Truskawki - cz.3
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 17 kwie 2013, o 12:13
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Truskawki - cz.3
Jak świstak ładnie w sreberko zawinie i jeszcze uczenie napisze ,to ludzie wszystko kupią,nawet to ,co tydzień temu ,sami do śmieci wyrzucili
-
- Od: 22 lut 2011, o 18:41
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Ja opryskałam florovitem(zawiera składnik błonotwórczy,który ponoć chroni przed przędziorkiem i roztoczem truskawkowym) i wyciągiem ze skórek grejfruta własnej produkcji.
-
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 5 maja 2015, o 11:47
I jak .Jakie sa efekty .Dobre czy bardzo dobre.Ja tez szuka dobrego środka.
-
- Od: 1 lis 2008, o 20:06
Martuś dolistnie Substral magiczna siła do truskawek 3 tyg temu super fosfat i siarczan potasu przed radleniemIka2008 pisze:Teresko, co dajesz dolistnie?
Pozdrawiam Teresa
Miłe chwile dnia każdego czynią człeka szczęśliwym.
Miłe chwile dnia każdego czynią człeka szczęśliwym.
-
- Od: 22 lut 2011, o 18:41
Najwcześniej u mnie zakwitła evie 2,znacznie wcześniej niż honeoye,w czasie chłodów okrywałam ją włóknina.
zuzola11 pisze:AnkaBasia dziękuję a jaki nawóz sypnął mąż jeśli można spytać ?
Yara Mila Complex:)
Storczyku wyzdrowiej!!:)
- zuzola11
- Od: 14 sty 2013, o 10:36
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
pelikano11 kaLo wiem , że Wasze wpisy dotyczą mojego postu . nie podobaja mi się takie ironiczne drwiny z innych , forum jest po to aby pytać , pytać, pytać i są na nim ludzie którzy potrafią w miarę swoich możliwości i wiedzy coś podpowiedzieć drugiemu.
AnkaBasia dziękuję
AnkaBasia dziękuję
zuzola11 zapraszam - Moje pierwsze "kroki" na działce
Kasia
http://www.forumogrodnicze.info/viewtop ... 27&start=1" onclick="window.open(this.href);return false;
Kasia
http://www.forumogrodnicze.info/viewtop ... 27&start=1" onclick="window.open(this.href);return false;
-
- Od: 17 kwie 2013, o 12:13
zuzola11 pomyśl też troszkę o innych,nie tylko o sobie .Mnie głównie chodziło o wpis kowal.Skąd się bierze ta magiczna wiara w "naturalność " kupowanych nawozów naturalnych?Skąd wiadomo czym były karmione zwierzęta?Czy taki nawóz jest badany na zawartość antybiotyków,hormonów wzrostu i sterydów używanych w paszach?Gdzie się podziewają góry podłoża po uprawie pieczarek skażone środkami przeciwko muszkom grzybiarkom?Skąd wiadomo,że taki nawóz to rzeczywiście efekt naturalnego procesu kompostowania a nie mieszanina substancji organicznej ,garści saletry,garstki mocznika,2 garści siarczanu potasu ,kilku łyżek innych chemikaliów,pięknie zgranulowane i sprzedawane jako nawóz "EKO"?Skąd wiadomo,że producent goniący za zyskiem nie dodaje frakcji stałej z osadników oczyszczalni ścieków?
Otóż nie wiadomo.Poza tym po "przedestylowaniu" takiego nawozu naturalnego i tak zostanie tylko to ,co nazywamy "nawozami sztucznymi".
Jako ciekawostkę podam normy dopuszczające ilość metali ciężkich w nawozach:
http://sybilla.iung.pulawy.pl/_nawozy.html
Biorąc pod uwagę ilość nawozu naturalnego wymaganą do zaspokojenia potrzeb uprawy ,ilość metali ciężkich wprowadzanych do gleby jest kilkukrotnie większa,niż w przypadku stosowania nawozów tzw "sztucznych".
I co z tą ekologią panie premierze?
PS.
Czasem jedno ironiczne zdanie daje do myślenia więcej, niż godzinny wykład.
Otóż nie wiadomo.Poza tym po "przedestylowaniu" takiego nawozu naturalnego i tak zostanie tylko to ,co nazywamy "nawozami sztucznymi".
Biorąc pod uwagę ilość nawozu naturalnego wymaganą do zaspokojenia potrzeb uprawy ,ilość metali ciężkich wprowadzanych do gleby jest kilkukrotnie większa,niż w przypadku stosowania nawozów tzw "sztucznych".
PS.
zuzola11 moje pytanie Ciebie doknęło? tym bardziej kowal'a? NPK tego nawozu organicznego pasuje mi tylko do kompostu (i to takiego którego produkcję opisał KaLo - oby nie z wysypisk zielonych z osadami ściekowymi). Oborniki wszelkie, gnojówki itp nie mają takiego. Ktoś mądrze napisał - myśl, to nie boli.. albo pytaj, bo głupich pytań nie ma.pelikano11 pisze:To kompost w granulkach już sprzedają?
- Nanavel
- 200p
- Od: 5 mar 2014, o 11:10
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Hmmm jak kwiat truskawki/ poziomki ma czarny środek to znaczy ze przemarzł? Gdzieś w tym wątku to było ale nie mogę teraz znaleźć:( Mam poobrywać takie kwiaty żeby truskawka mogła skupić się na tych "normalnych"?? Czy to może jakaś choroba?
- grazka100
- 500p
- Od: 25 paź 2010, o 10:39
Czarny środek kwiatka = przemarznięcie.
Sama jestem ciekawa czy obrywać te kwiatki. Zdrowy rozsądek podpowiada mi, że obrywać.
Sama jestem ciekawa czy obrywać te kwiatki. Zdrowy rozsądek podpowiada mi, że obrywać.
Ja bym oberwał, pleśń wejdzie w martwe.
KaLo ja się sugerowałem tym co usłyszałem w sklepie. Że jeżeli na własny użytek to zdecydowanie bardziej polecają nawóz organiczny, który jest produkowany z produktów naturalnych. To jaki nawóz stosować poza biohumusem, i obornikiem?Nie będę sypał obornika czy gnojowicy bo mnie żona z domu wygnakaLo pisze:zuzola11 pomyśl też troszkę o innych,nie tylko o sobie .Mnie głównie chodziło o wpis kowal.Skąd się bierze ta magiczna wiara w "naturalność " kupowanych nawozów naturalnych?Skąd wiadomo czym były karmione zwierzęta?Czy taki nawóz jest badany na zawartość antybiotyków,hormonów wzrostu i sterydów używanych w paszach?Gdzie się podziewają góry podłoża po uprawie pieczarek skażone środkami przeciwko muszkom grzybiarkom?Skąd wiadomo,że taki nawóz to rzeczywiście efekt naturalnego procesu kompostowania a nie mieszanina substancji organicznej ,garści saletry,garstki mocznika,2 garści siarczanu potasu ,kilku łyżek innych chemikaliów,pięknie zgranulowane i sprzedawane jako nawóz "EKO"?Skąd wiadomo,że producent goniący za zyskiem nie dodaje frakcji stałej z osadników oczyszczalni ścieków?
PS.