Fiołki afrykańskie i ja

Zdjęcia roślin doniczkowych, domowych
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Tryamour
500p
500p
Od: 22 cze 2010, o 22:03
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Fiołki afrykańskie i ja

Post »

Kwiatuszki Stefanii faktycznie ciekawe :) Jak miło popatrzeć na takie piękne kwiaty i odpocząć po długim dniu :D :wink:
Awatar użytkownika
Jadviga
50p
50p
Od: 27 kwie 2015, o 10:02
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Macie rację, Dziewczyny, nie ma to jak kwiaty :) Czekam teraz na kwitnięcie Purple Passion (Sorano), na razie ma pąki.

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
neska133
100p
100p
Od: 6 lip 2014, o 09:36
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Zaglądamy, zaglądamy !!!!!!Jest po co.
Piękne fioły, szczególnie przypadł mi do serca Purple Passion oraz Babie Lato.
Awatar użytkownika
solshine
200p
200p
Od: 16 gru 2014, o 13:21

Post »

Piękne Twoje fiołki, Jadviga :). Purple passion - marzę, by mój tak zakwitł, tj z pofałdowanymi zielonymi obwódkami, bowiem w necie widzę raczej jednolite kwitnienia, a Twój przepięknie kwitnie, choć jeśli, jak mówisz, nie w pełni rozwinięty, to widać te zielone falbaneczki :)
Ala
Awatar użytkownika
mycha_paulina
200p
200p
Od: 13 paź 2013, o 21:10

Post »

Witam i ja :wit

Przepiękne masz okazy, ja jestem po uszy zakochana w odmianach pomarszczonych jak Purple Passion ;:167
Będę chętnie zaglądać do Twojego wątku :D
Zapraszam do mojego wątku Fiołkowe love http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=36&t=77233" onclick="window.open(this.href);return false;
Nie cierpię małych parapetów!
x-u-3
---
Od: 20 kwie 2013, o 19:09

Post »

O matulu Purple Passion (Sorano) jest przepiękny . Uwielbiam takie !!!
Już na liście chciejstw wpisany ;:108 !!!
Awatar użytkownika
Jadviga
50p
50p

Post »

Neska, Solshine, Paulina, Ula, dzięki za odwiedziny :) No właśnie, nie mogę się doczekać, kiedy Purple Passion zakwitnie w całej okazałości :) :) A on jak na złość wcale tak się nie spieszy! Za to kwitnie Bog Solnca (Bóg Słońca), całkiem inny, ale też mi się podoba. Trochę przypomina Babie Leto, głównie kolorem, bo sam kwiatek jest jednak trochę inny.

RS Bog Solnca

Obrazek

Prawdziwy wysyp fiołków, zaczynam nie nadążać. Z drugiej strony strasznie się cieszę, że kwitną, długo na to czekałam...

RS - Alisa

Obrazek

Alisa, chociaż ma zwykłe proste płatki, to jest pięknej różowej barwy, takiej optymistycznej i ma bardzo ładne listki, pstrokato obrzeżone.

Fiołki o "morskich" imionach :)

Morev - Sztorm

Obrazek

Sorano - Storm`s Eye

Obrazek

-- 7 maja 2015, o 08:38 --

I jeszcze jeden "morski" fiołeczek, który skradł moje serce :)

EK Dykhanie Grozy (Oddech Burzy)

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
Melasa
100p
100p
Od: 25 lip 2014, o 18:47

Post »

Jadviga,

u mnie to już nie jest taka mina: ;:oj , tylko taka: :shock: :shock: :shock:
Rewelacja! Nie wiem na którego patrzeć, który piękniejszy! ;:138
Chcę wszystkie ;:306
Morev - Sztorm wygląda jak mój kundelek, to znaczy mój kundelek podszywa się pod swojego rasowego kolegę :;230
Gdybym nie miała swojego kundelka, to Morev - Sztorm by mnie powalił ;:306
EK Dykhanie Grozy (Oddech Burzy) bardzo dostojny, ale to "Dychanie Grozy", sama nazwa mnie rozwala :D
Piękności, które na pewno chciałabym mieć kiedyś, gdzieś ;:224 to RS - Alisa. Ładne, zgrabne kwiaty i pstrokate listki, no uroczy ;:167 :)
Kolejny to EK Babie Leto, czy on jest bardziej czerwony od RS-Alisa?
Kurczę, czasami przydałby się jakiś wirtualny próbnik kolorów, bo aż się miesza w głowie od tych barw i odcienie ;:219
Piękna, piękna kolekcja, zdjęcia jeszcze piękniejsze. Nawet nie wiem, czy masz aż taką rękę do fiołków, czy takie oko do fotografii :D
Awatar użytkownika
Jadviga
50p
50p

Post »

