ANALIZA gleby.Pobieranie i badanie próbek,interpretacja wyników

Stosowanie pestycydów, herbicydów, chemicznych i naturalnych środków ochrony roślin.
ODPOWIEDZ
x-p-o
ZBANOWANY
Od: 16 lut 2011, o 19:24
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Analizy chemiczne ziemi i zalecenia

Post »

Taki kiedyś był produkowany. Możesz dać w tej samej ilości . Nie będziesz się przecież bawił w aptekarza. :D
rekamil97
50p
50p
Od: 1 sty 2014, o 17:53
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Witam!
Dziś odebrałem wyniki badań ziemi i jestem niezbyt zadowolony. Na jesień dałem wapno tlenkowe - dość dużo - jak widać wiele to nie dało oprócz podniesienia pH w stosunku do Ca (przed obornikiem miesiąc), obornik i podsypałem trochę nawozów w marcu (potafoska). Na początku wyniki dokładnie rok temu:

2014 Wiosna:
pH: 5,6
Fosfor (P): 41 mg/l
Potas (K): 104 mg/l
Wapń (Ca): 450 mg/l

2014 Jesień:
pH: 6,2
Fosfor (P): 55 mg/l
Potas (K): 80 mg/l
Wapń (Ca): 900 mg/l

2015 Wiosna - OBECNIE:
pH: 6,5
Fosfor (P): 39 mg/l
Potas (K): 109 mg/l
Wapń (Ca): 713 mg/l

Wyniki pomimo nawozów są gorsze niż rok temu na wiosnę. Co robić aby przygotować ziemię pod uprawę papryki i pomidorów? Papryka idzie do gruntu za 2 tygodnie więc trzeba działać już z nawożeniem. Ziemia raczej lekka nie jest - bardziej bym tutaj szedł nawet w stronę średnich/ciężkich więc składniki na pewno nie są tak łatwo wymywane.

PS: Azot nie był badany w tym roku, w 2014 wyszło 20 mg/l, prawdopodobnie jest go obecnie mało bo uprawa jest na otwartym polu więc pójdzie trochę saletry amonowej.
x-p-o
ZBANOWANY

Post »

Tak na pierwszy strzał. Po co Ci saletra amonowa skoro masz mało wapnia ?. Trzeba operować takimi nawozami, żeby maksymalnie podnieść zawartość wapnia.
herman42
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 13 lip 2014, o 14:20

Post »

Witam,tydzień temu dostałam wyniki badań gleby
pH w H2o -7,40
Azot N-NO3 - <3
Fosfor - 68
Potas - 120
Wapń - 1407
Magnez - 126
Chlorki w mg/dm3 < 5
Zasolenie g/dm3 - 0,15
Proszę o poradę w jakiej ilości i jaki nawóz zastosować pod pomidory w tunelu foliowym,posiadam superfosfat wzbogacony,mocznik,saletra potasowa,siarczan magnezu oraz nawóz kurzy i bydlęcy granulowany,mam posadzonych ok. 60 krzaków pomidora różnych odmian,przy sadzeniu dałam nawóz kurzy w ilości 1 litr nawozu na 10 litrów wody.
Pozdrawiam
x-p-o
ZBANOWANY

Post »

Nic Ci więcej nie potrzeba tylko zasilać okresowo pomidory saletrą potasową rozpuszczoną w wodzie w stężeniu 0,5 % / 5 dkg na 10 l wody/
rekamil97
50p
50p

Post »

forumowicz pisze:Tak na pierwszy strzał. Po ... Ci saletra amonowa skoro masz mało wapnia ?. Trzeba operować takimi nawozami, żeby maksymalnie podnieść zawartość wapnia.
W takim razie jakie nawozy należy zastosować (pewnie saletra wapniowa na azot i wapń) i coś na potas i fosfor.
x-p-o
ZBANOWANY

Post »

rekamil97 pisze: Na jesień dałem wapno tlenkowe - dość dużo - jak widać wiele to nie dało
Oj kochaniutki. Do odkwaszenia dajmy na to Twojej średniociężkiej gleby z pH 5 potrzebna jest dawka 0,75 kg CaO na 10 m2

