Identyfikujemy kaktusy i inne sukulenty cz. 5
Re: Identyfikujemy kaktusy i inne sukulenty cz. 5
Scroma
1. Mammillaria hahniana (tylko po co ją szczepić ???)-Kaktus na 100% (a właściwie dwa, skonsultuj się ze specami w sprawie ukorzenienia głowy, szczepieńce żyją krótko, a M. hahniana należy do tych "Żelaznych i wdzięcznych").
2.
Zygocactus truncatus (hybrida?) kaktus na 100%
jandom1-dzięx za identyfikację. wszystko się zgadza
1. Mammillaria hahniana (tylko po co ją szczepić ???)-Kaktus na 100% (a właściwie dwa, skonsultuj się ze specami w sprawie ukorzenienia głowy, szczepieńce żyją krótko, a M. hahniana należy do tych "Żelaznych i wdzięcznych").
2.
Zygocactus truncatus (hybrida?) kaktus na 100%
jandom1-dzięx za identyfikację. wszystko się zgadza
Ananas26
Czy dobrze rozumiem, że proponujesz "rozłączenie" tej główki od nóżki?
Edit
Czy na podstawie tych zdjęć da się określić co to za nóżka? I czy po ewentualnym rozłączeniu da się z nią coś jeszcze zrobić?
Czy dobrze rozumiem, że proponujesz "rozłączenie" tej główki od nóżki?
Edit
Czy na podstawie tych zdjęć da się określić co to za nóżka? I czy po ewentualnym rozłączeniu da się z nią coś jeszcze zrobić?
Wiem, że niektórzy odłączają główki (zrazy, nie mylić z potrawą). Ponoć się dobrze ukorzeniają. Nie mam z tym doświadczenia, ponieważ nie kupuję roślin szczepionych. Staram się nabywać gatunki łatwe w uprawie, a wtedy szczepienie nie jest potrzebne (poza formami aurea i rubra, ale takie mi się po prostu nie podobają). Trwalsze i bardziej naturalne są rośliny na własnych korzeniach.
Podkładką jest skundlony Hylocereus undaltus. Wyrośnie na pokrewnego selenicereusom wielkiego krzaczora, który będzie rósł, kwitł i owocował* tylko w szklarni (w mieszkaniu też będzie się rozwijał, jednak jego pędy są dosyc brzydkie, a jedyną ozdoba są kwiaty i owoce, na które w mieszkaniu nie można liczyć).
*owoce znane są pod nazwą PITHAYA
Podkładką jest skundlony Hylocereus undaltus. Wyrośnie na pokrewnego selenicereusom wielkiego krzaczora, który będzie rósł, kwitł i owocował* tylko w szklarni (w mieszkaniu też będzie się rozwijał, jednak jego pędy są dosyc brzydkie, a jedyną ozdoba są kwiaty i owoce, na które w mieszkaniu nie można liczyć).
*owoce znane są pod nazwą PITHAYA
- norbert76
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 15 paź 2011, o 14:36
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Stawiam na Pachyphytum bracteosum. Zapewnij jej max. ilość słońca, bo szybko straci zwarty pokrój.
"Głową muru nie przebijesz, ale jeśli zawiodły inne metody należy spróbować i tej." - Józef Piłsudski
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
- JAWiktor
- 100p
- Od: 21 mar 2013, o 11:17
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Bardzo dziękuję. Roślinka jest ze mną od marca. Kupiłem ją dla żony jako "gadżet" na dzień kobiet - w ozdobnym słoiczku i jakimś serduszkiem (pewnie pozostałość po Walentynkach). Trochę pewnie wycierpiała w sklepie
Przesadziłem do przepuszczalnego podłoża i przyzwyczajam na razie do słonka - potem balkon południowy.
Przesadziłem do przepuszczalnego podłoża i przyzwyczajam na razie do słonka - potem balkon południowy.
Michał
- basiaamatorka
- 200p
- Od: 12 lip 2013, o 14:09
Dzień dobry, przedstawiam maluszka "upadłego" - czy to może być Turbinicarpus valdesianus ? (doniczka 4 cm)
Basia
Jest to Mammillaria vetula ssp. gracilis cv. 'Arizona Snowcap'.
Mateusz
Hej, to już trzeci raz ja!
Kolejny raz proszę o pomoc:
http://1drv.ms/1OWUzOc
Posadziłem je do mieszanki 60% takich kamyczków jak widzicie na zdjęciu i reszta ziemia do kaktusów (nic lepszego nie było, mam nadzieję że wystarczy)
Kolejny raz proszę o pomoc:
http://1drv.ms/1OWUzOc
Posadziłem je do mieszanki 60% takich kamyczków jak widzicie na zdjęciu i reszta ziemia do kaktusów (nic lepszego nie było, mam nadzieję że wystarczy)
- PiotrAPD
- Od: 28 kwie 2015, o 01:07
Kaktusy 1, 3 i 4 to opuncje. Przy piątce nie pomogę gdyż na tych sukulentach się nie znam.
3 dokładny gatunek to: Opuntia microdasys v. albata a 2 wygląda mi na bardzo młody Echinocactus grusonii
3 dokładny gatunek to: Opuntia microdasys v. albata a 2 wygląda mi na bardzo młody Echinocactus grusonii
- PiotrAPD
- Od: 28 kwie 2015, o 01:07
Przez przypadek znalazłem nazwę rosliny nr 5 to: Frithia pulchra
-
- 30p - Uzależniam się...
- Od: 16 kwie 2014, o 21:30
Re: co to za roślina?
Dziękuję za odpowiedz. Biorę się za przesadzanie rośliny:) i w końcu wiem jak się nazya.onectica pisze:Dodam trzecią możliwość - przelanie - i w przypadku gruboszy i portulacarii.norbert76 pisze: Gubienie liści może być spowodowane z dwóch przyczyń: po pierwsze właśnie ma za mało słońca, oraz po drugie, wymaga przesadzenia do właściwej mieszanki (do kaktusów).
Witam serdecznie wszystkich forumowiczów.
Mam problem ze zidentyfikowaniem paru kaktusików więc proszę Was o pomoc.
Na pierwszym zdjęciu wydaje mi się że jest to Mammillaria Elongata. Najbardziej zależy mi na nazwie ze zdjęcia 2 ponieważ popuszczał on małe i nie wiem czy je przesadzać czy zostawić niech rosną sobie razem. Kwitnie on dosyć często pare razy na rok, ze środka wyrasta mu długa nawet koło 50cm łodyżka a na końcu małe kwiatki.
Na 3 zdjęciu pierwszy od lewej wydawało mi się że jest to Echinopsis mamillosa ale chyba nie
Mam problem ze zidentyfikowaniem paru kaktusików więc proszę Was o pomoc.
Na pierwszym zdjęciu wydaje mi się że jest to Mammillaria Elongata. Najbardziej zależy mi na nazwie ze zdjęcia 2 ponieważ popuszczał on małe i nie wiem czy je przesadzać czy zostawić niech rosną sobie razem. Kwitnie on dosyć często pare razy na rok, ze środka wyrasta mu długa nawet koło 50cm łodyżka a na końcu małe kwiatki.
Na 3 zdjęciu pierwszy od lewej wydawało mi się że jest to Echinopsis mamillosa ale chyba nie