Maliny - uprawa, nawożenie cięcie cz.2
Re: Malina - uprawa, nawożenie, cięcie cz. 2
Andrula nie liście, kora czy zrębki tylko ziemia liściowa - spod drzew - czyli próchnica (albo kompost jeśli masz)
O truskawkach na agro tu poczytaj http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=34&t=61542
O truskawkach na agro tu poczytaj http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=34&t=61542
-
- 500p
- Od: 28 lip 2013, o 12:19
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Odrosty usuwaj jeśli będziesz wiedział,które pędy zostawisz na owocowanie.Teraz nie wiadomo.Usuwać jedynie możesz te ,które wychodzą poza szpaler i jesteś pewien ,że ich nie potrzebujesz .Xeper pisze:cewe, dzięki! Dobra rada, przypilnuję żeby się krzaki nie zagęściły zbytnio.
A czy usuwać pedy które wyrastają z podziemnych odrostów? Bo w przypadku części krzeków takie odrosty się pojawiają. A Polana była sadzona w ubiegłym roku.
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 26 lis 2009, o 18:14
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Andrula, nie krzycz, wyłącz Caps Locka.
Moje nowe imię Szansa
"Są ludzie, którzy tak boją się śmierci, że rezygnują z życia."
"Są ludzie, którzy tak boją się śmierci, że rezygnują z życia."
Witam,
w listopadzie 2014 posadziłem malinę odmiana Polka. Sporo malin już wypuściło ale po niektórych nic nie widać. Jest jeszcze szansa, że wypuszczą ?
w listopadzie 2014 posadziłem malinę odmiana Polka. Sporo malin już wypuściło ale po niektórych nic nie widać. Jest jeszcze szansa, że wypuszczą ?
- annodomini
- Od: 13 sty 2008, o 15:24
esito, jeszcze jest, ale nie masz się co przejmować. Jak dobrze pójdzie jesienią będziesz miał skromne, bo skromne, ale własne sadzonki na dosadzanie.
Wypowiadam się na FO, gdy mam o czymś jakiekolwiek pojęcie,
gdy go nie mam, proszę innych o radę.
Pozdrawiam Skrytopodczytywacz Adam
-
- 10p - Początkujący
- Od: 26 kwie 2015, o 21:48
Witam
Czy polecacie dodatkowe nawożenie maliny? Jeśli tak to czy jakiś ogólny program nawożenia uwzględniający kolejne etapy rozwoju i dotyczy to zarówno jednorocznej ( jesiennej ) jak i dwuletniej? Być może znacie jakieś opracowania na temat malin itd.
Wiem że najlepiej byłoby przeprowadzić analizę gleby, mikroelementów ale póki co nie mam takiej możliwości.
Pozdrawiam
Czy polecacie dodatkowe nawożenie maliny? Jeśli tak to czy jakiś ogólny program nawożenia uwzględniający kolejne etapy rozwoju i dotyczy to zarówno jednorocznej ( jesiennej ) jak i dwuletniej? Być może znacie jakieś opracowania na temat malin itd.
Wiem że najlepiej byłoby przeprowadzić analizę gleby, mikroelementów ale póki co nie mam takiej możliwości.
Pozdrawiam
- jadzia123
- 200p
- Od: 27 sie 2008, o 12:16
Proszę o radę; czy popełniłam błąd wysypując korę sosnową na maliny? Zrobiłam to jesienią 2013, w ub roku maliny były niezłe, ale tej wiosny kompletna porażka, może 1/4 wyszła z ziemi. Sąsiad powiedział, że to przez tą korę , pomocy ... Jadzia.
Zapraszam do ogródka
Ogródek Jadzi 123.
Ogródek Jadzi 123.
- annodomini
- Od: 13 sty 2008, o 15:24
Jadzia, kora zakwasza, ale w tym przypadku to nie problem, bo malina lubi lekko kwaśną glebę. Jedno co mnie dręczy to fakt, że tak kombinujecie z tą mało wymagającą rośliną. Gnojówki, ściółkowania itd.
Wypowiadam się na FO, gdy mam o czymś jakiekolwiek pojęcie,
- jadzia123
- 200p
- Od: 27 sie 2008, o 12:16
Dzięki, może tak dużo nie kombinuję, ale jak czytam ile malin ludzie zbierają to myślę, że coś robię nie tak i zaczynam kombinować Pozdrawiam.
Zapraszam do ogródka
Ogródek Jadzi 123.
Ogródek Jadzi 123.
-
- 10p - Początkujący
- Od: 24 lut 2015, o 17:55
Witam!
Chce zapytac,kiedy najlepiej opryskiwac maliny od przedziorka i szpeciela? Mam na mysli maliny letnie:laszka,glen.
Niby jeszcze nie zauwazylem tych roztoczy,ale jaki bedzie najlepszy okres zapobiegawczo na oprysk...
Pytanie dla tych co maja maliny letnie.
Pozdrawiam.
Chce zapytac,kiedy najlepiej opryskiwac maliny od przedziorka i szpeciela? Mam na mysli maliny letnie:laszka,glen.
Niby jeszcze nie zauwazylem tych roztoczy,ale jaki bedzie najlepszy okres zapobiegawczo na oprysk...
Pytanie dla tych co maja maliny letnie.
Pozdrawiam.
Więc ja też się podpinam pod pytanie i pytam o jesienne
Pozdrawiam Ewa
-
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 12 mar 2015, o 21:27
A ja mam pytanie z innej beczki - dziś w jednym z marketów kupiłem jesienną malinę o nazwie Lion - czy ktoś cos o niej słyszał, gdyż nic na jej temat nie wygooglałem.
A nie Glen Lyon? Ale ta owocuje na dwuletnich pędach