Wszystko o pomidorach cz. 10
Re: Wszystko o pomidorach cz. 10
Ja juz po lekturze, dzięki Zbyszek
"Na początku to nie było Kumato, tylko ustalona odmiana Olmeca pochodzenia z wysp Galapagos, znaleziona przez plantatora, który najpierw sprzedawał same pomidory, a potem sprzedał wszelkie prawa Syngencie. Ta ze względów komercyjnych przerobiła pomidor na F1, i rozprzestrzenia zmyśloną historię o działaniu pobudzającym na żółwie i przypuszczalnie też na człowieka."
Mój betalux pokazał nawet owocGinka pisze:Zauważyłam że 'Betaluxy' pomalutku pokazują pączki kwiatowe, a pojedyncze 'Bawole' zaczynają puszczać drugi pęd .
A to porzeczkowy
- Ginka
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 21 wrz 2014, o 16:07
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Ewo, tylko że moja sadzonka jest może wielkości tej gałązeczki pod owocem (ładny krzaczor ).ewa-s pisze: Mój betalux pokazał nawet owoc
"Rolnik sam w dolinie"...a na imię mu Kasia.
"Śpieszmy się kochać ludzi...tak szybko odchodzą"
"Śpieszmy się kochać ludzi...tak szybko odchodzą"
To jeszcze mały,ale tylko dlatego,że gnieździ się w małej doniczce,mam ich 8szt.
Docelowo mają iść do gruntu po zimnej Zośce,w ub,roku w tunelu tak wyglądał:
Docelowo mają iść do gruntu po zimnej Zośce,w ub,roku w tunelu tak wyglądał:
To świetne pomidorki. Ja mam trzynaście. Osiem do gruntu i pięć do donic. Mam pierwszy rok. Jak smakują betaluxy? W tamtym roku miałam Bohuny, pyszne były. W tym roku mam dwa do donic. Niestety późniejsze.
-
- 200p
- Od: 7 gru 2014, o 18:03
Jak powstają grona pomidorów? Dzisiaj koleżka podpowiedział mi żeby nie obrywać wszystkich wilków bo z jednych idą pędy,a z innych grona. Możecie wytłumaczyć o co chodzi żebym nie urwał to co nie potrzeba ?
Wilki to pędy boczne a grona to grona. Chyba koleżka namieszał. Obydwaj pędy boczne a grona to raczej zostaw.
-
- 500p
- Od: 4 maja 2009, o 14:51
Grona powstają z kwiatów, a kwiaty z pączków. Pączków nie obrywaj. Jak widzisz gałązkę wyrastającą przy liściu a na niej kolejne liście- to wilk do oberwania.
Poczytaj inne wątki o pomidorach, tam pytań podobnych do Twojego jest na pęczki.
Poczytaj inne wątki o pomidorach, tam pytań podobnych do Twojego jest na pęczki.
Dorota
zielonaplaneta, te wilki (z których powstają nowe pędy czyli łodygi) wyrastają tylko w kąciku pomiędzy pędem głównym a liściem. Natomiast grona kwiatowe wyrastają bezpośrednio z głównego pędu (łodygi).
Taki obrazek powinien Ci wyjaśnić jak to wygląda
Tu nawet widać - po lewej stronie, przy 3 liściu wyrasta taki malutki wilk, a grona kwiatowe wyrastają bezpośrednio z pędu głównego, nie kryją się w żadnych kącikach
Więc jeśli będziesz obrywał tylko to, co wyrośnie z kącika pomiędzy łodygą a liściem - to możesz być o grona spokojny
http://organicsoiltechnology.com/wp-con ... lant-8.jpg
Taki obrazek powinien Ci wyjaśnić jak to wygląda
Tu nawet widać - po lewej stronie, przy 3 liściu wyrasta taki malutki wilk, a grona kwiatowe wyrastają bezpośrednio z pędu głównego, nie kryją się w żadnych kącikach
Więc jeśli będziesz obrywał tylko to, co wyrośnie z kącika pomiędzy łodygą a liściem - to możesz być o grona spokojny
http://organicsoiltechnology.com/wp-con ... lant-8.jpg
-
- 200p
Dzięki za odpowiedzi
Jeszcze jest taka sprawa,że moje praktycznie większość sadzonek jest blado zielona,oglądałem rozsady na targu i są ciemniejsze taka ciemna zieleń. Myślę,że są ciemno zielone bo dostawały większe dawki nawozów i miały więcej światła ale ja już od około miesiąca rozsadę miałem w foliaku i fertygowałem flarovitem,podłoże sterlux.
Podwyższyć im dawkę nawozu równomiernie czy tylko sam azot zwiększyć?
Jeszcze jest taka sprawa,że moje praktycznie większość sadzonek jest blado zielona,oglądałem rozsady na targu i są ciemniejsze taka ciemna zieleń. Myślę,że są ciemno zielone bo dostawały większe dawki nawozów i miały więcej światła ale ja już od około miesiąca rozsadę miałem w foliaku i fertygowałem flarovitem,podłoże sterlux.
Podwyższyć im dawkę nawozu równomiernie czy tylko sam azot zwiększyć?
-
- 200p
Najbardziej blade są malinowe retro, reszta tak jak na zdjęciu u Ciebie,delikatna różnica w poszczególnych odmianach. Te z targu miały kolor bardzo ciemna zieleń,dużo bardziej ciemniejsze od tych ze zdjęcia.