Papryczka chili-jak pielęgnować cz.4
-
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 17 lut 2015, o 14:27
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Papryczka chili-jak pielęgnować cz.4
Nie znam się na tym:) Myślałem, że skoro z jednego krzaczka mam 25 kwiatków to nie trzeba. A tu wszystko stanęło w miejscu.
- sachel
- 100p
- Od: 14 lut 2014, o 14:10
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
pojawienie się kwiatów jeszcze o niczym nie świadczy, nie będą mieć krzaki co jeść to kwiaty odpadną, coś się może z nimi dziać i zaraz będziesz szukać "coś atakuje /dzieje się z moja papryka" ..
Uprzedzam pytanie:
florovit do pelargonii lub inny o tym składzie N : P : K - 4,0 : 6,0 : 8,0. w ilości 3cm^3/ml na litr wody i po problemie
Ostatnio z pośpiechu podlałem kilka razy z rzędu woda i już widzę efekt niedoboru na dużej przezimowanej trynidad sc butch t..
Uprzedzam pytanie:
florovit do pelargonii lub inny o tym składzie N : P : K - 4,0 : 6,0 : 8,0. w ilości 3cm^3/ml na litr wody i po problemie
Ostatnio z pośpiechu podlałem kilka razy z rzędu woda i już widzę efekt niedoboru na dużej przezimowanej trynidad sc butch t..
-
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 17 lut 2015, o 14:27
dziękuje:) jutro pojdę po nawóz:)
Witam Serdecznie. Na moich Santa fe Grande i Picante Lungo zimowanych w domu mam bardzo dużo juz wykształconych papryczek . Chciałbym zapytać czy jak oberwę jeszcze całkowicie niedojrzałe ( zielone ) owoce , to czy one dojdą do właściwej czerwonej barwy i jeśli tak to gdzie trzymać , żeby doszły. Pozdrawiam.
- BobejGS
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 31 lip 2013, o 17:44
- Kontakt:
Moja przezimowana CNT , odkąd wyniosłem do foliaka, nabrała pędu na kwitnienie. Codziennie po powrocie z pracy potrząsam krzaczek.
Mam nadzieje, że będzie coś widać, bo jest dosłownie obsypana papryczkami.
Mam nadzieje, że będzie coś widać, bo jest dosłownie obsypana papryczkami.
-
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 27 lut 2014, o 15:57
Witam serdecznie
Na wstępie powiem, że w ogrodnictwie jestem jeszcze raczej laikiem W tym roku postanowiłem posiać sobie kilka papryczek cayenne i jest to pierwsza taka moja uprawa. Moje papryczki mają około 1,5 miesiąca i póki co goszczą na parapecie.
W związku z powyższym chciałbym dowiedzieć się kilku rzeczy:
1. Kiedy będę mógł wystawić krzaczki na dwór?
2. Kiedy powinienem je przycinać i czy powinienem ściąć szczyty aby roślinki lepiej się krzewiły?
3. Czy powinienem już je czymś nawozić?
A oto i one:
http://i257.photobucket.com/albums/hh20 ... 20Copy.png
Dodatkowo wydaje mi się, że jedna z nich zaczyna już kwitnąć. Nie jest to trochę za wcześnie?
http://i257.photobucket.com/albums/hh20 ... c2d868.png
Wybaczcie, że tak obrzucam pytaniami, ale nie chciałbym czegoś źle zrobić i nie ujrzeć w tym roku ani jednej papryczki
Z góry dziękuję za odpowiedź
Za duże zdjęcia- Regulamin forum
Część III. WYMAGANIA TECHNICZNE
§ 3.7 Zdjęcia i grafiki wstawiane do postów powinny być związane wyłącznie z treścią merytoryczną wątku.
Maksymalny dopuszczalny rozmiar zdjęć to 900x600 , zalecamy: 500x375 pix lub 640x480 pix.
Moderator- jokaer.
