Zgodnie z zasadami forum pasowałoby podać miejsce skąd piszesz- gdzie ta czereśnia. Trochę byśmy wiedzieli o glebie i klimacie. Z tego jednak co już napisałeś, to jednak obornik i nawozy- odstawić. Jak się komuś dobrze powodzi, to o dzieciach nie myśli, tylko o karierze... rozumiesz? Rośliny też. A głównym nawozem-minerałem obornika jest właśnie azot.nunio2 pisze:nie stosuję nawozów azotowych głównie obornik
Kwitnienie i owocowanie - sposoby przyśpieszenia, problemy
- maryann
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 3 wrz 2007, o 14:31
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: słabo kwitnące czereśnie
Tyle z patrzenia na ładnego,
co ze słuchania mądrego.
co ze słuchania mądrego.
-
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 27 mar 2014, o 10:13
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Mój sad położony jest w okolicach Łasku w woj. łódzkim. To żadnych nawozów nie stosować?
- maryann
- Od: 3 wrz 2007, o 14:31
Przy sadzeniu pod korzeń rzuca się trochę kompostu jako dawkę startową i tyle. W sadach towarowych owszem i prowadzi się nawet skomplikowany czasem system nawożenia- ale amatorsko? Dopiero po wystąpieniu jakiegoś problemu- u Ciebie- wręcz przeciwnie. W prawdzie glebę masz raczej słabą, ale drzewo i tak ma większe szanse od warzywek(lasy sadzi się właśnie na najgorszych- i rosną!).
Tak myślę, że jak już chcesz nawozić, to jakimś jesiennym nawozem- bez N, albo popiołem, tylko nie z węgla czy tworzyw sztucznych(oczywiście).
Tak myślę, że jak już chcesz nawozić, to jakimś jesiennym nawozem- bez N, albo popiołem, tylko nie z węgla czy tworzyw sztucznych(oczywiście).
Tyle z patrzenia na ładnego,
co ze słuchania mądrego.
co ze słuchania mądrego.
- GrzegorzR
- 200p
- Od: 25 maja 2009, o 19:56
Re: Jabłonka 1 roczna
Oberwać wszystkie. Drzewko musi się wzmocnić.
Jestem JA i MOJE bagno!
Jeśli masz przepiękną żonę, odlotową kochankę,super brykę, nie masz kłopotów z urzędem podatkowym i prokuratorem, a gdy wychodzisz na ulicę świeci słońce i wszyscy się do ciebie uśmiechają - narkotykom powiedz NIE!
Jeśli masz przepiękną żonę, odlotową kochankę,super brykę, nie masz kłopotów z urzędem podatkowym i prokuratorem, a gdy wychodzisz na ulicę świeci słońce i wszyscy się do ciebie uśmiechają - narkotykom powiedz NIE!
- ERNRUD
- Od: 4 lip 2010, o 00:09
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Jabłonka 1-roczna - kwiaty
Oczywiście. Drzewo w wieku 1 lat nie powinno owocować. To tak jakby dziewczynka zaszła w ciążę.
Ok, Dzięki za rady. Oberwe je.
Tak z ciekawosci z porzeczkami i agrestem tez trzeba obrywac ? Bo na nich tez mam mostwo owocow (tez sadzone na jesieni).
Tak z ciekawosci z porzeczkami i agrestem tez trzeba obrywac ? Bo na nich tez mam mostwo owocow (tez sadzone na jesieni).
- ERNRUD
- Od: 4 lip 2010, o 00:09
Nie, krzewom nie trzeba.
- GrzegorzR
- 200p
- Od: 25 maja 2009, o 19:56
Miały być po posadzeniu przycięte na jakieś 10 cm.virtuss pisze:Tak z ciekawosci z porzeczkami i agrestem tez trzeba obrywac ? Bo na nich tez mam mostwo owocow (tez sadzone na jesieni).
Jestem JA i MOJE bagno!
- ogor
- 50p
- Od: 12 wrz 2008, o 09:14
Re: Moja czereśnia nie rodzi
Odswierze temat, sasiad wycial swoja czeresnie, ale i tak tego roku bylo najwiecej. Moja czeresnia ma jakies 14 lat, moze nie byla szczepiona tak jak u Portugalii? Drzewko z tfu - marketu ( ja go nie kupowalem) i jeszcze jedna uwaga, w tym roku pszczolek to ja wogole nie widzialem:( caly czerwiec i lipiec byl zimny i ulewny, taki ,,angielski klimat,, sierpien byl piekny, w ubieglych latach jeśli byly jakies owoce to juz w polowie lipca, tego roku w polowie sierpnia. Roznica kolosalna.
Przepraszam za brak polskiej czcionki
- kapitan
- Od: 2 sty 2012, o 21:58
- Kontakt:
Re: Winorośle i winogrona cz. 5
Nigdy nie widziałeś kwitnącego kwiatostanu winorośli?
Piotr
http://winnicakapitana.blogspot.com/" onclick="window.open(this.href);return false;
http://winnicakapitana.blogspot.com/" onclick="window.open(this.href);return false;
-
- 200p
- Od: 26 cze 2012, o 13:18
Re: Wisnie - owocowanie
U mnie stara wiśnia przeszło 30 letnia na wiosnę miała trochę drobnych owoców które się przysuszyły i trochę liści które również się zasuszyły. Pierwszy raz coś takiego się stało. Bywało że przysuszyła się gałązki czy nawet całe gałęzie ale nie całe drzewko. Dodam że rok lata temu w pobliżu wiśni był robiony wykop ok 2m w głąb w celu podłączenia gazu i w tym miejscu 2 tuje nam padły a teraz wisienka która była ok 2m od tego wykopu.
Czy ona jeszcze może odżyć czy trzeba będzie ją wyciąć?
Czy ona jeszcze może odżyć czy trzeba będzie ją wyciąć?
Przemarzniete kwiaty drzewek - jak sprawdzić
Witam
Jak sprawdzić po wyglądzie czy kwiat drzewka przemarzł?
(np. jabłoń , brzoskwinia , wiśnia , i jeszcze borówka amerykańska )
Jak sprawdzić po wyglądzie czy kwiat drzewka przemarzł?
(np. jabłoń , brzoskwinia , wiśnia , i jeszcze borówka amerykańska )
-
- Od: 17 kwie 2013, o 12:13
Re: Przemarzniete kwiaty drzewek - jak sprawdzić
Słupek jest brązowy lub czarny. Po kilku dniach kwiaty zasychają i opadają.