowe tez pod ręką czekają. ... czyli do dzieła.
Czy intensywność tej fermentacji zależy od temperatury bo coś nie wierzę w "burzenie " przy niskich temperaturach ?
Jestem zwolenniczką gnojówek ale lubię takie bardzo długo odstałe , chyba dzięki temu prawie bezzapachowe. Jednak wiosną czas sie liczy :D
x-p-o
ZBANOWANY

Post »

Szybkość fermentacji mlekowej zależy od temperatury, o czym każdy kiszący ogórki czy kapustę lub żurek miał okazję się przekonać.

Jeśli mowa jest o burzeniu, to chodzi o reakcję sody z kwasem mlekowym w wyniku której wydziela się CO2. Ta pani, Rosjanka, z filmiku na YT mówi o procesie podobnym do przemysłowej produkcji kwasu mlekowego. Tam jednak do wiązania powstającego w procesie fermentacji kwasu mlekowego używa się właśnie kredy a nie sody. następnie powstały mleczan wapnia rozkłada się kwasem siarkowym na kwas mlekowy i gips.
Awatar użytkownika
christinkrysia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 maja 2006, o 18:37

Post »

forumowicz dziękuję .
Jak dobrze,że jesteś z nami - wytłumaczysz zawiłości " z polskiego na nasze" i zaraz temat robi sie bardziej zrozumiały :D
baiko83
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 7 maja 2015, o 20:33

Post »

Witam. Jak często należy przeprowadzać opryski na pomidory z wywaru z pokrzywy?
Czy do każdego takiego oprysku należy przygotowywać świeży wywar czy można przechowywać jeden który się zrobiło?
Awatar użytkownika
rebeko
200p
200p
Od: 6 sty 2015, o 17:37
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Szukając skutecznego preparatu na mszyce i mrówki, znalazłam przypadkiem gotowy preparat z wrotyczu i piołunu o nazwie A...ol Preparat stanowi mieszaninę nalewki piołunowo-wrotyczowej (Absinthi et Tanaceti herbae tinctura), w stos. (1:5) z kwasem octowym 80%. Preparat zawiera 60-65% (v/v) etanolu i do 3,2% kwasu octowego.

Czy ktoś go może stosował w ogrodzie ? forumowicz, co o tym sądzisz ? W jakim stężeniu byłby bezpieczny dla roślin ?
x-p-o
ZBANOWANY

Post »

Ok. 30 krotne rozcieńczenie tj od 30-40 ml/l
Awatar użytkownika
rebeko
200p
200p
Od: 6 sty 2015, o 17:37
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Wielkie dzięki, zatem przetestuję oprysk gotową nalewką zanim moje mikstury nabiorą mocy. Czy czymś ją wzbogacić dla lepszej skuteczności?
ODPOWIEDZ

Wróć do „Pestycydy, herbicydy, nawozy, OPRYSKI, środki pro-ekologiczne”