Mini-storczyk - jak uprawiać ?
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 18 lip 2014, o 19:26
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Mini storczyk - jak uprawiać
Emilko zimą słońce jak już się pokaże to jest nisko, więc za pewne taką wiszącą mini musiałabyś opuścić niżej i problem ze światłem będzie rozwiązany
- Emila707
- 500p
- Od: 2 sie 2013, o 14:58
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Bardziej myślałam o dodatkowym haczyku między oknem, a firanką. Idealnie by się sprawdził w porze zimowej.
"Rośliny to zdrowe uzależnienie, nie choroba.."
Pozdrawiam , Emila ?
Pozdrawiam , Emila ?
Mam pytanie odnośnie mojego nowego zakupu(w promocji bo przekwitał:) czy go przesadzić do czyściejszej doniczki, nowej kory?
Wydaje mi się że te podłoże ma już zbyt długo,co myślicie?
Wydaje mi się że te podłoże ma już zbyt długo,co myślicie?
Storczyku wyzdrowiej!!:)
-
Ja bym go wysadziła z tego mchu, pewnie jest ciasno upchany. Jeżeli do kory to musi być drobniejsza niż ta ogólnodostępna w sklepie.
- 2iza
- 1000p
- Od: 15 mar 2009, o 13:27
Podobno nie robi się takiego szoku roślinie.
Trzeba to robić stopniowo, bo on pewnie rośnie całe swoje życie w sphagnum.
Najpierw spróbuj wymieszać 3 części sphagnum z jedną częścią drobnej kory, lub kermazytu i drobnej kory.
Jak dla mnie to ten mech nie wygląda, aż tak strasznie ( ale to tylko zdjęcia ).
Trzeba to robić stopniowo, bo on pewnie rośnie całe swoje życie w sphagnum.
Najpierw spróbuj wymieszać 3 części sphagnum z jedną częścią drobnej kory, lub kermazytu i drobnej kory.
Jak dla mnie to ten mech nie wygląda, aż tak strasznie ( ale to tylko zdjęcia ).
-
Tak Iza, ja pisałam na ten temat- tyczy się cennieszych egzemplarzy. Jeśli chodzi o sphagnum to wiem, że te "fabrycznie" pakowane storczyki są bardzo ciasno upchane w tym sphagnum. Sama niedawno kupiłam 3 miniaturki z przeceny. Wszystki trzy były ciasno upchane w sphagnum i miały piękne korzenie. Postanowiłam je przesadzić. Przesadziłam je do samego keramzytu i po dzień dzisiejszy nic się złego z nimi nie dzieje. Liście piękne, jędrne. Przesadzając, z 3 małych doniczek o średnicy 5 cm wyciągnęłam tyle sphagnum, że spokojnie można by nim było zapełnić doniczkę o średnicy 12 cm (a to już o czymś świadczy). Jeśli mam być szczera ja bym wysadziła tego maluszka z tego podłoża, nawet jeśli by to oznaczało wymianę ponownie na nowe sphagnum z tego względu, że na pewno jest go tam za dużo, a po pewnym czasie korzenie mogą zacząć gnić z nadmiaru wilgoci i braku cyrkulacji powietrza.
Re: Mini-storczyk - jak uprawiać ?
Hejka ja mam 10 sztuk mini różne kolory były przesadzane ze sklepowego podłoża ( z mchu ) do mieszanki własnej roboty troszkę mchu reszta drobna kora. Będą u mnie ze trzy lata cały czas rosną w tych małych osłonkach po przesadzeniu nie dałem większych ze względu na to że nie miał bym osłonek odpowiedniego rozmiaru ( aktualnie doniczki są w osłonkach tych które były w pakiecie ze storczykiem) Po przesadzeniu nie podlewam 7 dni i jest ok żaden nie przeżył szoku żaden nie padł, regularnie kwitną tylko szkoda że są jedno pędowe
-
A skąd to stwierdzenie, że są jednopędowe? Moja mini obecnie puszcza 2 pędy w jednym czasi. Nigdy nie słyszałam, żeby mini było jednopędowe. Może Tobie jeszcze nie zakwitły na dwóch pędach?
Nigdy mi nie zakwitły na dwóch pędach to fakt. Kwitną pięknie przedłużają pęd kwiatowy ale nigdy nie zakwitły na dwóch pędach, ale za to doczekałem się keiki x 2 hehehe jeden mini od momentu kupna nie wypuścił ani jednego listka dwa razy kwitł ale gdzieś przez trzy lata nic ani drgnął, aż tu nagle ze stożka wzrostu wypuścił keiki i z boku . Zastanawiam się nad zastosowaniem keiki paste co o niej sądzicie?
-
- 200p
- Od: 2 sty 2015, o 12:44
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Moje mini stało dluuuugo bez ruchu, podłoże keramzyt z kora ok 2:1 i teraz wychodzi listek
Pozdrawiam ~ Monika - Skalniaczekk :- )
Mój parapet
Mój parapet
-
Każdy storczyk po przesadzeniu potrzebuje czasu.
Moje w większości startowały od ręki. Wypuszczały liście i bywało że kwitły, zmiana podłoża często motywuje roślinę do rozwoju.
-
- 200p
- Od: 2 sty 2015, o 12:44
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Wilczek, a w jakim podłożu je masz aktualnie?
Pozdrawiam ~ Monika - Skalniaczekk :- )
Mój parapet
Mój parapet