- obejrzenie filmiku, zaproponowałem tylko jako ciekawostkę. Ja również nie jestem skłonny do uprawy Adenium w "czystym" kokosie, chociaż jak widać na moich fotkach, chipsy kokosowe stosuję do podłoża w którym rosną moje rośliny. Mam jedynie problem z zakupem odpowiedniej granulacji, tz 0,5 - 1 cm. W większości ofert proponowana jest dużo większa granulacja.Bynajmniej ja nie odważyłabym się w sam kokos wsadzać adenium.
- przelanie podłoża i zawiązane z tym konsekwencje, mogą wystąpić przy każdym "rodzaju" podłoża. Zapewne przy podlewaniu swoich roślin w początkowej fazie, każdy z nas stara się poznać czas przesychania podłoża przy różnego typu pogodach, temperaturach i dostosowuje odpowiednią ilość wody w zależności od składu podłoża, temperatury, wielkości (głębokości) doniczki. Każdy z nas ma zapewne dopracowany system podlewania w zależności od w/w czynników i u każdego z nas czasokres między podlewaniami, będzie bardzo różny. Osobiście "dopracowuję" sposób podlewania "metodą prób i błędów" - polegającą na stosowaniu różnych czasokresów, aż do osiągnięcia najodpowiedniejszego wyniku dla moich roślin i warunków w jakich je uprawiam.Myślę że w naszych warunkach sam kokos jest bardzo ryzykowny , bardzo łatwo o przelanie i utratę korzeni .
- przycięcie korzenia palowego nie zależy od wielkości rośliny, a uzależnione jest wykształceniem, rozrostem bryły korzeniowej. Przycinanie korzenia palowego, ma na celu rozrastanie się bryły korzeniowej w "poziomie", a nie wrastanie korzeni w głąb podłoża.Gdzieś tutaj wyczytałam,że należy obciąć korzeń palowy. Jak duże musi być Adenium ,żeby wykonać taką ,,operację" i jak taki zabieg powinien wyglądać ?
Fotka pochodzi z: http://weronikaczupa.blogspot.com/2014/02/korzen.html
Na fotce pokazałem przykładowe miejsce przycięcia korzenia palowego - czerwona linia. Jeżeli sadzonka ma ładnie wykształcone boczne korzenie, korzeń palowy można przyciąć wyżej, pozostawiając kilka najładniejszych - najgrubszych korzonków. Miejsce po cięciu musi dobrze przyschnąć, dobrze jest zasypać środkiem grzybobójczym, ukorzeniaczem lub zwykłym spożywczym cynamonem.