Adenium obesum(róża pustyni) cz.8 uprawa, pielęgnacja, choroby
Re: Adenium obesum(róża pustyni) cz.8 uprawa, pielęgnacja, choroby
Ostatnio wiele zdjęć, a w zasadzie większość pokazujecie okazy z Tajlandii. Moglibyście napisać skąd je zamawiacie? Jakieś linki, czy krótki tutorial?
- Akwelan_2009
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 10 sty 2009, o 19:27
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- po czym sądzisz, a w zasadzie twierdzisz, że w "zasadzie" na większości zdjęć wstawianych w tym wątku są pokazywane rośliny z Tajlandii ? Osobiście uważam, że najczęściej pokazuje rośliny (pojedyncze sztuki) pochodzące z Azji, Forumowiczka - Irena_S, ale nie wiem czy to są rośliny z Tajlandii czy z Indii ?Ostatnio wiele zdjęć, a w zasadzie większość pokazujecie okazy z Tajlandii.
Na moich fotkach są tylko i wyłącznie rośliny z mojego chowu, które wyrosły z nasion wysianych w 2010 i 2012 roku. Jak wzrastały pokazywałem w tym wątku lub w moim.
Pamiętaj o bliskich, jeśli chcesz by oni pamiętali o tobie !!!
Mieczysław
Sukulenty, ale nie kaktusy cz. I. cz. II. cz. III. cz. IV. cz.V
Mieczysław
No dobrze, źle się wyraziłem, wiem że Twoje są własne, ale te z "Tajlandii" czy inne zrobiły się popularne i chciałbym wiedzieć skąd je bierzecie.
Fabianie, z Tajlandii właśnie XD
Ja sprowadzam od hodowców.
Ja sprowadzam od hodowców.
- Akwelan_2009
Dla zainteresowanych polecam ten filmik. Można zobaczyć w jakie podłoże przesadzane są sadzonki Adenium, przez innych hodowców. Jakość filmiku, pozwala obejrzeć go w formacie pełnoekranowym, lepiej widać szczegóły.
Mieczysław
Mieczysław
- Irena_S
- 100p
- Od: 8 lip 2014, o 21:22
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Kontakt:
Kokosowy substrat sterylny. On nie ma składników odżywczych. Przy takim substracie należy "karmić" Adenium przy każdym polewaniu.
Myślę że w naszych warunkach sam kokos jest bardzo ryzykowny , bardzo łatwo o przelanie i utratę korzeni .
Bynajmniej ja nie odważyłabym się w sam kokos wsadzać adenium.
Moje adenium w pełni kwitnienia ma otwartych teraz 12 kwiatów i szykują się następne
Niestety nie jestem w domu i zdjęcia mam robione jedynie komórką.Jak wrócę będą z aparatu
Przepraszam za jakość.

Obok w niebieskiej donicy ukorzeniona sadzonka z zeszłego roku . Ona też kwitnie
Bynajmniej ja nie odważyłabym się w sam kokos wsadzać adenium.
Moje adenium w pełni kwitnienia ma otwartych teraz 12 kwiatów i szykują się następne

Niestety nie jestem w domu i zdjęcia mam robione jedynie komórką.Jak wrócę będą z aparatu

Obok w niebieskiej donicy ukorzeniona sadzonka z zeszłego roku . Ona też kwitnie

-
- 20p - Rozkręcam się...
- Od: 15 kwie 2015, o 17:19
Ekhm ...ponawiam pytanie - czy obcinacie korzeń palowy i kiedy( w jak dużej roślince) ? 

