Dynia olbrzymia - wszystko o uprawie giganta cz.4
-
- 50p
- Od: 26 lut 2014, o 07:35
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Dynia olbrzymia - wszystko o uprawie giganta cz.4
Cieplarenka I klasa !!! A to wyściółkowanie trawą to celowo dla podniesienia temp. podłoża ?
Czy można mojej dyni podsypać nawozu czy jest jeszcze za mała?
Krzysiek47To ściółkowanie to dla podniesieni wilgotności podłoża.
Krzysiek47To ściółkowanie to dla podniesieni wilgotności podłoża.
Pozdrawiam Mateusz
- dotii
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 18 cze 2012, o 07:45
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
To ja się pochwalę
Moja pierwsza która na początku chorowała ,wzięła się za siebie
( ta po prawej stronie)
Moja pierwsza która na początku chorowała ,wzięła się za siebie
( ta po prawej stronie)
Mój zielony raj.
Zapraszam do mojej cz.2 http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=2&t=72247" onclick="window.open(this.href);return false;
Wymienię/Kupię/Sprzedam http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 53&start=0" onclick="window.open(this.href);return false;
Zapraszam do mojej cz.2 http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=2&t=72247" onclick="window.open(this.href);return false;
Wymienię/Kupię/Sprzedam http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 53&start=0" onclick="window.open(this.href);return false;
- BobejGS
- Od: 31 lip 2013, o 17:44
- Kontakt:
Moja pierwsza poszła do ziemi w foliaku.
Stwierdziłem że szkoda czasu.
Na chłodniejsze noce, ma przyszykowany minitunel.
Reszta do gruntu czeka.
Stwierdziłem że szkoda czasu.
Na chłodniejsze noce, ma przyszykowany minitunel.
Reszta do gruntu czeka.
- annodomini
- Od: 13 sty 2008, o 15:24
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Moje dynie odmiany "giganty tyczne", opanowane piętrowo. Mam nadzieję, że trzeciego piętra nie będę musiał dostawiać Tylko zaczynam się zastanawiać, jak ja to posadzę do gruntu, żeby się nie rozsypało i połamało ?
Wypowiadam się na FO, gdy mam o czymś jakiekolwiek pojęcie,
gdy go nie mam, proszę innych o radę.
Pozdrawiam Skrytopodczytywacz Adam
annodomini czy Ty sądzisz, że z przysypanej łodygi wyrosną teraz korzenie? Ja bym Ci radził wywalić tą opaskę z ziemią, bo za chwilę jak będziesz wyjmować dynię to nie przejdą przez nią liście i pęd, połamiesz wszystko, a korzenie i tak są tylko w dolnej doniczce. Posadzisz na miejsce stałe pod skosem i cześć, nie przejmuj się długą łodygą. ja uważam, że to pięterko to średni pomysł.
- BobejGS
- Kontakt:
No fakt. Trzeba było przesadzić do jednej wysokiej. Teraz będziesz miał gimnastykę z ich wysadzaniem. Jednak teraz już nic nie kombinuj, tylko czekaj czasu do wysadzania do gruntu. A te górną doniczkę(zakładam że dna nie ma), rozetniesz.
annodomini nie słuchaj Bobej'aGS Wywal
A poważnie BobejGS - wyobrażasz to sobie technicznie? rozcinanie nie w jednym miejscu..tylko po to żeby ziemia się u góry rozsypała. Ja bym nasypał do 'miski' np perlitu i na takim wygodnym łóżeczku bym położył doniczkę z wybiegniętą dynią. Zakładam, że to ma słuzyć tylko stabilizacji pędu i ewentualna ochrona przy hartowaniu żeby wiatr np nie złamał.
A poważnie BobejGS - wyobrażasz to sobie technicznie? rozcinanie nie w jednym miejscu..tylko po to żeby ziemia się u góry rozsypała. Ja bym nasypał do 'miski' np perlitu i na takim wygodnym łóżeczku bym położył doniczkę z wybiegniętą dynią. Zakładam, że to ma słuzyć tylko stabilizacji pędu i ewentualna ochrona przy hartowaniu żeby wiatr np nie złamał.
- annodomini
- Od: 13 sty 2008, o 15:24
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Górna doniczka oczywiście jest bez dna. Musiałem coś zrobić, bo sadzonki "wystrzeliły" praktycznie w czasie gdy byłem w pracy. Próbowałem podwiązać je do patyków (dynia tyczna). Przy wystawieniu na taras, jeden podmuch wiatru wystarczył, żeby przegiąć sadzonkę. Dostawiając piętro, wymyśliłem, że jak dynia potrafi wytworzyć korzenie przybyszowe, to i może wytworzy korzeń z przerośniętego pędu.
Wypowiadam się na FO, gdy mam o czymś jakiekolwiek pojęcie,
- BobejGS
- Kontakt:
Do momentu wysadzenia do gruntu(choć nie wiem kiedy annodomini planuje), ziemia poprzez podlewanie powinna się na tyle ubić, że na dniach przed wysadzeniem, ziemię będzie można delikatnie przesuszyć, przez co ona się grupi i osypywać nie będzie. Jednak wszystko zależy od terminu wysadzenia. Najlepszą opcją byłoby wsadzenie ich do jednej wysokiej doniczki, bo z dwoma małymi może być różnie.
Niestety, z moich gigantów raczej nic nie będzie, żadne nasiono nie skiełkowało po ok 2 tygodniach. Ba! Unosi się od nich dość nieprzyjemny zapach, więc myślę, że się popsuły. Także relacje z uprawy przyjdzie mi jedynie czytać na Forum
De_monn jeśli BobejGS jest już tak wspaniałomyślny to polecam Ci obcięcie brzegu dyni http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 6#p5182986