Cytrusy - szkodniki
Cytrusy - szkodniki
moja cytryna pokryła się jakimiś dziwnymi pajęczynkami. możliwe że to jakiś pasożyt, czy ktoś może mi powiedzieć jak to zlikwidować
Skoro są pajęczynki, to pewnie przędziorki. To jedne z najczęściej występujących pasożytów na cytrusach, często doprowadzają do utraty roślin, dlatego najważniejsza jest szybka reakcja. Jest o nich sporo na forum, m.in. tu: http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... z%EAdzi%2A , http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... z%EAdzi%2A
Ja z cytryny wypędziłem je częstszym opryskiwaniem samą wodą (podwyższanie wilgotności) i przecieraniem listków roztworem wody i płynu do mycia naczyń. Niestety czasem potrzebna jest chemia, ale zawsze warto spróbować najpierw "łagodniejszych" metod. Pozdrawiam!
Ja z cytryny wypędziłem je częstszym opryskiwaniem samą wodą (podwyższanie wilgotności) i przecieraniem listków roztworem wody i płynu do mycia naczyń. Niestety czasem potrzebna jest chemia, ale zawsze warto spróbować najpierw "łagodniejszych" metod. Pozdrawiam!

Pozdrawiam, Marcin ;)
Poczytaj tutaj pisałem o likwidacji przędziorków na cytrusach 

Szkodnik na cytrusach
Proszę o pomoc w zidentyfikowaniu szkodnika, który opanował moje drzewko cytrynowe.

Oprócz widocznych na zdjęciu narośli/ robaczków? liście pokryte są lepką substancją. Jak dotąd trzykrotnie usuwałam to dziadostwo ręcznie wacikiem i potem pryskałam roślinę jakimś środkiem na pajęczaki, który dali mi w sklepie. Ale te zabiegi kompletnie nie działają, po 2-3 tygodniach roślina z powrotem pokryta jest tym drobnym czymś.
Jeśli ktoś potrafi doradzić co to jest i co z tym zrobić, będę wdzięczna. Pozdrawiam!

Oprócz widocznych na zdjęciu narośli/ robaczków? liście pokryte są lepką substancją. Jak dotąd trzykrotnie usuwałam to dziadostwo ręcznie wacikiem i potem pryskałam roślinę jakimś środkiem na pajęczaki, który dali mi w sklepie. Ale te zabiegi kompletnie nie działają, po 2-3 tygodniach roślina z powrotem pokryta jest tym drobnym czymś.
Jeśli ktoś potrafi doradzić co to jest i co z tym zrobić, będę wdzięczna. Pozdrawiam!
-
- ZBANOWANY
- Od: 22 kwie 2015, o 18:45
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Problem z cytryną
Miseczniki albo tarczniki. Bardzo trudne do usunięcia. Jeśli roślina nie jest zbyt duża można przemywać wodą z dodatkiem płynu do mycia naczyń. Wielokrotnie, aż do usunięcia. Są też umiejscowione zazwyczaj na łodydze, w kącikach liści...Są też preparaty chemiczne, ale musisz kupić na te pasożyty.
Według mnie to wełnowiec, opryskaj i podlej:Kohinorem 200 SL.Pozdrawiam klakier.
- JAWiktor
- 100p
- Od: 21 mar 2013, o 11:17
Chyba jednak Zdenerwowana ma rację. Też z tym walczyłem na cytrynie. Zastosuj Polysect - działa na tarczniki, miseczniki i wełnowce.
Michał
Dziekuje wszystkim za tak szybkie odpowiedzi ! chyba faktycznie to tarczniki. Wrzucilam haslo na google images i wyniki bardzo przypominaja to co ma moja cytryna. Jutro udam sie do sklepu po Polysect, choc pewnie nie bedzie latwo go dostac bo nie mieszkam w Polsce 

Kup środek, w którym substancją czynną będzie jeden z tych neonikotynoidów :acetamipryd lub imidachlopryd.Tak będzie Ci łatwiej,bo nazwa handlowa środka w każdym kraju może być inna.Pozdrawiam klakier.
Re: Mandarynka z pestki.
Witam, co to jest? Siedzi sobie na pojedynczych liściach mojej mandarynki:

I jak zwalczyć to naturalnie?
Pozdrawiam!

I jak zwalczyć to naturalnie?
Pozdrawiam!
Pozdrawiam, Gosia:)
- stapeliowaty
- 100p
- Od: 10 lip 2012, o 17:03
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Mandarynka z pestki.
Na moje oko to są miseczniki. Niestety nie potrafię powiedzieć jak załatwić to naturalnie, prawdopodobnie działające na dłuższą metę "naturalne" metody nie istnieją
Robactwo po jakimś czasie wróci. Możesz spróbować usuwać je mechanicznie, za pomocą patyczka nasączonego denaturatem (tak, wiem, denaturat jest nienaturalny
). Mimo wszystko uważam, że najlepszym rozwiązaniem byłoby użycie Actellicu.

szkodniki roślin doniczkowych - cytryna, papryka, pomarańcze i inne
Dzień dobry,
Cytryna już mi padła. Sadziłam z pestek. Na liściach najpierw pojawiły się jasne plamki (takie jak na załączonym zdjęciu papryki). Później zaczęły odpadać liście. Stosowałam dwa razy SUBSTRAL POLYSECT, ale nie pomaga.
W doniczce z pomarańczami znalazłam również dwa robaki jak na załączonym zdjęciu.
Proszę o poradę i pomoc w ratowaniu roślinek. Wszystko sadzone z nasion i pestek.
Pozdrawiam

Cytryna już mi padła. Sadziłam z pestek. Na liściach najpierw pojawiły się jasne plamki (takie jak na załączonym zdjęciu papryki). Później zaczęły odpadać liście. Stosowałam dwa razy SUBSTRAL POLYSECT, ale nie pomaga.
W doniczce z pomarańczami znalazłam również dwa robaki jak na załączonym zdjęciu.
Proszę o poradę i pomoc w ratowaniu roślinek. Wszystko sadzone z nasion i pestek.
Pozdrawiam

-
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 31 maja 2024, o 13:26