- Akwelan_2009
- obejrzenie filmiku, zaproponowałem tylko jako ciekawostkę. Ja również nie jestem skłonny do uprawy Adenium w "czystym" kokosie, chociaż jak widać na moich fotkach, chipsy kokosowe stosuję do podłoża w którym rosną moje rośliny. Mam jedynie problem z zakupem odpowiedniej granulacji, tz 0,5 - 1 cm. W większości ofert proponowana jest dużo większa granulacja.Bynajmniej ja nie odważyłabym się w sam kokos wsadzać adenium.
- przelanie podłoża i zawiązane z tym konsekwencje, mogą wystąpić przy każdym "rodzaju" podłoża. Zapewne przy podlewaniu swoich roślin w początkowej fazie, każdy z nas stara się poznać czas przesychania podłoża przy różnego typu pogodach, temperaturach i dostosowuje odpowiednią ilość wody w zależności od składu podłoża, temperatury, wielkości (głębokości) doniczki. Każdy z nas ma zapewne dopracowany system podlewania w zależności od w/w czynników i u każdego z nas czasokres między podlewaniami, będzie bardzo różny. Osobiście "dopracowuję" sposób podlewania "metodą prób i błędów" - polegającą na stosowaniu różnych czasokresów, aż do osiągnięcia najodpowiedniejszego wyniku dla moich roślin i warunków w jakich je uprawiam.Myślę że w naszych warunkach sam kokos jest bardzo ryzykowny , bardzo łatwo o przelanie i utratę korzeni .
- przycięcie korzenia palowego nie zależy od wielkości rośliny, a uzależnione jest wykształceniem, rozrostem bryły korzeniowej. Przycinanie korzenia palowego, ma na celu rozrastanie się bryły korzeniowej w "poziomie", a nie wrastanie korzeni w głąb podłoża.Gdzieś tutaj wyczytałam,że należy obciąć korzeń palowy. Jak duże musi być Adenium ,żeby wykonać taką ,,operację" i jak taki zabieg powinien wyglądać ?

Fotka pochodzi z: http://weronikaczupa.blogspot.com/2014/02/korzen.html
Na fotce pokazałem przykładowe miejsce przycięcia korzenia palowego - czerwona linia. Jeżeli sadzonka ma ładnie wykształcone boczne korzenie, korzeń palowy można przyciąć wyżej, pozostawiając kilka najładniejszych - najgrubszych korzonków. Miejsce po cięciu musi dobrze przyschnąć, dobrze jest zasypać środkiem grzybobójczym, ukorzeniaczem lub zwykłym spożywczym cynamonem.
Mieczysław
Mieczysław
-
- 20p - Rozkręcam się...
- Od: 15 kwie 2015, o 17:19
Akwelan_2009 bardzo dziękuję
Co do podłoża...zaobserwowałam ,że te Adenia, które rosną u mnie w mieszance ziemi do sukulentów i perlitu, mają ładniej wykształcone kaudexy i są większe od tych, które przesadziłam do mieszanki włókna kokosowego , perlitu i wermikulitu. Będę obserwować dalej, czy te różnice się wyrównają

Co do podłoża...zaobserwowałam ,że te Adenia, które rosną u mnie w mieszance ziemi do sukulentów i perlitu, mają ładniej wykształcone kaudexy i są większe od tych, które przesadziłam do mieszanki włókna kokosowego , perlitu i wermikulitu. Będę obserwować dalej, czy te różnice się wyrównają

- Akwelan_2009
- włókno kokosowe, perlit, są pozbawione składników odżywczych, jakąś wartość odżywczą ma wermikulit - uprawiając swoje rośliny w takim podłożu jak podałeś, musisz rośliny dokarmiać. Adenium lubi sobie "smacznie i treściwie pojeść", (ale bez przesady) szczególnie gdy jest w wieku "przedszkolnym"./ ... / które przesadziłam do mieszanki włókna kokosowego , perlitu i wermikulitu. / ... /
Mieczysław
Mieczysław
Hej
mam problem z moim jedynym adenium - rok temu przycięłam moją roślinkę i wypuściła tylko listki i stanęła ze wzrostem ;/ przed zabiegiem rosła bardzo ładnie a teraz wygląda bardzo marnie jak na 2-dwu letnią roślinkę. Co może być przyczyną zahamowania wzrostu? Proszę o poradę
Pozdrawiam!

Pozdrawiam!
- onectica
- Od: 16 sie 2012, o 17:31
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Może za nisko ją przycięłaś?
Też mam podobny problem, a odciąłem zaledwie czubek. Roślina była najładniejsza z tego wysiewu i najzdrowsza, teraz jako jedyna nic nie wypuszcza.