Czym nawozić pomidory-cz.2
- zlotko73
- 100p
- Od: 30 mar 2015, o 17:17
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Czym nawozić pomidory-cz.2
Witam.
Nazbierałam dziś około 1kg pokrzyw,podziabałam i zalałam wodą.
W przyszłym tygodniu po wysadzeniu pomidorów do gruntu będę je podlewać tą gnojówką w stosunku 1 :9 wody.
Czy tym podlewać za każdym razem ,czy użyć jeszcze jakiegoś nawozu ?
Nazbierałam dziś około 1kg pokrzyw,podziabałam i zalałam wodą.
W przyszłym tygodniu po wysadzeniu pomidorów do gruntu będę je podlewać tą gnojówką w stosunku 1 :9 wody.
Czy tym podlewać za każdym razem ,czy użyć jeszcze jakiegoś nawozu ?
Pozdrawiam,Danusia
Mój jest ten kawałek ...ogródka, czyli u Danusi
Mój jest ten kawałek ...ogródka, czyli u Danusi
Kupiłam dziś plantę pod pomidory i paprykę w proszku do rozpuszczenia w wodzie. Cóż z braku laku i kit dobry. To będą musiały jeść moje doniczkowe. Chyba, że w czerwcu się okaże, że też narysują mu wykrzyknik.
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 17 kwie 2013, o 12:13
Możesz podać jego skład?
Podam skład jutro. Zostawiłam niechcący w samochodzie i syn zabrał. Wątek zamknięty też mnie bardzo dziwi. Szczególnie, że nic teraz złego tam się nie działo i nadszedł czas na wysadzanie pomidorów do docelowych donic. I jest jeszcze kwestia ustalenia nawożenia w sytuacji wiadomej.
Co za sens jest dodawać konserwanty do nawozów ?. No, jeszcze gdyby zawierały aminokwasy, może bym zrozumiał
Wyobraźmy sobie stertę kompostowanego obornika , którą rolnik przesypuje podchlorynem/ środek do odkażania używany niegdyś do dezynfekcji latryn/ co by mu się jakieś bakterie nie zalęgły w tym kompostowanym oborniku.
Jakaś paranoja.
Wyobraźmy sobie stertę kompostowanego obornika , którą rolnik przesypuje podchlorynem/ środek do odkażania używany niegdyś do dezynfekcji latryn/ co by mu się jakieś bakterie nie zalęgły w tym kompostowanym oborniku.
Jakaś paranoja.
Może chodzi o to aby w nawozie nie powstawała pleśń lub nie rozpadały się chelaty.
Podaję skład nawozu do pomidorów planta: NPK 8-11-33 + MgO 4 + SO3 8 dodatkowo Cu, Fe, Mn, Zn. Zalecenia: Stosować przy każdym podlewania 1-3g nawozu na litr wody zależnie od fazy rozwojowej roślin. Czy to nadaje się do donic? Producent zaleca szczególnie do uprawy doniczkowej.
-
- Od: 8 maja 2010, o 22:55
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Jak dla mnie główną niedogodnością nawozów w proszku jest ich precyzyjne dozowanie . Nie widziałam co prawda jak wygląda ten nawóz firmy "Planta" ale np Magiczna siła firmy Substral zawiera widoczne gołym okiem kryształy nadmanganianu potasu - i jak tu zrobić roztwór szczególnie w niebardzo dużych ilościach by utrzymać w nim skład NPK podany przez producenta
Pasowało by chyba rozpuścić całe opakowanie robiąc roztwór stężony a potem na bazie niego robić następne rozcieńczenia
Pasowało by chyba rozpuścić całe opakowanie robiąc roztwór stężony a potem na bazie niego robić następne rozcieńczenia
To jest żaden problem. Przygotowujesz koncentrat takiego nawozu powiedzmy 10 czy 20 % i następnie dozujesz jak florovit . Nie trzeba za każdym razem ważyć by uzyskać precyzyjne żądane stężenie
Nie trzeba ważyć w opakowaniu jest miarką. Pełna miarka na konewkę 10l. Czyli ten nawóz nie jest zły?
Re: Pomidorowy szał podfoliowy cz.2
Witam
Nie jestem pewna czy piszę w dobrym dziale, chodzi o nawożenie foliówki nawozami naturalnymi: gnojówka z pokrzyw, żywokostu, kurzeńca, oraz popiół drzewny i skorupki jajek.
Czy te wszystkie nawozy można stosować na tym samym terenie (oczywiście nie jednocześnie), czy też mogą się łączyć w związki nieprzyswajalne dla roślin, chodzi mi tu szczególnie o skorupki jajek będące w glebie podczas podlewania innymi nawozami.
Przepraszam jeśli taki temat już był, ale nie mogę znaleźć a forum jest tak rozbudowane że aby wszystko przeczytać trzeba by się spać odzwyczaić.
Nie jestem pewna czy piszę w dobrym dziale, chodzi o nawożenie foliówki nawozami naturalnymi: gnojówka z pokrzyw, żywokostu, kurzeńca, oraz popiół drzewny i skorupki jajek.
Czy te wszystkie nawozy można stosować na tym samym terenie (oczywiście nie jednocześnie), czy też mogą się łączyć w związki nieprzyswajalne dla roślin, chodzi mi tu szczególnie o skorupki jajek będące w glebie podczas podlewania innymi nawozami.
Przepraszam jeśli taki temat już był, ale nie mogę znaleźć a forum jest tak rozbudowane że aby wszystko przeczytać trzeba by się spać odzwyczaić.
- maska2
- 20p - Rozkręcam się...
- Od: 24 kwie 2015, o 13:33
Dziś zabieram się za robienie nawozu z pokrzyw. Ponoć bardzo dobry na pomidory. A tu link do filmiku Rewelacyjna metoda na wyhodowanie dorodnych pomidorów https://www.youtube.com/watch?v=HAjvYQ-z8Mc
-
- Od: 17 lut 2013, o 13:13
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Pokrzywy, żywokost i kurzeniec możesz "bimbrować" razem, weź tylko pod uwagę że taka mieszanka jest bardzo stężona i trzeba ją bardzo mocno rozcieńczyć. Popiół i skorupki rozdrobnione najlepiej rzucać na kompost, chociaż niektórzy skorupki pokruszone mieszają z ziemią na grządkach.
To komplement, prawda?Przepraszam jeśli taki temat już był, ale nie mogę znaleźć a forum jest tak rozbudowane że aby wszystko przeczytać trzeba by się spać odzwyczaić.