szarotka66, Tarda ładnie rozmnażać się u ciebie Sebek-2408, Grand Perfection ładny ....piszę do listy zakupów Eliza52, pierwsze zdjęcie to piękny kolor tulipana
Mistress
Przepraszam za błędy w tekście, ale ja nie jestem z Polski, czytam i rozumiem ale nie mogę napisać tekst ... piszę tylko przez online tłumacza ;-)
Eliza52 pisze:Kaszmirka a masz w pobliżu ptaki? które swojej wybrance przynoszą kwiaty. U mnie zrywały kwiaty irysków cebulowych szpaki i wróble prawie na moich oczach
Ptaków jest u mnie dostatek, ale nie zauważyłam aby interesowały się kwiatami. Zwłaszcza, że tulipany rosną przy samym domu. Hmmm... Myśle, że to jakaś wstrętna nornica zrobiła. Zwłaszcza ,że kręciła się pod schodami taka jedna. Myślałam ,że one tylko cebulki jedzą...
Musisz sobie zadać pytanie dlaczego? Czy są zabiedzone? Zagęszczone? Czy chore? Podkarm ich teraz ( mała ilość azotu, najlepiej nawozem jesiennym). Jak zaschną wysusz w temperaturze pow 25* i wsadź we wrześniu na nowe miejsce. Suszenie jest bardzo ważne, bo w temperaturze pow 25* wytwarza się kwiat, ale tylko w cebulkach dobrze odżywionych. No nowe stanowisko daj obornik.Ale co ja Ci będę pisać, dobrze wiesz jak przygotować stanowisko by zapewnić cebulkom zaraz z wiosny azot, a potem inne składniki.
emalia112 dziękuję za rady w sprawie niekwitnących cebulek . Wszystko o czym piszesz mi się przyda bo tulipany mam od niedawna i niewiele o nich wiem.
Te cebulki które nie kwitły wykopię i posadę osobno, ale dam im szansę.
Znalazłam jeszcze stary wątek tylko o cebulkach i znalazłam tam dużo ciekawych informacji.