Pomidory pod folią cz.2
- manenka71
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 28 sty 2011, o 11:45
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Pomidorowy szał podfoliowy cz.2
Słuchajcie mam pytanko ,jeśli nie ma mrozu w nocy a pomidory od 2 tyg w foli w skrzyneczkach stoją i na noc okrywam agrowłókniną a dziś było chłodno i nie przykryłam to coś się im stanie?
-
- 200p
- Od: 16 cze 2013, o 17:05
Nie.
Zakładam, że było około 8'C
Zakładam, że było około 8'C
-
- 20p - Rozkręcam się...
- Od: 29 mar 2015, o 10:56
Witam
Pomidory po jednej stronie na swoim miejscu od tygodnia, druga strona będzie uzupełniona w tym tygodniu sadzonkami znajdującymi się po lewej stronie, co się nie zmieści to po 15.05 wyląduje w gruncie.
Moje pytanie czy dajecie jakieś podpory do namiotu podczas wiązania co by się konstrukcja nie powyginała.
Pomidory po jednej stronie na swoim miejscu od tygodnia, druga strona będzie uzupełniona w tym tygodniu sadzonkami znajdującymi się po lewej stronie, co się nie zmieści to po 15.05 wyląduje w gruncie.
Moje pytanie czy dajecie jakieś podpory do namiotu podczas wiązania co by się konstrukcja nie powyginała.
- manenka71
- Od: 28 sty 2011, o 11:45
Pomidorki duze ,moje to połowa tych.
-
- Od: 30 sie 2013, o 16:03
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
No i stało się - zostałam posiadaczką małego foliaka. Ciekawe czy uda mi się to jakoś "ogarnąć", bo do tej pory tylko grunt. Jutro stawianie i potem sadzenie. Zastanawiam się tylko jakie odmiany. Tak mi sie gdzieś obiło "o oczy", że Brandywine wolą być pod folią (a mam chyba 2 odmiany Brandywine wysiane). Do tego planuję 1 krzaczek megagrona (większa szansa iż nie złapie ZZ).
Tak się jeszcze zastanawiam czy aksamitek nie wysiać (one podobno mają dobry wpływ na pomidory - nicienie). Tak co kawałek po 2-3 sztuki.
A może ktoś doradzi jak zagospodarować foliak z pomidorami (prowadzę pomidory tak iż obrywam im od dołu liście ) - co by im później dosiać. Jak tak przeglądam Wasze to widzę sałatę.
Tak się jeszcze zastanawiam czy aksamitek nie wysiać (one podobno mają dobry wpływ na pomidory - nicienie). Tak co kawałek po 2-3 sztuki.
A może ktoś doradzi jak zagospodarować foliak z pomidorami (prowadzę pomidory tak iż obrywam im od dołu liście ) - co by im później dosiać. Jak tak przeglądam Wasze to widzę sałatę.
- Faworyt
- Od: 2 gru 2014, o 14:47
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Alyaa z foliaka będziesz zadowolona.Jakie wymiary będzie miał.Brandywine miałem w tunelu trzy lata temu i sprawowały się przez cały okres uprawy dobrze,włącznie ze zdrowotnością roślin,podobnie Megagron w ubiegłym roku.Do końca uprawy niezniszczalny przez choroby. Co do aksamitek to jak najbardziej wskazane. Jeśli uprawa będzie eko to sałaty i owszem.
Serdecznie pozdrawiam.
MK
Żadną sztuką jest trwać i oczekiwać,lecz dawać nad miarę. Bruno/ Ew. wg. Św. Mateusza 25, (31-46).
MK
Żadną sztuką jest trwać i oczekiwać,lecz dawać nad miarę. Bruno/ Ew. wg. Św. Mateusza 25, (31-46).
-
Foliak malutki - 2x3 metra tylko ;) Chciałabym chemię do minimum w nim - tylko obawiam się walki z szarą. W gruncie bez chemii nie da rady - mam wysoką wilgotność od rzeczki (często mgły).
- Faworyt
Alyaa Jeśli chemia do minimum to musisz im zapewnić bardzo dobre wietrzenie, pomyśl dobrze nad odpowiednią koncepcją.Lepiej już jeśli zdecydujesz się np. na sałatę posadź w gruncie gdyż ona jest jak gąbka-chłonie wszystko.
Serdecznie pozdrawiam.
MK
MK
-
Teraz będą bez chemii - potem planuję OW/HT, więc te sałaty co mam do rozsadzenia zdążę zjeść - potem będzie problem co posadzić.
Jak uprawa będzie na plus to może za jakiś czas coś większego sobie sprawię...
Jak uprawa będzie na plus to może za jakiś czas coś większego sobie sprawię...
- Faworyt
Tym sposobem jak najbardziej, a dużo większy tunel wyjęłaś mi z ust,szczególnie jak do tej pory uprawiałaś sporo pomidorów w gruncie.
Serdecznie pozdrawiam.
MK
MK
-
- 50p
- Od: 11 sie 2014, o 12:39
GRANIA
Dziękuję za odpowiedż.Ja swoje też siałem 8 marca, ale moje troszkę za wysokie jako że miały wysoką temperaturę,i mało światła,jak to w domu.Uważam że posiałem za wcześnie i stąd te problemy.
POZDRAWIAM Zbyszek
Dziękuję za odpowiedż.Ja swoje też siałem 8 marca, ale moje troszkę za wysokie jako że miały wysoką temperaturę,i mało światła,jak to w domu.Uważam że posiałem za wcześnie i stąd te problemy.
POZDRAWIAM Zbyszek
Pozdrawiam,Zbyszek
-
- 50p
- Od: 16 kwie 2014, o 22:58
Dziś pierwsza noc z otwartymi drzwiami i oknami, na dworzu+11,w środku +14
- gosiakmala
- 500p
- Od: 9 sty 2011, o 14:27
Moje od soboty mieszkają w folii. Na noc obstawiam foliaka styropianem jakby coś wyskoczyło niezapowiadanego
Moja Milowa
Pozdrawiam Gosia
Małżeństwo jest to związek, w którym jedna osoba ma zawsze rację, a druga to mąż ;)
Pozdrawiam Gosia
Małżeństwo jest to związek, w którym jedna osoba ma zawsze rację, a druga to mąż ;)