Rzodkiewka (Raphanus sativus)Rzodkiew zwyczajna.cz.1
Re: Rzodkiewka - jak uprawiać?
Moja gruntowa krakowianka dopiero wschodzi Posiałam chyba na początku kwietnia, już myślałam, ze nie wzejdzie, ale to pewnie przez suszę, ostatnio popadało, to i rzodkiewka się pokazała
Wow fajnie rośnie na balkonie, nie spodziewałam się, że aż tak.
Ja się nie odważyłam a raczej jakoś mi nie wpadło do głowy.
Ciekawe czy na północnym tarasie, gdzie mam rano i wieczorem tylko słońce coś by urosło,
chyba jutro spróbuje wysiać w wiadereczku, bo mam ich nadmiar.
Listki z takiej własnej rzodkiewki jak najbardziej jadalne i zdrowe.
Uwielbiam kiełki rzodkiewki i chyba zaraz sobie je przygotuje, bo na kanapeczki lub sałatki jak znalaz.
Pozdrawiam rzodkiewko maniaków
ANIA
Ja się nie odważyłam a raczej jakoś mi nie wpadło do głowy.
Ciekawe czy na północnym tarasie, gdzie mam rano i wieczorem tylko słońce coś by urosło,
chyba jutro spróbuje wysiać w wiadereczku, bo mam ich nadmiar.
Listki z takiej własnej rzodkiewki jak najbardziej jadalne i zdrowe.
Uwielbiam kiełki rzodkiewki i chyba zaraz sobie je przygotuje, bo na kanapeczki lub sałatki jak znalaz.
Pozdrawiam rzodkiewko maniaków
ANIA
"jeśli chcesz być szczęśliwy przez całe życie - zostań ogrodnikiem "
Ogrodniczka na tymczasowym urlopie Anpio7 !!!
Apetycznie u Anpio7
Ogrodniczka na tymczasowym urlopie Anpio7 !!!
Apetycznie u Anpio7
- Ginka
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 21 wrz 2014, o 16:07
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Ja posiałam rzodkiewkę tylko po to, żeby widzieć gdzie są zasiane grządki, teraz powoli wyrywamy żeby zrobić miejsce zasiewom, zazwyczaj wybijały w kwiat i tyle było warzywa (teraz również zdarzają się sztuki zbierające się w kwiat, ale je wyrywam), za chwilę będę musiała znaleźć miejsce by dosiać troszkę rzodkiewki (podłużna odmiana sprawdziła się lepiej niż okrągła, którą zazwyczaj mieliśmy).
"Rolnik sam w dolinie"...a na imię mu Kasia.
"Śpieszmy się kochać ludzi...tak szybko odchodzą"
-
- Przyjaciel Forum - silver
- Od: 6 sty 2013, o 00:06
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Dokładnie. Ja też w tym roku spróbowałem z podłużną i jestem bardzo zadowolony. Do tej pory nie mogłem doczekać się swojej rzodkiewki, bo albo wybijała w kwiat albo ją robale zżerały albo rosła jakaś niemrawa. Kupiłem odmianę podłużną i gdybym nie posiał za gęsto to juz dawno zbierałbym piękną rzodkiewkę, ale przerywka zrobiła swoje i na bieżąco konsumuje smaczną rzodkieweczkę, która wreszcie mi się udała
Polska moją Ojczyzną. Andrzej
-
- 200p
- Od: 7 gru 2014, o 18:03
Dzisiaj wysiałem kolejną partię Opolanki do gruntu. Wysiewam co około 2 tygodnie.
Pytanie do kiedy można wysiewać wiosną Opolankę do gruntu i na jaką odmianę letnią się przestawić oraz kiedy najlepiej to zrobić?
Pytanie do kiedy można wysiewać wiosną Opolankę do gruntu i na jaką odmianę letnią się przestawić oraz kiedy najlepiej to zrobić?
-
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 6 maja 2015, o 00:26
Szkodniki w rzodkiewce
Od dwóch lat wysiewam w ogródku rzodkiewkę (czerwoną i białą podłużną) i za każdym razem, nawet w bardzo młodych okazach pojawiają się brązowe korytarzyki. Z zasady nie stosuję do warzyw sztucznych nawozów i oprysków, więc jeśli ktoś zna jakiś dobry, naturalny sposób aby sobie z tym poradzić, to proszę o rady.
