Borówka amerykańska - 5 cz
- patryk10015
- 500p
- Od: 1 maja 2015, o 20:05
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Borówka amerykańska - 5 cz
Przy sadzeniu mieszałem torf kwaśny z ziemią z gruntu w stosunku 1:1 i na wierzch podsypałem korą, agrowłókniną nie obkładałem w dołku.
Mi chodziło o to czy masz je w jednym miejscu, bo wtedy łatwiej utrzymać pH. Jak będziesz chciał użyć siarki to przyjmij ze dwie szklanki na m2. Sypiesz po brzegach torfu na styku z ziemią, kapujesz?
- patryk10015
- 500p
No tak mam wszystkie w jednym miejscu porozsadzane tak jak się zaleca. To nie można siarki z wodą mieszać w odpowiednich proporcjach? I dlaczego na brzegach torfu a nie na całej powierzchni w obrębie krzaczka?
- patryk10015
- 500p
I jakie ma to znaczenie czy siarka jest mielona czy granulowana? Jedna do mieszania z wodą druga do podsypywania dobrze rozumiem?
Patryk siarka się nie rozpuszcza w wodzie, zadziała dopiero za 2-3 miesiące. Najlepiej zrobić przy jej pomocy bufor, ale możesz posypać wokół korzeni jeśli chcesz, ale musisz uważać żeby korzeni nie uszkodzić jak tam będziesz grzebać.
edit.
Pylistą masz na całej powierzchni, granulki nie. Wszyscy którzy kupują granulowaną to przed zastosowaniem rozbijają jąna pył, więc jak masz możliwość to kup pylistą.
Bufor - stabilizuje pH. Jeśli przy torfie masz ziemię z pH wyższym, to siarka będzie pilnować kwaśnego odczynu
edit.
Pylistą masz na całej powierzchni, granulki nie. Wszyscy którzy kupują granulowaną to przed zastosowaniem rozbijają jąna pył, więc jak masz możliwość to kup pylistą.
Bufor - stabilizuje pH. Jeśli przy torfie masz ziemię z pH wyższym, to siarka będzie pilnować kwaśnego odczynu
- patryk10015
- 500p
Czyli nie ma znaczenia czy mielona czy granulowana?
-- 10 maja 2015, o 21:57 --
I o co chodzi z tym buforem?
-- 10 maja 2015, o 21:57 --
I o co chodzi z tym buforem?
- patryk10015
- 500p
Nie chodziło mi o grzebanie przy korzeniach a raczej wymieszanie we wierzchniej warstwie gleby wokół krzaczków a nie tylko na obrzeżach. Więc w moim przypadku jest raczej potrzebne coś szybciej działające żeby zmniejszyć pH gleby do granicy 3,5-4,5. I na pewno potrzebny jest jakiś sposób na zakwaszanie wody przy każdym podlewaniu bo na pewno woda ma też jakiś wpływ na odczyn gleby jeżeli ma pH w graniach 7-8.
Patryk Ty nie czytasz uważnie i zwalniasz się z myślenia Teraz pH naprawiasz np wodą z kwaskiem, ale daj już siarkę teraz - taka moja rada.
A taką wodę do podlewania ma większość z nas
A taką wodę do podlewania ma większość z nas
- patryk10015
- 500p
No ok tak zrobię. To mogę dodawać przy każdym podlewaniu jedną łyżkę kwasku cytrynowego na 10l wody i to pod jeden krzaczek? Czy wystarczy co jakiś czas i w tym czasie monitorowanie pH gleby?
Ja bym podlewał cały czas z kwaskiem do czasu aż siarka zadziała. Mierz pH przed podlaniem Nie wiem czy konewka na krzak - żebyś na utopił
- patryk10015
- 500p
Ktoś wcześniej pisał że jedna łyżka stołowa na wiaderko 10l i to pod jeden krzaczek dlatego zapytałem czy tak samo postępować? Chyba że jakoś inną proporcję mogę zrobić?
-- 10 maja 2015, o 22:21 --
Ewentualnie pół konewki i dobrać taką dawkę kwasku aby pH tej wody wynosiło te 3,5-4,5?
-- 10 maja 2015, o 22:21 --
Ewentualnie pół konewki i dobrać taką dawkę kwasku aby pH tej wody wynosiło te 3,5-4,5?
Jedną konewką podlejesz dwa krzaki
Sory ale ja nie wiem jak duże masz krzaki. Ziemia ma być wilgotna a nie jak bagno, dlatego piszę żebyś nie utopił korzeni.
Sory ale ja nie wiem jak duże masz krzaki. Ziemia ma być wilgotna a nie jak bagno, dlatego piszę żebyś nie utopił korzeni.
- patryk10015
- 500p
Ok podałem jak ktoś wcześniej pisał że dawał 10l pod krzak.