Niekonwencjonalne środki ochrony roślin
- rebeko
- 200p
- Od: 6 sty 2015, o 17:37
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Niekonwencjonalne środki ochrony roślin
Tej jest "po kokardkę"
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 22 lut 2011, o 18:41
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Czy to przypadkiem nie jest artemisol preparat na pasożyty skóry ?Nadaje się to do roślin ?
- rebeko
- 200p
- Od: 6 sty 2015, o 17:37
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Nie wiem, dlatego pytałam forumowicz o ew. stężenie do stosowania dla roślin. Celowo nie sugerowałam przeznaczenia tej mikstury, ale skoro padają po tym pasożyty skóry i jest to wyciąg z ziół, których nie znoszą mrówki i mszyce, to może będzie skutecznie niszczyła inwazję mszyc i mrówek. Miałabym gotowca do oprysków zanim moje "nalewki" się zrobią.
Wypróbuję w najbliższym czasie i dam znać o efektach.
Wypróbuję w najbliższym czasie i dam znać o efektach.
-
- Od: 22 lut 2011, o 18:41
Czekam na opinie,skład ma ciekawy i cena niska.Ja wrotycz już zakisiłam,piołunu nie mam.
- whitedame
- Od: 17 lut 2012, o 16:22
Dzisiaj sprawdziłam, gnojówka gotowa
po dodaniu kredy się nie burzyło ( nie mam papierka lakmusowego)
Jutro spróbuję podlać jakieś rośliny.
Na razie zauważyłam taką zaletę tej mikstury z kredą, że dużo mniej cuchnie niż zwykła gnojówka.
po dodaniu kredy się nie burzyło ( nie mam papierka lakmusowego)
Jutro spróbuję podlać jakieś rośliny.
Na razie zauważyłam taką zaletę tej mikstury z kredą, że dużo mniej cuchnie niż zwykła gnojówka.
Beata
Umysł jest jak spadochron. Nie działa, jeśli nie jest otwarty Frank Zappa
Jeśli masz tą gnojówkę nie mieszaną z niczym spróbuj dodać do niej sody oczyszczonej czy będzie się wydzielał CO2.
Z kredą to nawet ocet nie chciał niektórym reagować.
Z kredą to nawet ocet nie chciał niektórym reagować.
- whitedame
- Od: 17 lut 2012, o 16:22
Z sodą też nie było reakcji, musicie mi uwierzyć na słowo, gdyż zdjęcie robione na szybko wieczorem jest niewyraźne.
Czyli spokojnie mogę rozpocząć podlewanie i opryski?
Beata
Doskonały wątek dla mnie, będę miała świetną lekturę. Nie lubię oprysków szkodzących w efekcie przyrodzie.
-
- 30p - Uzależniam się...
- Od: 23 kwie 2015, o 15:37
Witam,
Mam pytanie odnośnie preparatu neem. Czytałem o jego właściwościach już w zeszłym roku i nawet używałem na fasoli szparagowej, jednak na rynku polskim znalazłem jedynie jeden produkt DEDYKOWANY do roślin. Pytam, gdyż ciekawi mnie, czy ktoś tego używał ? Ja kupiłem bowiem czysty olej neem (na cele kosmetyczne) w cenie ponad 5 razy mniejszej niż preparat dedykowany. Interesuje mnie w szczególności następująca informacja: czy ten przeznaczony oficjalnie do roślin jest stężały w temperaturze pokojowej czy też może jest to po prostu forma wodnista ?
Pozdrawiam.
Mam pytanie odnośnie preparatu neem. Czytałem o jego właściwościach już w zeszłym roku i nawet używałem na fasoli szparagowej, jednak na rynku polskim znalazłem jedynie jeden produkt DEDYKOWANY do roślin. Pytam, gdyż ciekawi mnie, czy ktoś tego używał ? Ja kupiłem bowiem czysty olej neem (na cele kosmetyczne) w cenie ponad 5 razy mniejszej niż preparat dedykowany. Interesuje mnie w szczególności następująca informacja: czy ten przeznaczony oficjalnie do roślin jest stężały w temperaturze pokojowej czy też może jest to po prostu forma wodnista ?
Pozdrawiam.
-
- 30p - Uzależniam się...
- Od: 23 kwie 2015, o 15:37
Odpowiadam sam sobie, w razie gdyby kogoś zainteresowała sprawa neem. Otóż, nabyłem drogą kupna Neem dla roślin i jest on zdecydowanie mniej gęsty aniżeli ten surowy na cele kosmetyczne. To jakby woda o zapachu neem. Dodatkowo dowiedziałem się, że producent dodaje doń (mimo tego, iż nie oznajmia o tym na opakowaniu) substancje stabilizujące przez promieniowaniem UV.
Natomiast ... znalazłem kilka informacji i zdjęć z tym olejem i on faktycznie wygląda jak ten kosmetyczny. Czyli bardzo gesty, zestala się, krzepnie. W jednym z badań indyjskich zalecono ostrożność w używaniu tego preparatu w dawce 10 ml/litr, gdyż potrafi "popalić" niektóre gatunki pomidorów. W innych badaniach, dawki nawet 50 ml/litr były skuteczne na owady i nie niszczyły roślin.
Obecnie nosze się z zakupem suszonych liści neem i z nich robienie wyciągów wodnych.
Pozdrawiam.
Natomiast ... znalazłem kilka informacji i zdjęć z tym olejem i on faktycznie wygląda jak ten kosmetyczny. Czyli bardzo gesty, zestala się, krzepnie. W jednym z badań indyjskich zalecono ostrożność w używaniu tego preparatu w dawce 10 ml/litr, gdyż potrafi "popalić" niektóre gatunki pomidorów. W innych badaniach, dawki nawet 50 ml/litr były skuteczne na owady i nie niszczyły roślin.
Obecnie nosze się z zakupem suszonych liści neem i z nich robienie wyciągów wodnych.
Pozdrawiam.
- jokaer
- -Moderator Forum-.
- Od: 14 lut 2008, o 08:21
- Lokalizacja: Pogórze Ciężkowickie 385 m npm; na granicy Małopolski z Podkarpaciem
whitedame pisze:Z sodą też nie było reakcji, musicie mi uwierzyć na słowo, gdyż zdjęcie robione na szybko wieczorem jest niewyraźne.
Robiłaś opryski? Jeśli tak, to napisz coś w temacie. Co z tą kredą?
Pozdrawiam- Jola Spis treści w uprawie warzyw
----------------------------------------------------
Sprzedam/Kupię/Wymienię Moje krzyżówki Na pohybel zimie
----------------------------------------------------
Sprzedam/Kupię/Wymienię Moje krzyżówki Na pohybel zimie
- Maraga
- Od: 5 lut 2011, o 13:05
Wczoraj opryskiwałam pomidory w gruncie KSM.
Zostało mi trochę środka w opryskiwaczu to poczęstowałam nim mszyce na bobie.
Pomógł dzisiaj zostały z nich resztki.
Muszę jeszcze sprawdzić czy ślimaki też "załatwi"
Tylko,że one to musiałyby się tego płynu napić.A to nie ich ulubiony trunek czyli piwko!
Zostało mi trochę środka w opryskiwaczu to poczęstowałam nim mszyce na bobie.
Pomógł dzisiaj zostały z nich resztki.
Muszę jeszcze sprawdzić czy ślimaki też "załatwi"
Tylko,że one to musiałyby się tego płynu napić.A to nie ich ulubiony trunek czyli piwko!