Kosiarka - niedroga - jaka

Jak zbudować tanio i szybko ? Rozwiązania, praktyczne pomysły i wskazówki. ZRÓB TO SAM. Narzędzia, sprzęt do ogrodu.
Zablokowany
attex
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 25 mar 2012, o 14:32
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Kosiarka spalinowa ,niedroga

Post »

AmaPoland napisał o jaki model chodzi(GV 53 TK ALLROAD 4)
Taki właśnie posiadam

zmod, pomid.
kamis30
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 19 kwie 2015, o 22:55

Post »

attex pisze: AmaPoland napisał o jaki model chodzi(GV 53 TK ALLROAD 4)
Taki właśnie posiadam
Dla mnie trochę za droga, ale już jestem na 90% zdecydowany i zrezygnowałem ze stigi właśnie na rzecz Oleo Maca ze względu na mocniejszy silnik. Modele między którymi się waham to:

1. OLEO-MAC KOSIARKA SPALINOWA G48PK ESSENTIAL K600 OHV 5KM / 46cm

2. G48PK COMFORT PLUS Kosiarka spalinowa pchana OLEO-MAC 46cm 4.0 K.M EMAK K 500 OHV G 48 PK COMFORT PLUS

Ta druga jest droższa i ma słabszy silnik, i kosz jest w połowie plastikowy i materiałowy.

Mam więc pytanie jak spisuje się ten kosz materiałowy, czy napełnia się do pełna?
Bo miałem styczność z kosiarką innej firmy z koszem materiałowym i zbierał tylko 1/3

Dziękuję za pomoc :)
attex
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 25 mar 2012, o 14:32

Post »

W mojej kosiarce kosz zapełnia się całkowicie.Podczas pierwszego koszenia kosz zaczął mi się rozdwajać od ciężaru(trzeba go sobie złożyć z dwóch części)za słabo go złożyłem,lecz po ponownym montażu jest już dobrze.
AmaPoland
200p
200p
Od: 8 paź 2013, o 09:57

Post »

Wszystko zależy od tego jak jest wykonany kosz. Jak ma odpowiednią przepustowość powietrza to nie na problemu ze zbieraniem. Jak producent zrobił zbyt szczelny materiał to będzie problem. Dlatego dobrze jest raz na jakiś czas umyć kosz bo brudny słabiej przepuszcza powietrze.
pzzg
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 5 maja 2013, o 19:06
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Dziś wrócił z serwisu mój Victus VSP48L65 i w końcu mogłem poganiać po 'polu'
Tak jak pisałem wcześniej najbardziej jestem zadowolony z silnika, trawa soczysta-gęsta, tak ok 10-15cm i zero problemów z koszeniem.
Cena zakupu do zaakceptowania, silnik chodzi elegancko a jak będzie dalej to czas pokaże :)
arek2000
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 20 mar 2015, o 10:35

Post »

U mnie w kosiarce też kosz zapełnia się pod sam wierzch ale, waga kosiarki wzrasta i to sporo a jak trawa bardziej mokra to już trochę ten zestaw waży, dlatego staram się opróżniać częściej tak w 3/4 objętości
macin21
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 24 wrz 2014, o 18:07

Post »

Witam ponownie. Ostatnio sprzedawca zachwalał mi taką kosiarkę "Oleo-mac gv 53 tbx allroad plus 4", na silniku Briggsa. Nawet fajna, dziwne tylko że nie ma jej na stronie Oleo-Mac'a. Mam takie pytanie, z czego macie osłonę paska napędu? Bo w tej kosiarce i w kilku innych widziałem że jest plastikowa.
arek2000
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...

Post »

Raczej przeważnie jest plastikowa osłona paska napędu ze względu na mesę kosiarki.
jaro710j
200p
200p
Od: 29 mar 2015, o 21:14
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

U mnie też obu kosiarkach jest, a raczej była plastikowa. Teraz w tej co ma cięższe życie wykonałem pół osłony z blachy, bo kamienie zrobiły z tamtej osłony ser szwajcarski i szybko zaczynał się ślizgać pasek na trawie :heja
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
macin21
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 24 wrz 2014, o 18:07

Post »

Dzięki za odpowiedzi, tak właśnie powiedział mi sprzedawca, że w większości jest plastik :)
Zuberek88
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 11 maja 2015, o 21:32

Kosiarka spalinowa, niedroga.

