Wszystko o pomidorach cz. 10

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
Zablokowany
Awatar użytkownika
GrzegorzR
200p
200p
Od: 25 maja 2009, o 19:56
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Wszystko o pomidorach cz. 10

Post »

Długotrwałymi prognozami się nie przejmuj. Jaką taką prawdziwość mają tge do tygodnia. Najwartościowsze są 24 godzinne.
Jestem JA i MOJE bagno!
Jeśli masz przepiękną żonę, odlotową kochankę,super brykę, nie masz kłopotów z urzędem podatkowym i prokuratorem, a gdy wychodzisz na ulicę świeci słońce i wszyscy się do ciebie uśmiechają - narkotykom powiedz NIE!
Awatar użytkownika
gosiakmala
500p
500p
Od: 9 sty 2011, o 14:27
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Wysadzam dzisiaj pomidory do folii, póki co ;:3
Moja Milowa
Pozdrawiam Gosia
Małżeństwo jest to związek, w którym jedna osoba ma zawsze rację, a druga to mąż ;)
Kalinna
200p
200p
Od: 16 wrz 2011, o 21:41

Post »

Moja pomidorowa grządka...

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
agaM
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 kwie 2008, o 19:29
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

mymysteryy ojoj katastrofa i całą amplituda emocji ;), od strachu, po ulgę że będzie nadmiar pomidorów z głowy i w finale: wzrost rozsady o kolejne sadzonki. :;230 Chyba większości pomidoromaniaków coś takiego się przytrafiło. Też takie przeżycia mam za sobą.

Koralik malinowy... cóż miałam, spróbowałam i... zrezygnowałam.
Zostaję przy winogronku k14/1. Przynajmniej ze smakiem można zjeść jego małe kuleczki i też dobrze plonuje. Tylko to pomidor wysoki i na balkonie może być problem z jego uprawą.

Ja z wysadzaniem reszty pomidorów poczekam do poniedziałku.
Dzisiejsza noc, przynajmniej u mnie, ma być chłodniejsza niż wczorajsza, a od jutra podobno już tylko cieplej :) W niedzielę dla zahartowania zostawię sadzonki pod folią na noc i w poniedziałek do dzieła :)
Mikar
100p
100p
Od: 8 maja 2012, o 12:52

Post »

Witam.
Mam pomidory posadzone w 10 litrowych wiaderkach. Stoją pod folią w styropianowym boksie. Jutro zamierzam posadzić je do gruntu pod folią.
Proszę o Wasze opinie czy jak zrobię tak to będzie dobrze:
1. posadzić je tak jak rosną w wiaderkach zakopując z wiaderkiem 10-15cm w grunt. Wiaderka mają po ok. 10-12 otworów o średnicy 13 mm w dnie i po ok 10 otworów po bokach na wysokości ok. 5cm od dna.
2. wyjąć je z wiaderek i posadzić w grunt. Mam obawy, że wyjęcie ich z wiaderek bez uszkodzenia bryły korzeniowej będzie dużym problemem.
A może ma ktoś z Was inny pomysł? Obrazek Obrazek
Jerzy
Awatar użytkownika
jode22
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 lut 2011, o 14:07

Post »

Mikar, to że je wsadzisz z wiaderkiem w ziemię nic im nie pomoże - dalej będą się męczyć ;:oj . Będą narażone na nagłe zmiany zasolenia i wilgotności. Obkrój nożem przy ściance doniczki, połóż, postukaj w ścianki doniczki i wyciągnij. Nawet jak naruszą się korzenie, to nie szkodzi. Zresztą przy tej wielkości sadzonki bryła jest już pewnie mocno przerośnięta. Te wiaderka mają sens tylko wtedy, jak nie ma miejsca na sadzenie do gruntu i stoją na ziemi ;:224

A moje, siane 29 marca, nadal stoją na balkonie w pełnym słońcu. Odkąd przesadziłam je w 0,5l kubki nie zabieram na noc do domu, tylko zamykam balkon.

Obrazek Obrazek
Pozdrowienia, Jola, Utile dulci miscere Spis aktualnych wątków
Ogród przydomowy Joli
Awatar użytkownika
Mrau
50p
50p
Od: 6 lip 2013, o 16:40

Post »

Mikar pisze:Mam obawy, że wyjęcie ich z wiaderek bez uszkodzenia bryły korzeniowej będzie dużym problemem.
Moja mama mówi, że pomidory są jak chwasty :D ja moim przy każdym przesadzaniu obrywam korzonki bo za szybko rosną (pospieszyłam się z wysianiem) i nic im nie dolega, odrastają w zastraszającym tempie :)
Awatar użytkownika
mymysteryy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 sie 2014, o 07:58

Post »

jode22 pisze: A moje, siane 29 marca, nadal stoją na balkonie w pełnym słońcu. Odkąd przesadziłam je w 0,5l kubki nie zabieram na noc do domu, tylko zamykam balkon.
Taki zamykany balkon jak Twój, to marzenie chyba każdego pomidoromaniaka ;:173. Piękne sadzonki ;:333
Ja mam nadzieję, że dziś już ostatni raz kursowałam z sadzonkami na spacer i z powrotem. Od jutra mam zamiar je już zostawiać na noc na zewnątrz (przynajmniej prognozy na to wskazują ;:131 )
Awatar użytkownika
krynka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 sty 2014, o 19:27

Post »

Ja dziś już zostawiłam w tunelu :) I mam nadzieję,że nie będę tego żałować :wink:
Pozdrawiam serdecznie- Ela
Mariola54
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 wrz 2006, o 00:33

Post »

Moje od ubiegłej soboty stoją na tarasie.
Mają się dobrze, chociaż dosyć wietrznie jest.
po południu wygrzewają się w słoneczku. ;:138
Awatar użytkownika
kama_80
1000p
1000p
Od: 30 wrz 2013, o 09:33

Post »

Moje też zostały na zewnątrz. Wietrzyłam je przez cały tydzień. Dzisiaj ma być minimalnie 11st w nocy więc powinny maluchy przetrwać.
Pozdrawiam Jola
zbyszko46
50p
50p
Od: 11 sie 2014, o 12:39

Post »

Pomidorki rosną w tunelu 64 szt. wieczorem problem czy nie będzie za zimno.Dziś w nocy było siedem stopni+nie jest tragicznie.

POZDRAWIAM Zbyszek
Pozdrawiam,Zbyszek
podjadek
200p
200p
Od: 16 cze 2013, o 17:05

Post »

Możecie mi przypomnieć jak wyglądają K-37, Brutus, Hammer, Perła Kaszub i Małopolski.
Owoce i same krzaki.
Zablokowany

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”