Ogród "po 30-tce" - II część
Re: Ogród "po 30-tce" - II część
Tyś się w tej oplątwie zakochała
No,i kto to mówi...
U mnie 50 będzie na dzień?
Tak,ten tulipan jest czarny,queen of night,mam dwa u babci(u mnie były,tak samo jak te pomarańczowo-zielone były,w ogóle to dużo było...)
No,i kto to mówi...
U mnie 50 będzie na dzień?
Tak,ten tulipan jest czarny,queen of night,mam dwa u babci(u mnie były,tak samo jak te pomarańczowo-zielone były,w ogóle to dużo było...)
- marpa
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 2 sty 2009, o 13:13
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Byłam na ryneczku kupiłam kilka ładnych sadzonek chryzantem po 2,50 zeta bo moje wymarzły w zasadzie wszystkie... Zimy nie było ale obmarzły mi po raz pierwszy od 30 lat borówki amerykańskie tylko na kilku gałązkach ostały się kwiatuszki..także sąsiadująca z nimi pęcherznica i klonik shirasawy częściowo , wilczomlecz purpurowy itd... ...To chyba już wiosenne przymrozki zrobiły!
Miłego pracowitego dnia!
Miłego pracowitego dnia!
- Pulpa222
- Od: 21 kwie 2010, o 08:45
marpa - Maryniu
U mnie borówki przeżyły bezboleśnie. Mocno je wiosną obcięłam, bo było dużo zdrewniałych i podeschniętych pędów. Będzie mniej owoców w tym sezonie, ale urosną nowe pędy. One mają ok. 15 lat.
Chryzantemy prawie wszystkie chyba uschły, bo na 10 krzewów, tylko z dwóch wychodzą niewielkie odrosty .
Nie wiem, czy będę dokupować, bo posiałam tytoń leśny i cynie, a sadzonek wyszło sporo, oj sporo .
Właśnie lunęło, więc z prac ogrodowych "nici" .
Fotergilla major
ewa321 - dzięki za info. U Marysi zakwitła, więc może i u mnie zakwitnie .
Polemizowałabym, czy to nie tillandsia, bo i naukowcy nie są zgodni, a poza tym kwiatek taki sam, jak na usneoides , ale to Ty się będziesz 'doktoryzować' w tillandsiach, nie ja . Ja będę Ci szczerze kibicować . Tymi kwitnieniami przekonały mnie, że warto się nimi zająć .
Tulap -
kuklik Eos
U mnie borówki przeżyły bezboleśnie. Mocno je wiosną obcięłam, bo było dużo zdrewniałych i podeschniętych pędów. Będzie mniej owoców w tym sezonie, ale urosną nowe pędy. One mają ok. 15 lat.
Chryzantemy prawie wszystkie chyba uschły, bo na 10 krzewów, tylko z dwóch wychodzą niewielkie odrosty .
Nie wiem, czy będę dokupować, bo posiałam tytoń leśny i cynie, a sadzonek wyszło sporo, oj sporo .
Właśnie lunęło, więc z prac ogrodowych "nici" .
Fotergilla major
ewa321 - dzięki za info. U Marysi zakwitła, więc może i u mnie zakwitnie .
Polemizowałabym, czy to nie tillandsia, bo i naukowcy nie są zgodni, a poza tym kwiatek taki sam, jak na usneoides , ale to Ty się będziesz 'doktoryzować' w tillandsiach, nie ja . Ja będę Ci szczerze kibicować . Tymi kwitnieniami przekonały mnie, że warto się nimi zająć .
Tulap -
nie rozumiem, co to znaczy; możesz jaśniejU mnie 50 będzie na dzień?
kuklik Eos
Pozdrawiam Ania
"Niebezpiecznie jest mieć rację w sprawach, w których ustanowione władze się mylą." Voltaire
Ogród "po 30-tce" Cz.I, Część II , Część III aktualna,Tillandsie są ? dla leniwych
"Niebezpiecznie jest mieć rację w sprawach, w których ustanowione władze się mylą." Voltaire
Ogród "po 30-tce" Cz.I, Część II , Część III aktualna,Tillandsie są ? dla leniwych
- witch
- 1000p
- Od: 9 cze 2013, o 10:16
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Ten kuklik jest śliczny
- ewa321
- Od: 5 lip 2014, o 17:13
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Aniu - żeby nie było, że się nie przygotowuję do 'doktoratu'
to w ramach zbierania materiałów spytam o to naszych, krajowych 'fachowców'
to w ramach zbierania materiałów spytam o to naszych, krajowych 'fachowców'
Pozdrawiam i zapraszam
- Pulpa222
Ewa, to był żart . Nie przykładam aż takiej wagi do gatunków i odmian, tym bardziej, że one w którymś punkcie są styczne.
Ja teraz oglądam ją co chwilę, żeby nie przegapić tego 'mega' ogromnego kwiatka .