Ale by podnieść zawartość wapnia z 900 mg /l do wymaganego minimum 1500 mg/l potrzebna jest dawka 1,7 kg CaO na 10 m2

Wniosek:
- nie można w Twoim przypadku używać do uzupełnienia zawartości wapnia w glebie ani kredy, ani tlenku ani wodorotlenku wapnia ponieważ potrzebna dawka jest tak duża, że spowodowałaby alkalizację gleby. W grę wchodzi jedynie gips ale tu jest problem ponieważ uzupełnienia wymaga również fosfor a nie można stosować nawozów fosforowych łącznie z wapniem. Poza tym do wysadzenia rozsad jest już niewiele czasu.
Wg. mnie wyjście jest tylko jedno . Trzeba znaleźć nawóz złożony w którym stosunek NPK odpowiadałby niedoborom Twojej gleby i nawozić nim punktowo pomidory. A teraz jedynie rozsypać odpowiednią ilość gipsu i przekopać glebę.
rekamil97
50p
50p

Post »

Mam również do dyspozycji saletrę wapniową, amonową i potasową oraz mocznik. Czy może one będą przydatne?
x-p-o
ZBANOWANY

Post »

Nie, nie będą. Jedynie saletra potasowa w późniejszym terminie.

Musisz zdawać sobie sprawę, że masz do uzupełnienia potas, azot i fosfor oraz wapń czyli składniki niezmiernie ważne dla wzrostu roslin i tego się nie da zrobić jednocześnie, a czasu jest mało.

Gdyby nie niedobór wapnia sprawa byłaby prosta.
rekamil97
50p
50p

Post »

forumowicz pisze:Nie, nie będą. Jedynie saletra potasowa w późniejszym terminie.
Kiedy stosować saletrę potasową? Czy można dać przed siewem około 1,5 tygodnia? Podejrzewam że azotu nie jest wiele - w tamtym roku było 15-20 mg/l więc "przeazotowanie" chyba nie grozi gdyby zastosować również trochę saletry wapniowej?

Postaram się zdobyć jakiś nawóz NPK (5-10-25) ale to trochę potrwa - a chciałbym działać już jak najszybciej przed siewem.

I jeszcze jedno pytanie - co jest ważniejsze w uprawie papryki obecnie - uzupełnianie braków wapnia czyli zajęcie się niedoborem potasu i fosforu?
Awatar użytkownika
Maraga
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 lut 2011, o 13:05
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

forumowicz!

Czy mógłbyś rzucić okiem na te wyniki?
Dla mnie to czarna magia.
Pozdrawiam serdecznie i dziękuję ;:180

Obrazek
x-p-o
ZBANOWANY

Post »

Analiza spod folii jest wręcz nieprawdopodobna ! W każdym razie.
Jedyne wyjście jakie widzę to, jeśli pomidory nie zostały jeszcze posadzone ,wysadzić je w dołki wypełnione ziemią spoza folii. Jeżeli pomidorki podrosną nieco wysiać między nie jakąś roślinę okrywową, którą po wyrośnięciu należy ściąć i dać na kompost. Można to zrobić nawet dwukrotnie. Trzeba mieć pod ręką siarczan magnezu do oprysku, bo niedobór jest prawie pewny.

I zero nawożenia !.

Co do otwartej gleby. Jeśli nic na niej nie rośnie rozsypać 0,7 kg/1om2 siarczanu potasu i 0,3 kg/10m2 i przekopać. Jeśli już rosną na tej glebie warzywa przykopanie nawozu nie wchodzi w grę ,więc trzeba zasilać rośliny systematycznie 0,5 % roztworem saletry potasowej powiedzmy co 2 tygodnie.
Awatar użytkownika
Maraga
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 lut 2011, o 13:05
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Dziękuję bardzo za poradę.Zrobię tak jak zalecasz.Czy będę mogła wysiać pomiędzy pomidory nasiona gorczycy czy lepiej coś innego?
Do gruntu siarczan potasu 0,7kg/10m2 i 0,3kg/10m2 ......?
Na moje szczęście mam te nawozy.
Jeszcze raz dziękuję za pomoc ;:180
ODPOWIEDZ

Wróć do „Pestycydy, herbicydy, nawozy, OPRYSKI, środki pro-ekologiczne”