Na wstępie powiem, że w ogrodnictwie jestem jeszcze raczej laikiem W tym roku postanowiłem posiać sobie kilka papryczek cayenne i jest to pierwsza taka moja uprawa. Moje papryczki mają około 1,5 miesiąca i póki co goszczą na parapecie.
W związku z powyższym chciałbym dowiedzieć się kilku rzeczy:
1. Kiedy będę mógł wystawić krzaczki na dwór?
2. Kiedy powinienem je przycinać i czy powinienem ściąć szczyty aby roślinki lepiej się krzewiły?
3. Czy powinienem już je czymś nawozić?
A oto i one:
Dodatkowo wydaje mi się, że jedna z nich zaczyna już kwitnąć. Nie jest to trochę za wcześnie?
http://i257.photobucket.com/albums/hh20 ... c2d868.png
Wybaczcie, że tak obrzucam pytaniami, ale nie chciałbym czegoś źle zrobić i nie ujrzeć w tym roku ani jednej papryczki
Z góry dziękuję za odpowiedź
Za duże zdjęcia- Regulamin forum
Część III. WYMAGANIA TECHNICZNE
§ 3.7 Zdjęcia i grafiki wstawiane do postów powinny być związane wyłącznie z treścią merytoryczną wątku.
Maksymalny dopuszczalny rozmiar zdjęć to 900x600 , zalecamy: 500x375 pix lub 640x480 pix.
Moderator- jokaer.
-
- Przyjaciel Forum - silver
- Od: 6 sty 2013, o 00:06
Witam. Jak wielka jest papryczka Little finger red. Wydaje mi się z tego co wyczytałem, że małe ma owoce, a sama roślina osiąga dość pokaźne rozmiary. A i jeszcze, czy da radę w gruncie dojrzeć. Może macie jakieś zdjęcia krzaka. Na forum wyszukiwarka nic nie znalazła.
I jeszcze jedno pytanie, a w zasadzie prośba o poradę, które z wymienionych papryczek mogę władować w 3 litrowe donice. Nie bez powodu pytam i nie chcę wywoływać dyskusji na temat wielkości donic. Po prostu takie wielkie doniczki mi zostaną i ewentualnie, chcialbym wybrać te papryczki, które dałyby jakoś tam radę w 3l. Chodzi mi o papryczki: Little Elf, Medusa Hot Pepper, Habanero white, Etna, Royal Black (mam tylko jedną sztukę, a podobno rośnie mała), Explosive Ember. Rozumiem, że Habanerki oprócz H. White to zupełnie odpadają?
I jeszcze jedno pytanie, a w zasadzie prośba o poradę, które z wymienionych papryczek mogę władować w 3 litrowe donice. Nie bez powodu pytam i nie chcę wywoływać dyskusji na temat wielkości donic. Po prostu takie wielkie doniczki mi zostaną i ewentualnie, chcialbym wybrać te papryczki, które dałyby jakoś tam radę w 3l. Chodzi mi o papryczki: Little Elf, Medusa Hot Pepper, Habanero white, Etna, Royal Black (mam tylko jedną sztukę, a podobno rośnie mała), Explosive Ember. Rozumiem, że Habanerki oprócz H. White to zupełnie odpadają?
Polska moją Ojczyzną. Andrzej
- BobejGS
- Kontakt:
Zakwitły mi dwie Hungarian black.
- kamil211a
- 200p
- Od: 17 sty 2014, o 15:53
- Kontakt:
Ładny krzaczek, ile ma dni ?
Pasjonat olbrzymich warzyw, ostrych papryczek i wszystkiego co zielone
- BobejGS
- Kontakt:
A nie wiem. Szczerze zbytnio nie zwracam na to uwagi.
To są z pierwszego mojego siewu papryk.
Aha.. to są dwa.
To są z pierwszego mojego siewu papryk.
Aha.. to są dwa.
- BobejGS
- Kontakt:
Otwarł się kolejny kwiatek.
Właśnie byłem go smyrnąć.