Czym nawozić pomidory-cz.2

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
Zablokowany
Awatar użytkownika
zlotko73
100p
100p
Od: 30 mar 2015, o 17:17
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Czym nawozić pomidory-cz.2

Post »

Witam.
Nazbierałam dziś około 1kg pokrzyw,podziabałam i zalałam wodą.
W przyszłym tygodniu po wysadzeniu pomidorów do gruntu będę je podlewać tą gnojówką w stosunku 1 :9 wody.
Czy tym podlewać za każdym razem ,czy użyć jeszcze jakiegoś nawozu ?
x-o-a
---
Od: 13 mar 2015, o 18:39
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Kupiłam dziś plantę pod pomidory i paprykę w proszku do rozpuszczenia w wodzie. Cóż z braku laku i kit dobry. To będą musiały jeść moje doniczkowe. Chyba, że w czerwcu się okaże, że też narysują mu wykrzyknik.
kaLo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2013, o 12:13

Post »

Możesz podać jego skład?
x-o-a
---

Post »

Podam skład jutro. Zostawiłam niechcący w samochodzie i syn zabrał. Wątek zamknięty też mnie bardzo dziwi. Szczególnie, że nic teraz złego tam się nie działo i nadszedł czas na wysadzanie pomidorów do docelowych donic. I jest jeszcze kwestia ustalenia nawożenia w sytuacji wiadomej.
x-p-o
ZBANOWANY
Od: 16 lut 2011, o 19:24

Post »

Co za sens jest dodawać konserwanty do nawozów ?. No, jeszcze gdyby zawierały aminokwasy, może bym zrozumiał

Wyobraźmy sobie stertę kompostowanego obornika , którą rolnik przesypuje podchlorynem/ środek do odkażania używany niegdyś do dezynfekcji latryn/ co by mu się jakieś bakterie nie zalęgły w tym kompostowanym oborniku.

Jakaś paranoja.
lester
50p
50p
Od: 11 wrz 2014, o 11:04

Post »

Może chodzi o to aby w nawozie nie powstawała pleśń lub nie rozpadały się chelaty.
x-o-a
---

Post »

Podaję skład nawozu do pomidorów planta: NPK 8-11-33 + MgO 4 + SO3 8 dodatkowo Cu, Fe, Mn, Zn. Zalecenia: Stosować przy każdym podlewania 1-3g nawozu na litr wody zależnie od fazy rozwojowej roślin. Czy to nadaje się do donic? Producent zaleca szczególnie do uprawy doniczkowej.
chudziak
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 maja 2010, o 22:55
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Jak dla mnie główną niedogodnością nawozów w proszku jest ich precyzyjne dozowanie . Nie widziałam co prawda jak wygląda ten nawóz firmy "Planta" ale np Magiczna siła firmy Substral zawiera widoczne gołym okiem kryształy nadmanganianu potasu - i jak tu zrobić roztwór szczególnie w niebardzo dużych ilościach by utrzymać w nim skład NPK podany przez producenta :shock: :roll:
Pasowało by chyba rozpuścić całe opakowanie robiąc roztwór stężony a potem na bazie niego robić następne rozcieńczenia :roll:
x-p-o
ZBANOWANY
Od: 16 lut 2011, o 19:24

Post »

To jest żaden problem. Przygotowujesz koncentrat takiego nawozu powiedzmy 10 czy 20 % i następnie dozujesz jak florovit . Nie trzeba za każdym razem ważyć by uzyskać precyzyjne żądane stężenie
x-o-a
---

Post »

Nie trzeba ważyć w opakowaniu jest miarką. Pełna miarka na konewkę 10l. Czyli ten nawóz nie jest zły?
Awatar użytkownika
Ocia
100p
100p
Od: 4 maja 2015, o 10:36

Re: Pomidorowy szał podfoliowy cz.2

Post »

Witam
Nie jestem pewna czy piszę w dobrym dziale, chodzi o nawożenie foliówki nawozami naturalnymi: gnojówka z pokrzyw, żywokostu, kurzeńca, oraz popiół drzewny i skorupki jajek.
Czy te wszystkie nawozy można stosować na tym samym terenie (oczywiście nie jednocześnie), czy też mogą się łączyć w związki nieprzyswajalne dla roślin, chodzi mi tu szczególnie o skorupki jajek będące w glebie podczas podlewania innymi nawozami.

Przepraszam jeśli taki temat już był, ale nie mogę znaleźć a forum jest tak rozbudowane że aby wszystko przeczytać trzeba by się spać odzwyczaić. :roll:
Pozdrawiam ;:131
Ola
Dziki ogród?
Awatar użytkownika
maska2
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...
Od: 24 kwie 2015, o 13:33

Post »

Dziś zabieram się za robienie nawozu z pokrzyw. Ponoć bardzo dobry na pomidory. A tu link do filmiku Rewelacyjna metoda na wyhodowanie dorodnych pomidorów https://www.youtube.com/watch?v=HAjvYQ-z8Mc
Drako
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 lut 2013, o 13:13

Post »

Pokrzywy, żywokost i kurzeniec możesz "bimbrować" razem, weź tylko pod uwagę że taka mieszanka jest bardzo stężona i trzeba ją bardzo mocno rozcieńczyć. Popiół i skorupki rozdrobnione najlepiej rzucać na kompost, chociaż niektórzy skorupki pokruszone mieszają z ziemią na grządkach.
Przepraszam jeśli taki temat już był, ale nie mogę znaleźć a forum jest tak rozbudowane że aby wszystko przeczytać trzeba by się spać odzwyczaić. :roll:
To komplement, prawda? :lol:
Zablokowany

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”