Glicynia(Wisteria) uprawa,pielęgnacja ,doświadczenia
Re: Wisteria - glicynia
Witam w nowym sezonie miłośników wisterii . Jak tam u Was, czy już kwitną? Moja obsypana gronami już rozkwitających kwiatów.
Pozdrawiam, Feliksa
- dwostr
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 25 mar 2008, o 15:38
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Moja Prolific cała w pąkach ale tak dużo ich jeszcze nie miała.Natomiast Alba dopiero wczoraj przebudziła się z zimowego snu ,na kwitnienie raczej nie liczę -tak jak ubiegłych lat
Serdecznie pozdrawiam Danuta
-
- Od: 29 sty 2012, o 15:19
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Moja, taka jasnofioletowa, obsypana pąkami. W zeszłym roku miała chyba tylko 5 kiści, a teraz _dziesiątki. Boję się przymrozku.
I tu i tam. Ni tu, ni tam... cz.2
Przyroda nie śpieszy się, a jednak ze wszystkim nadąża. Lao Tsy
Pozdrawiam....... Emilia
Przyroda nie śpieszy się, a jednak ze wszystkim nadąża. Lao Tsy
Pozdrawiam....... Emilia
- xxxkrystian
- 100p
- Od: 30 lip 2010, o 14:17
Witam, u mnie zakupiona w tamtym roku wisteria zaskoczyła mnie, mimo nie okrywania na zime i miejsca trochę wietrznego, ma ok. 6-8 pąków. Czekać będe z niecierpliwością aż zakwitnie
- dwostr
Irenko,cudnie zakwitła Ci biała glicynia.Możesz napisać ile lat ją masz i jak ją pielęgnujesz?
-
- 50p
- Od: 16 gru 2010, o 21:00
Ma około 6 lat, dokładnie nie pamiętam, ale zauważyłam, że im więcej razy ją obcinam tym więcej kwiatów ma, co mnie oczywiście bardzo cieszy.
Irena
Aneri66 Twoja glicynia jest zachwycająca
Mam dwa pytanka: czy korzenie glicynii nie odkształcają kostki? I drugie: jakie podpórki na ścianę?
Myślałam właśnie podobnie obsadzić swoją blisko domu tylko na rogu i prowadzić ją na dwie strony domu.
Mam dwa pytanka: czy korzenie glicynii nie odkształcają kostki? I drugie: jakie podpórki na ścianę?
Myślałam właśnie podobnie obsadzić swoją blisko domu tylko na rogu i prowadzić ją na dwie strony domu.
- dwostr
Dziękuję Irenko za odpowiedź. Piszesz,że im więcej razy ją tniesz,tym lepiej kwitnie.Czyli ile razy w roku ją tniesz?
- nemezja
- Od: 18 kwie 2007, o 10:59
-
- 50p
- Od: 16 gru 2010, o 21:00
Danusiu, obcinam ją wtedy jak rośnie mi za wysoko- wchodzi mi pod rynnę tj. tak około 3 razy w okresie letnim, a jak trzeba to może i 4 razy, nie pozwalam jej wyżej rosnąć tylko do takiej wysokości. Pierwsze dwa lata obcinałam tylko jeden raz, ale kwitła bardzo słabo.
Desire85 ja też jestem nią zachwycona szkoda tylko że nie mogę przekazać tego zapachu jaki wydziela, jest oszałamiający . Jedyny minus tylu kwiatów jest okres opadania ich, bo wtedy musiałabym latać cały czas z miotłą
Kostka jest trzeci rok, glicynia już wtedy była i dotychczas nic się nie dzieje. Na ścianie mam przykręcone podpory z prętów w kształt wachlarza. Czytałam, że glicynia ma ogromną siłę, że może powyginać znacznej grubości pręty, trochę miałam obawę, ale na razie jest ok i oby tak zostało.
Desire85 ja też jestem nią zachwycona szkoda tylko że nie mogę przekazać tego zapachu jaki wydziela, jest oszałamiający . Jedyny minus tylu kwiatów jest okres opadania ich, bo wtedy musiałabym latać cały czas z miotłą
Kostka jest trzeci rok, glicynia już wtedy była i dotychczas nic się nie dzieje. Na ścianie mam przykręcone podpory z prętów w kształt wachlarza. Czytałam, że glicynia ma ogromną siłę, że może powyginać znacznej grubości pręty, trochę miałam obawę, ale na razie jest ok i oby tak zostało.
Irena
- lesioc
- Od: 3 cze 2008, o 10:20
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
tak kwitną moje:
na pergoli:
i pod altaną
na pergoli:
i pod altaną
Zapraszam: spis treści ogród
"Fotografia nie jest związana z patrzeniem lecz z czuciem. Jeżeli nie czujesz nic w tym na co patrzysz, nigdy nie uda ci się sprawić,
aby ludzie patrząc na twoje zdjęcia cokolwiek odczuwali." Don McCullin
"Fotografia nie jest związana z patrzeniem lecz z czuciem. Jeżeli nie czujesz nic w tym na co patrzysz, nigdy nie uda ci się sprawić,
aby ludzie patrząc na twoje zdjęcia cokolwiek odczuwali." Don McCullin