Rośliny wrzosowate i różaneczniki
- zygmor
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 27 wrz 2005, o 21:54
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Kontakt:
Re: Rośliny wrzosowate i różaneczniki
pelikano11,
kiedyś miałem jeszcze wcześniejszy różanecznik rhododendron oreodoxa var fargesii zwany r. fargesii
Niestety nie mam własnej fotki, ale kwitł miesiąc wcześniej niż purdomii, czasem nawet w lutym, to chyba najwcześniejszy różanecznik do rejonu Polski, ale zachodniej...
ONA-NINA,
Ja bym się nie przejmował, zima była długa, jeżeli nie orientujesz się czy uszkodzenuia są jesienne czy wiosenne, to najlepiej obciąć uszkodzone liście i poczekać tydzień lub dwa, o ile uszkodzenia będą powstawać wtedy interweniować.
Najlepiej zastosować preparat na bazie czosnku, tego owady zbytnio nie lubią.
Posiadam sporo różaneczników i ta metoda sprawdza się, dlatego ją polecam, nie panikować...
kiedyś miałem jeszcze wcześniejszy różanecznik rhododendron oreodoxa var fargesii zwany r. fargesii
Niestety nie mam własnej fotki, ale kwitł miesiąc wcześniej niż purdomii, czasem nawet w lutym, to chyba najwcześniejszy różanecznik do rejonu Polski, ale zachodniej...
ONA-NINA,
Ja bym się nie przejmował, zima była długa, jeżeli nie orientujesz się czy uszkodzenuia są jesienne czy wiosenne, to najlepiej obciąć uszkodzone liście i poczekać tydzień lub dwa, o ile uszkodzenia będą powstawać wtedy interweniować.
Najlepiej zastosować preparat na bazie czosnku, tego owady zbytnio nie lubią.
Posiadam sporo różaneczników i ta metoda sprawdza się, dlatego ją polecam, nie panikować...
Pozdrawiam, zygmor
--------------------------------
- ONA-NINA
- 200p
- Od: 10 lip 2012, o 22:09
Dzięki Zygmorze mydło potasowe może być?ono jest chyba na bazie czosnku? coś mi dzwoni,ale nie wiem czy z odpowiedniej strony ;)
Jeszcze jedno:U mnie grasuję mnóstwo wróbli i właśnie one przesiadują mi na wszystkich rh,gonie je jak mogę,ale oczywiście bez skutku.I tak się zastanawiam czy one szkodzą czy wręcz przeciwnie?
Jeszcze jedno:U mnie grasuję mnóstwo wróbli i właśnie one przesiadują mi na wszystkich rh,gonie je jak mogę,ale oczywiście bez skutku.I tak się zastanawiam czy one szkodzą czy wręcz przeciwnie?
- zygmor
- Od: 27 wrz 2005, o 21:54
- Kontakt:
ONA-NINA,
Oczywiście mydło też, tych środków jest tyle...
Najważniejsze jest to czy ten szkodnik jest jeszcze na roślinie czy go nie ma.
Czy jest co zwalczać...
Oczywiście mydło też, tych środków jest tyle...
Najważniejsze jest to czy ten szkodnik jest jeszcze na roślinie czy go nie ma.
Czy jest co zwalczać...
Pozdrawiam, zygmor
- ONA-NINA
- 200p
poczytałam,poszukałam i wyszło mi,że to opuchlak i co teraz? jest coś sprawdzonego co mogę kupić i zastosować?
- asprokol
- Od: 1 cze 2012, o 21:53
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Opuchlak nie robi dziur w środku liścia ale może masz innego takiego z cyrku - te uszkodzenia są od takich małych zielonych gąsienic - koniec września
nic na to nie poradzisz sprawca niedługo pojawi się jako motyl - u mnie już się pojawił fotka poniżej
mydło które pachnie czosnkiem - mała zawartość , pół grama oleju czosnkowego w litrze mydła
znam mocniejsze stężenia więcej na PW
masz rację Zygmor już jest wiosna
nic na to nie poradzisz sprawca niedługo pojawi się jako motyl - u mnie już się pojawił fotka poniżej
mydło które pachnie czosnkiem - mała zawartość , pół grama oleju czosnkowego w litrze mydła
znam mocniejsze stężenia więcej na PW
masz rację Zygmor już jest wiosna
- ONA-NINA
- 200p
Oby było tak jak napisałeś
- asprokol
- Od: 1 cze 2012, o 21:53
Też mam parę liści tak uszkodzonych ale ja dorwałem sprawcę na gorącym uczynku. Z opuchlakami sobie radze w prosty sposób - w ogrodniczym kupuje arkusze lepowe na owady i zakładam opaskę na gałęzie wychodzące z podłoża. Opuchlaki nie fruwają więc muszą przyjść pieszo. Mi od paru lat nie udało się żadnego schwytać ale na wszelki wypadek co roku nowe opaski. Znajomy ma blisko ogródki działkowe a to wiadomo i tą metodą ( na klej ) setki gości tak zafascynował swoją gościnnością że zostały na dłużej .
- ewa2019
- 1000p
- Od: 6 sty 2012, o 21:42
Pozdrawiam Ewa
Białe RH mają często pąki jasnoróżowe, potem otwarte już kwiaty powinny stopniowo robić się coraz bardziej białe
- MoWo
- Przyjaciel Forum - silver
- Od: 13 wrz 2013, o 15:11
To prawdopodobnie Cunninghams White .
U mnie tak samo pąki różowe a kwiaty z czasem coraz bielsze.
U mnie tak samo pąki różowe a kwiaty z czasem coraz bielsze.
Pozdrawiam Wojtek
- ewa2019
- 1000p
- Od: 6 sty 2012, o 21:42
Macie racje dzisiaj poszłam na działkę-pogodziłam się, różowy, no cóż, atu zaskoczenie
chyba jednak biały
chyba jednak biały
Pozdrawiam Ewa
-
- 50p
- Od: 3 mar 2014, o 14:13
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Mam tego samego i też myślałam, że musiała nastąpić jakaś pomyłka:) Pięknie kwitnie już kilka dni