Ślimaki w ogrodzie - zwalczanie,dyskusje

Pytania ze zdjęciami roślin, oceny ich stanu, wyglądu i chorób.
ODPOWIEDZ
Kasiaaa
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 15 wrz 2013, o 08:53
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Ślimaki w uprawach

Post »

Ja za poleceniem sąsiadki z działki posypałam Snacolem (1kg ok 30zl) i ślimaków brak;)
Posypałam dookoła grządek no i grządki tak sypnęłam;)
Niebieskie granulki widoczne nawet po deszczu ;)
kaLo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2013, o 12:13
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Czy Snakol od Brosa,czy Glanzit od Agrecola jeden gwizdek .Substancja ta sama i stężenie prawie też.
Kasiaaa
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 15 wrz 2013, o 08:53

Post »

Zapomniałam, że po żywych ślimakach to u mnie ani śladu :)
Awatar użytkownika
ogor
50p
50p
Od: 12 wrz 2008, o 09:14

Post »

Protestuje! tych slimakow dawniej nie bylo! ktos jest za to odpowiedzialny! :evil: , nagle zjadaja nasze uprawy, sa oblesne, sliskie:), i wszystko co najgorsze:). Nie uzywam zadnej chemii, bo tylko koncerny chemiczne maja z tego kase. Nie będę zatruwal swojego ogrodu. .....Mala lopatka na dlugim kiju i tylko pac! pult! pac! pult! wszystkie ktore sa na moim terenie gina bardzo szybko smiercia naturalna od obucha:). dla jezy zostawiam tylko muszelkowe:) to jest wojna totalna! :twisted:
Przepraszam za brak polskiej czcionki
Awatar użytkownika
roscommonka
100p
100p
Od: 15 maja 2013, o 16:51

Post »

Sposoby zwalczania w/w

U mnie był metaldehyd (be) tylko przy roślinach ozdobnych, było piwo (słabo je kusi), skorupki jaj, częste wyłapywanie spod porozkładanych specjalnie desek,
no i wieczorne polowanka z latarką na głowie w ciepłe, wilgotne wieczory. Często zruszam ziemię, szczególnie w te cieplejsze dni zaraz po deszczu, (słoneczko wysusza jajka). Nemaslug jest ciekawy, ale niebiańsko drogi niestety.
Chyba w tym roku zlikwiduję kompostownik.
Dla tych obślizgłych brzydali nawet 2 metrowa ściana to pestka, jak czują po drugiej stronie wyżerkę.
Załamka po prostu na taki widok!
Awatar użytkownika
Marzka
100p
100p
Od: 11 sie 2009, o 11:27

Post »

A ja mam taki problem.
Co roku, na niektórych roślinach, tych co lubią cień i wilgoć - mam sporo maleńkich (ok 1cm) , gołych, jasnych, prawie przeźroczystych ślimaków, które siedzą jakby wewnątrz rośliny, w jej zakamarkach, w okolicy gdzie łodygi wychodzą z ziemi (przez to trudno się je stamtąd usuwa).
Nie mogą znaleźć informacji co to za ślimaki. Szukam w necie po treści i po zdjęciach. Szukałam tu na forum i nic nie znalazłam.
Zastanawiam się czy to nie jest czasem po prostu potomstwo tych dużych, bezskorupowych np. Luzytańskiego ??
kaLo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Popatrz tutaj ,może znajdziesz delikwenta http://www.ior.poznan.pl/plik,457,slima ... ia-pdf.pdf
Awatar użytkownika
esony1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 27 lis 2010, o 20:09

Post »

może to być ślimak przepasany [ Arion fasciatus ] niewielki jasny popielaty szkodnik, u mnie w sałacie gustuje

poczytaj http://www.ho.haslo.pl/article.php?id=1202
pozdrawiam
Edyta
Awatar użytkownika
Marzka
100p
100p
Od: 11 sie 2009, o 11:27

Post »

Wielkie dzięki za chęć pomocy. Poczytałam i właściwie wiele opisów pasuje. Niewiele to zmienia.
Na ta chwilę dziękuję, uznaję, że ślimak to ślimak i trza będzie z tym powalczyć niezależnie od gatunku.
A jak się pojawią (oby nie) to po prostu zrobię zdjęcie i wtedy pewnie się odezwę.

Pozdrawiam
Awatar użytkownika
dontcallmebaby
50p
50p
Od: 30 mar 2015, o 16:21
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

miki331 pisze:czy ten bros po zjedzeniue przez ślimaki nie szkodzi ptakom, jeżom , które zakosztuja padlinki ?
Szkodzi niestety nie tylko tym stworzeniom. Mam kotkę, która w sezonie ślimakowym co kilka dni przychodzi z paszczą całą oblepioną śluzem. W domu miska pełna 24h/dobę, a ona po francuskich restauracjach się szlaja. Pytałam weta i mieli już przypadki zatrucia kotów substancją używaną do zwalczania ślimaków. Psy też gustują w tego typu przysmakach. Umierają potem w męczarniach:(

Moja walka ze ślimakami rozpoczęła się kilka dni temu (w tym roku pierwszy raz uprawiam warzywka). Zbieram je rano i wieczorem (jedno zbieranie to ok. 100 szt.) i wynoszę na oddaloną o 200m od ogródka łąkę. Póki co efektów za bardzo nie widać, ale nie poddaję się ;)
kaLo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Re: Ślimaki w uprawach warzywniczych - zwalczanie

Post »

Jeśli macie w okolicy dzikie zwierzęta,to proponuję Pełzakol GR. http://www.fungichem.pl/pelzakol-gr-250 ... walny.html Działa w inny sposób niż środki oparte na metaldehydzie.
Awatar użytkownika
coco12
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 sie 2008, o 12:32

Post »

Jest u nas tyle tych ślimaków ,że nawet Bros Snacol nie daje sobie rady ;:223 . Najgorsze ,że siedzą sobie w ziemi i po każdej nocy każda grządka jest podziurkowana .W gazetkach piszą ,że ślimaki nie lubią np.. cebuli i czosnku-guzik prawda wczoraj zebrałam pół kubka z cebuli -szczypiorek sobie konsumowały . W tym sezonie rozsypałam już prawie pół kilo niebieskich granulek a i tak musiałam dosiewać buraczki ,bób ,rzodkiewkę, sałatę i pietruszkę. Słyszałam o sypaniu jesienią soli potasowej ,ale nie wiem czy to rzeczywiście będzie choć trochę skuteczne. Trzeba znaleźć sposób na pozbywanie się jajeczek zanim się te paskudztwa wylęgną.
Awatar użytkownika
maryann
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 3 wrz 2007, o 14:31

Post »

Tyle z patrzenia na ładnego,
co ze słuchania mądrego.
(Badania przeprowadzone na Uniwersytecie w Oslo w 2015 roku wykazały, że mózg uwalnia dopaminę do naszego organizmu, kiedy patrzymy na coś przyjemnego)
ODPOWIEDZ

Wróć do „CHOROBY i SZKODNIKI. Diagnostyka roślin ogrodowych - FOTO”