-
- Od: 26 lis 2009, o 18:14
Ja tak miałam, jak siałam rzodkiewkę koło domu. W kolejnym roku posiałam na działce i rzodkiewka bez gości. Wróciłam po kilku latach na miejsce koło domu i znowu robaczywa.
Ekologiczna rada - próbować siać w innych miejscach, nie wracać na to samo miejsce zbyt wcześnie nawet gdy nie było robaków.
Ekologiczna rada - próbować siać w innych miejscach, nie wracać na to samo miejsce zbyt wcześnie nawet gdy nie było robaków.
Moje nowe imię Szansa
"Są ludzie, którzy tak boją się śmierci, że rezygnują z życia."
"Są ludzie, którzy tak boją się śmierci, że rezygnują z życia."
-
- 200p
- Od: 8 lip 2008, o 13:39
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Ekologiczna porada to rozciągnąć nad zagonem rzodkiewek włókninę letnią i nie zdejmować jej do zbiorów. Zdecydowanie ograniczy to nalot robali.
Pozdrawiam Jarek
- Ginka
Też we wcześniejszych latach przy okrągłych typach miałam bardzo robaczywe plony, w tym roku posiałam opolankę jako przedplon na środku ogródka (może robale miały za daleko, bo ani jedna nie miała plam, jedynie troszkę pogryzły je mrówki i ślimaki), przez dłuższy okres czasu miałam naciągniętą agrowłókninę (przed mrozem jak i w trakcie chwilowych upałów, aby gleba tak nie wysychała).
Wczoraj posiałam kilka rządków pod porzeczką i śliwką, to zobaczymy czy są w tamtym miejscu jacyś mieszkańcy (chciałam dokupić opolanki, ale nie było więc skusiłam się na '18 yours' bo to była jedyna podłużna, teraz widzę że to 18 dniowa rzodkiew, siew również w lato VII-VIII).
Mam nadzieję, że nie będzie pikantna (piszą że delikatny miąższ), czy wiecie może czy ostrość zależy wyłącznie od odmiany czy również od jakichś czynników zewnętrznych, jak nawożenie?
Wczoraj posiałam kilka rządków pod porzeczką i śliwką, to zobaczymy czy są w tamtym miejscu jacyś mieszkańcy (chciałam dokupić opolanki, ale nie było więc skusiłam się na '18 yours' bo to była jedyna podłużna, teraz widzę że to 18 dniowa rzodkiew, siew również w lato VII-VIII).
Mam nadzieję, że nie będzie pikantna (piszą że delikatny miąższ), czy wiecie może czy ostrość zależy wyłącznie od odmiany czy również od jakichś czynników zewnętrznych, jak nawożenie?
- jode22
- Od: 22 lut 2011, o 14:07
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Zauważyłam, że rzodkiewka jest delikatna i nie ostra jak szybko rośnie i ma wilgotno. Jak wprost przeciwnie to jest twarda, włóknista i ostra . A to, że nie miałaś robali to zasługa przykrycia agrowłókniną - nie miały dostępu .
- Ebabka
- Od: 25 maja 2006, o 21:24
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Pod przykryciem rzodkiewka szybciej rośnie, nie robaczywieje i jest delikatniejsza. Niestety, na turkucie włóknina nie działa, a to mój najpoważniejszy szkodnik Nie ma rady na te paskudy, lać Ludwika na grządki nie zamierzam, a olchę, która ponoć je odstrasza - mają w głębokim poważaniu i takim to sposobem turkucie ucztowały, ja zasiliłam kompost nadgryzionymi resztkami, a uratowane cudem sztuki zjadam Dziwne, bo np.rukoli nie ruszyły - a może przypadek
Pozdrawiam Eugenia
- Ginka
A to na przyszły sezon muszę przygotować sobie mniejsze kawałki włókniny (tak aby starczyło na samą rzodkiewkę w nietypowych miejscach ), ogólnie nie przepadam za rzodkiewką właśnie przez ostrość, ale że w teraz mi się udała to pomału znowu wraca do łask (będę pilnować aby ta 18 dniowa miała wilgotno, coby nie zrobiła się ostra ).
Nie wiem czy moje robale, prawdopodobnie pchełki,wiedzą, że nie powinny siedzieć pod agrowłókniną. Mimo kołderki poszatkowały mi rzodkiewkę i sałaty, rukoli nie ma co zrywać nawet.