Ja teraz oglądam ją co chwilę, żeby nie przegapić tego 'mega' ogromnego kwiatka .
Pozdrawiam Ania
- nena08
- Od: 8 lut 2012, o 10:06
Wybrałam się wczoraj do Aury, bo byłam w Wesołej, tak się rozpędziłam, że dojechałam pod Mińsk do Ogród i Dom
Następne podejście zrobię za ponad tydzień, jak będę dziecko odwozić na biwak.
Podobno i u mnie pada
Co świętujecie w Skierniewicach
Następne podejście zrobię za ponad tydzień, jak będę dziecko odwozić na biwak.
Podobno i u mnie pada
Co świętujecie w Skierniewicach
- Pulpa222
nena08 - Aniu, w Skierniewicach jest co roku we wrześniu święto kwiatów, warzyw i owoców. Tych dwóch ostatnich pozycji jakoś nie mogę dostrzec , ale roślin jest mnóstwo i to relatywnie tanich. Tam też jest największy wybór tulipanów i innych cebulowych. Przywozimy całe bagażniki bylin, chociaż ciągle mówimy, że nie mamy miejsca . Powoli z tego święta zrobiła się komercja, bo innych straganów też jest pełno. Dla mnie to dalej świetna zabawa - nabiega się człowiek, coś zobaczy, jak sroka i ... do kosza, albo torby. Potem lament, gdzie posadzić... i tak się kręci .
Co do Aury, to pisałam Ci, że przed drugimi światłami od skrętu na Lublin trzeba skręcić w lewo. Jedź powoli, bo to wąska dróżka, ale sklep duży i go widać. A przy okazji, było coś ciekawego w Domu i Ogrodzie? .
Co do Aury, to pisałam Ci, że przed drugimi światłami od skrętu na Lublin trzeba skręcić w lewo. Jedź powoli, bo to wąska dróżka, ale sklep duży i go widać. A przy okazji, było coś ciekawego w Domu i Ogrodzie? .
Pozdrawiam Ania
- nena08
Aniu, już tak mam, myślałam, że pamiętam, więc nie sprawdziłam przed wyjazdem. Zresztą byłam przekonana, że Aura jest prawie pod Mińskiem. Wielokrotnie widziałam to centrum w drodze do Augustowa.
Z roślin nic ciekawego w oczy mi nie wlazło, no może trawa tylko nie pamiętam jaka, za to cena mi utkwiła ...65,00
Szukałam głównie hortensji bukietowych w rozsądnych cenach, ale nic nie było czego bym nie miała.
Kupiłam tylko motyczkę na krótkim trzonku.
Z roślin nic ciekawego w oczy mi nie wlazło, no może trawa tylko nie pamiętam jaka, za to cena mi utkwiła ...65,00
Szukałam głównie hortensji bukietowych w rozsądnych cenach, ale nic nie było czego bym nie miała.
Kupiłam tylko motyczkę na krótkim trzonku.
- Pulpa222
To faktycznie nie poszalałaś . Dobrze, że mnie tam nie poniosło. Ja poza tym, wysadzam ostróżki po całym ogrodzie; jakoś mam w tym roku fazę na ostróżki. U mnie po 2 latach giną, więc najpierw się złoszczę, że nigdy więcej, a potem kupuję nowe
A, jeszcze jedno - 'Aura' ma w dresie jako miejscowość Sulejówek, więc gdzie się rozpędziłaś aż pod Mińsk Maz?. . No cóż, na szczęście nie tak daleko .
A, jeszcze jedno - 'Aura' ma w dresie jako miejscowość Sulejówek, więc gdzie się rozpędziłaś aż pod Mińsk Maz?. . No cóż, na szczęście nie tak daleko .
Pozdrawiam Ania
- nena08
Zginęły mi w tym roku dwie ostróżki
Białą już odkupiłam, gorzej z lawendową.
Ostatnio robiłam zakupy u ogrodnika pod Radomiem, ceny zdecydowanie korzystniejsze niż w okolicy Warszawy.
Ostróżki po 6,00 a brunnery po 8,00. Te ostatnie nawet nazwy odmian miały i się zgadzało.
Białą już odkupiłam, gorzej z lawendową.
Ostatnio robiłam zakupy u ogrodnika pod Radomiem, ceny zdecydowanie korzystniejsze niż w okolicy Warszawy.
Ostróżki po 6,00 a brunnery po 8,00. Te ostatnie nawet nazwy odmian miały i się zgadzało.
- Pulpa222
To nie oglądaj brunner w Aurze, bo tu ceny mają kosmiczne .
Pozdrawiam Ania
- chalaputkowo
- 1000p
- Od: 16 cze 2014, o 18:59
Aniu- Ty jak zwykle fantastico
Zielono mi - bo wesoło mi - bo zielono mi - Monika
Chałaputkowo,Chałaputkowo-dwa
Chałaputkowo to i owo
Chałaputkowo,Chałaputkowo-dwa
Chałaputkowo to i owo