Post »

Witam!
Jestem nowym użytkownikiem na forum. Nie będę zakładał nowych tematów i zaśmiecał forum skoro był już taki temat na forum, ja natomiast chciałbym się poradzić szanowne grono odnośnie kosiarki spalinowej z napędem. Fundusze jakimi dysponuję to około 1500zł +/-

Znalazłem u siebie w mieście coś takiego:
KOSIARKA SPALINOWA B&S 750EX DOV 53cm 6.5KM

Myślę że to ciekawa opcja choć nie znam tej firmy LEADER, ale chciałbym się poradzić bardziej doświadczonych działkowiczów. :wink: Może podsuniecie mi lepsze sprzęty i coś poradzicie... Kosiarka ma służyć głównie do koszenie podwórka. Aktualnie koszę ją kosą spalinową (ze względu na małe nierówności) lecz grabienie mnie dobija już powoli. :D

Dziękuję za opinie i porady ;:136
mlodzieniec
200p
200p
Od: 23 maja 2013, o 12:33

Post »

Za te pieniądze możesz juz myśleć o firmowej np. OleoMac GV 53 TK na silniku Emak, Briggsy już nie są takie jak dawniej. A podwórko wyrównaj, szkoda uszkodzić nowy sprzęt, jak wpadnie w dziurę to może wał ucierpieć.
Zuberek88
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 11 maja 2015, o 21:32

Post »

Może przesadziłem że jest aż tak nie równe. Nie ma dziur. Są nierówności tylko na nim. Oprócz tego OleoMac GV 53 TK coś jeszcze?? na Temat tej OleoMac słyszałem i każdy poleca ten model.

P.S mycie wodne to tylko bajer który tak na prawdę nie działa w praktyce czy na prawdę czyści??
arek2000
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...

Post »

Mycie wodą owszem ale ze szlaufa + jakaś szczoteczka na wysięgniku stawiamy kosiarkę świeca do góry (kładziemy ją na chwyt) i elegancko czyścimy moja po trzech koszeniach od nowości jest jak po wyjęciu z pudła:) (makita plm 4620)
AmaPoland
200p
200p
Od: 8 paź 2013, o 09:57

Post »

Zuberek88 pisze: [..] Znalazłem u siebie w mieście coś takiego:
KOSIARKA SPALINOWA B&S 750EX DOV 53cm 6.5KM
B&S 750 EX to silnik a nie kosiarka. Swoją szosą nie jest zły jak na B&S. Taki pracuje w moich Ariensach i spisuje się naprawdę dobrze. Mocny i rzadko bywa awaryjny.
Zuberek88 pisze: Myślę że to ciekawa opcja choć nie znam tej firmy LEADER [...]
To jest marketówka, której za kilka lat możesz już nigdzie nie spotkać. O ile posiadanie maszyny, której nikt nie ma może być fajne o tyle posiadanie maszyny do której nikt nie potrafi znaleźć części zamiennych już takie fajne nie jest więc polecam rozwagę przy zakupie sezonowych marketówek. Dla przykładu podam Ci, że w markach Ariens, Stiga, Toro, Oleo-mac itd możesz dostać części do maszyn sprzed 15-20 lat.
...być może dlatego, że niektóre marki są w stanie pracować wiele lat a inne nie...

Oleo-mac jest w Twoim zasięgu ale też możesz znaleźć Stigę Combi. Maszynę po prawdzie dobiera się do terenu jaki posiadasz ale skoro byłeś w stanie obrobić go kosą i zgrabić to podejrzewam, że może nie być za wielki. Szerokość koszenia 48cm też wówczas nie musi być złą opcją. Weź troszkę węższą a lepszą.
Zuberek88 pisze:Może przesadziłem że jest aż tak nie równe. Nie ma dziur. Są nierówności tylko na nim. Oprócz tego OleoMac GV 53 TK coś jeszcze?? na Temat tej OleoMac słyszałem i każdy poleca ten model.
Czasami wystarczy większa kępa trawy, która korzeniem z ziemią wystaje ponad poziom aby wpędzić Cię w 500 zł kosztów serwisowych. Nie straszę, przestrzegam :)
Zuberek88 pisze: P.S mycie wodne to tylko bajer który tak na prawdę nie działa w praktyce czy na prawdę czyści??
Czyści czyści jednak ja bym polecał myć maszynę ręcznie. Jak musisz ją podnieść i zajrzeć od spodu to widzisz co tam się dzieje. Siłą rzeczy sprawdzasz czy aby na pewno masz ostry nóż, czy są na nim wgniecenia, jakiej kondycji jest dek od spodu, co się dzieje z piastą, łatwo zajrzeć wówczas na pasek napędu itd.
Zablokowany

Wróć do „NIEROŚLINNE tematy ogrodowe. Budowa domu. Wyposażenie ogrodu”