Ogród "po 30-tce" - II część

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Tulap
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 lip 2014, o 09:30
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Ogród "po 30-tce" - II część

Post »

Tyś się w tej oplątwie zakochała :;230
No,i kto to mówi...
U mnie 50 będzie na dzień? :;230

Tak,ten tulipan jest czarny,queen of night,mam dwa u babci(u mnie były,tak samo jak te pomarańczowo-zielone były,w ogóle to dużo było...)
Awatar użytkownika
marpa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 sty 2009, o 13:13
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Byłam na ryneczku kupiłam kilka ładnych sadzonek chryzantem po 2,50 zeta bo moje wymarzły w zasadzie wszystkie... :( Zimy nie było ale obmarzły mi po raz pierwszy od 30 lat borówki amerykańskie tylko na kilku gałązkach ostały się kwiatuszki..także sąsiadująca z nimi pęcherznica i klonik shirasawy częściowo , wilczomlecz purpurowy itd... ;:oj ...To chyba już wiosenne przymrozki zrobiły!
Miłego pracowitego dnia! ;:167
:wit
MARYNA pozdrawiam
spis wątków
Awatar użytkownika
Pulpa222
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 kwie 2010, o 08:45

Post »

marpa - Maryniu
U mnie borówki przeżyły bezboleśnie. Mocno je wiosną obcięłam, bo było dużo zdrewniałych i podeschniętych pędów. Będzie mniej owoców w tym sezonie, ale urosną nowe pędy. One mają ok. 15 lat.
Chryzantemy prawie wszystkie chyba uschły, bo na 10 krzewów, tylko z dwóch wychodzą niewielkie odrosty ;:145 .
Nie wiem, czy będę dokupować, bo posiałam tytoń leśny i cynie, a sadzonek wyszło sporo, oj sporo ;:306 .
Właśnie lunęło, więc z prac ogrodowych "nici" ;:145 .
Fotergilla major
Obrazek

ewa321 - dzięki za info. U Marysi zakwitła, więc może i u mnie zakwitnie :heja .
Polemizowałabym, czy to nie tillandsia, bo i naukowcy nie są zgodni, a poza tym kwiatek taki sam, jak na usneoides :lol: , ale to Ty się będziesz 'doktoryzować' w tillandsiach, nie ja ;:306 . Ja będę Ci szczerze kibicować ;:63 . Tymi kwitnieniami przekonały mnie, że warto się nimi zająć ;:223 .
Obrazek

Tulap -
U mnie 50 będzie na dzień?
nie rozumiem, co to znaczy; możesz jaśniej ;:174
kuklik Eos
Obrazek
Pozdrawiam Ania
"Niebezpiecznie jest mieć rację w sprawach, w których ustanowione władze się mylą." Voltaire
Ogród "po 30-tce" Cz.I, Część II , Część III aktualna,Tillandsie są ? dla leniwych
Awatar użytkownika
witch
1000p
1000p
Od: 9 cze 2013, o 10:16
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Ten kuklik jest śliczny :D
Awatar użytkownika
ewa321
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 lip 2014, o 17:13
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Aniu - żeby nie było, że się nie przygotowuję do 'doktoratu' :;230
to w ramach zbierania materiałów spytam o to naszych, krajowych 'fachowców' :lol:
Pozdrawiam i zapraszam
Awatar użytkownika
Pulpa222
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ewa, to był żart ;:306 . Nie przykładam aż takiej wagi do gatunków i odmian, tym bardziej, że one w którymś punkcie są styczne.
Ja teraz oglądam ją co chwilę, żeby nie przegapić tego 'mega' ogromnego kwiatka :tan .
Pozdrawiam Ania
"Niebezpiecznie jest mieć rację w sprawach, w których ustanowione władze się mylą." Voltaire
Ogród "po 30-tce" Cz.I, Część II , Część III aktualna,Tillandsie są ? dla leniwych
Awatar użytkownika
nena08
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2012, o 10:06

Post »

Wybrałam się wczoraj do Aury, bo byłam w Wesołej, tak się rozpędziłam, że dojechałam pod Mińsk do Ogród i Dom ;:223
Następne podejście zrobię za ponad tydzień, jak będę dziecko odwozić na biwak.
Podobno i u mnie pada :D
Co świętujecie w Skierniewicach :?:
Awatar użytkownika
Pulpa222
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

nena08 - Aniu, w Skierniewicach jest co roku we wrześniu święto kwiatów, warzyw i owoców. Tych dwóch ostatnich pozycji jakoś nie mogę dostrzec :;230 , ale roślin jest mnóstwo i to relatywnie tanich. Tam też jest największy wybór tulipanów i innych cebulowych. Przywozimy całe bagażniki bylin, chociaż ciągle mówimy, że nie mamy miejsca ;:306 ;:306 ;:306 . Powoli z tego święta zrobiła się komercja, bo innych straganów też jest pełno. Dla mnie to dalej świetna zabawa - nabiega się człowiek, coś zobaczy, jak sroka i ... do kosza, albo torby. Potem lament, gdzie posadzić... i tak się kręci :heja .
Co do Aury, to pisałam Ci, że przed drugimi światłami od skrętu na Lublin trzeba skręcić w lewo. Jedź powoli, bo to wąska dróżka, ale sklep duży i go widać. A przy okazji, było coś ciekawego w Domu i Ogrodzie? ;:14 .
Pozdrawiam Ania
Awatar użytkownika
nena08
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Aniu, już tak mam, myślałam, że pamiętam, więc nie sprawdziłam przed wyjazdem. Zresztą byłam przekonana, że Aura jest prawie pod Mińskiem. Wielokrotnie widziałam to centrum w drodze do Augustowa.
Z roślin nic ciekawego w oczy mi nie wlazło, no może trawa tylko nie pamiętam jaka, za to cena mi utkwiła ...65,00 ;:oj
Szukałam głównie hortensji bukietowych w rozsądnych cenach, ale nic nie było czego bym nie miała.
Kupiłam tylko motyczkę na krótkim trzonku. :D
Awatar użytkownika
Pulpa222
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

To faktycznie nie poszalałaś ;:306 . Dobrze, że mnie tam nie poniosło. Ja poza tym, wysadzam ostróżki po całym ogrodzie; jakoś mam w tym roku fazę na ostróżki. U mnie po 2 latach giną, więc najpierw się złoszczę, że nigdy więcej, a potem kupuję nowe :roll:
A, jeszcze jedno - 'Aura' ma w dresie jako miejscowość Sulejówek, więc gdzie się rozpędziłaś aż pod Mińsk Maz?. ;:oj. No cóż, na szczęście nie tak daleko ;:168 .
Pozdrawiam Ania
Awatar użytkownika
nena08
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Zginęły mi w tym roku dwie ostróżki ;:145
Białą już odkupiłam, gorzej z lawendową.
Ostatnio robiłam zakupy u ogrodnika pod Radomiem, ceny zdecydowanie korzystniejsze niż w okolicy Warszawy.
Ostróżki po 6,00 a brunnery po 8,00. Te ostatnie nawet nazwy odmian miały i się zgadzało. :D
Awatar użytkownika
Pulpa222
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

To nie oglądaj brunner w Aurze, bo tu ceny mają kosmiczne ;:188 .
Pozdrawiam Ania
Awatar użytkownika
chalaputkowo
1000p
1000p
Od: 16 cze 2014, o 18:59

Post »

Aniu- Ty jak zwykle fantastico ;:167
Zielono mi - bo wesoło mi - bo zielono mi - Monika
Chałaputkowo,Chałaputkowo-dwa
Chałaputkowo to i owo