Melasko, dziękuję ;:196
Morev/Sztorm kwitnie odmianowo, sprawdzałam w internecie. Ma dość duże kwiaty, 4,5 cm. Nie wiem, czy to tylko przy pierwszym kwitnieniu takie, czy dalsze będą trochę większe. Ale i tak jest nieźle :) Dychanie Grozy ma większe kwiaty :)
Jeśli chodzi o kolory, to Babie Lato jest w kolorze przygaszonego ciemnego różu, a Alisa ma taki wesoły jasny wyrazisty rózyk. Właściwie zdjęcia całkiem nieźle oddają kolory. Tylko Storm`s Eye jest w rzeczywistości bardziej fioletowy, niż purpurowy jak na zdjęciu.
Ale masz rację co do trudności z odcieniami. Najlepiej widzi się wszystko własnym okiem, szczególnie jeśli ustawić rośliny o podobnym odcieniu koło siebie.
Awatar użytkownika
Melasa
100p
100p
Od: 25 lip 2014, o 18:47

Post »

Jadviga,

Morev/Sztorm na bank kwitnie odmianowo, bo jest rasowy. Tylko tak się śmieję z mojego kundelka. Jakbym wiedziała o Morev/Sztorm, to pewnie bym go gdzieś dorwała od którejś forumowiczki, bo swego czasu chodził za mną fiołek "w ten deseń" :D Ale jak to zwykle bywa, poszłam do sklepu spożywczego po zakupy jedzeniowe, a wróciłam z moim kundelkiem :;230
Te rosyjskie odmiany mają duże kwiaty, nie?
A zrobiłabyś zdjęcie wszystkich razem od najmniejszego do największego? Taki rzut okiem na parapet...
Awatar użytkownika
justyna111
200p
200p
Od: 1 kwie 2014, o 21:32

Post »

EK Dykhanie Grozy (Oddech Burzy) i Sztorm bardzo w moim guście, piękne kolory. Sztorm uroczo wygląda z tą obwódką natomiast Oddech Burzy ma niesamowitą głębię koloru. Nazwy też mi przypadły do gustu, a mają dla mnie znaczenie, choć może nie powinny :lol: Storm`s Eye jest nakrapiany, czyli też na mojej liście ulubionych, ale ma chyba drobne kwiatuszki. Jestem w posiadaniu Purple Passion, ale jeszcze nie zamierza niestety kwitnąć.
Mając wolność, kwiaty, książki i księżyc, któż nie byłby w pełni szczęśliwy? Oscar Wilde
Fiołki i reszta zielonej ferajny
x-u-3
---
Od: 20 kwie 2013, o 19:09

Post »

Ale masz śliczne odmiany ,jestem zauroczona tymi odmianami .
Uwielbiam takie falbaniaste o pełnych kwiatach mimo że zajmują masę miejsca ;:108

;:168
Awatar użytkownika
izary
500p
500p
Od: 11 wrz 2014, o 11:09

Post »

Przepiękna kolekcja no i zdjęcia mistrzowskie ;:138
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
Dusia 123
200p
200p
Od: 27 kwie 2014, o 18:48

Post »

Witam cieplutko :)
Śliczne odmiany , zawsze niecierpliwie czekamy na kwiatuszki naszych pupili :)
Pozdrawiam serdecznie Duśka :)
Zapraszam - Fiołkowy Świat Duśki http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=36&t=75982" onclick="window.open(this.href);return false;
Awatar użytkownika
Jadviga
50p
50p

Post »

Melasa, Justyna, Ula, Izary, Dusia, dziękuję za odwiedziny, fajnie, że zaglądacie na mój wątek.

Melaso, rosyjskie odmiany mają rzeczywiście ogromne czasem kwiaty, amerykańskie są w porównaniu z nimi niewielkie.
Co do zdjęcia wszystkich fiołków razem ? ja mam je na trzech półkach, gdzie już z trudem mi się mieszczą. Toteż uważam, że lepiej wyglądają fotografowane pojedynczo. Na parapetach ich nie trzymam, bo zawsze tam jest albo za dużo albo za mało słońca, już nie wiem co gorsze.

Justyno, a wiesz, dla mnie nazwy też mają znaczenie. Ciekawa nazwa od razu dodaje roślinie uroku. Taki Oddech Burzy na przykład to czysta romantyka w klasycznym stylu :) Pięknie brzmi :) :)
Storm`s Eye ma kwiatek o średnicy troszkę ponad 4 cm i nie wiem na razie czy osiąga większą, czy też to jego maksimum.
Purple Passion na pewno Ci zakwitnie, on tylko nie jest zbyt szybki, ja też trochę czekałam :)

Wrzucam jeszcze fiołeczki, które zakwitły odmianowo:

Miła-Shkolnyj Vals (Szkolny Walc)

Obrazek

Obrazek

I jeszcze jeden, całkiem ładny

Sorano - Sunkissed Rose

Obrazek
ODPOWIEDZ

Wróć do „Moje doniczkowe, domowe, balkonowe, egzotyczne, tarasy. ZDJĘCIA.”