Wszystko o pomidorach cz. 10
-
- 10p - Początkujący
- Od: 7 maja 2015, o 20:33
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Wszystko o pomidorach cz. 10
Witam! Na forum jestem nowa a i w uprawie pomidorów też jestem laikiem. Moje pomidorki już posadzone w tunelu ale mam pytanie dotyczące ich ochrony przed chorobami. Zadałam już to pytanie w dziale o opryskach ale niestety zero odpowiedzi. Interesują mnie opryski z wywaru z pokrzyw. Mianowicie jak często należy je powtarzać i czy do każdego oprysku trzeba robić świeży wywar czy można przechowywać jeden który się zrobiło? Czy ma ktoś wiedzę w tym temacie?
Nie dziwne , że nikt nie odpowiedział, bo dziwnie do tego się zabierasz , najpierw trzeba chyba poznać jakie choroby mogą grozić pomidorom, potem czy w twoich warunkach jest "szansa" , że zaatakują a wtedy dopiero nastawiać się na opryski, w twoim przypadku najważniejsza jest profilaktyka czyli intensywne wietrzenie tunelu ,żeby nie było w nim wilgoci.
- emilka79
- 200p
- Od: 29 maja 2014, o 12:26
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Tomekz ja przeczekam ten tydzień, bo i ma być mokro i dość zimno. Przez tydzień nawet jak urosną, to głębiej je posadzę.
Pozdrawiam -Marta
No właśnie też tak zrobię lepiej zaczekać.
-
- 10p - Początkujący
W moich warunkach jest duża szansa że zachorują ponieważ ostatnimi czasy zawsze coś im dolegało a rok temu zaraza zniszczyła je doszczętnie. Więc chce cos zastosować zapobiegawczo a nie walczyćz chorobą jak już się pojawi. Tym bardziej że teraz pogoda wredna a wiadomo ze pomidory takiej pogody nie lubią
-
- 100p
- Od: 11 lut 2010, o 11:54
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Opryski z pokrzywy pomogą z pewnością jak umarłemu kadzidło. Bo dlaczego niby miałyby pomóc przeciw zarazie? Co takiego tajemniczego ta pokrzywa zawiera? Rozumiem jeszcze że można stosować gnojówki do nawożenia, ale przeciw zarazie?
Pozdrawiam Joanna
-
- 500p
- Od: 4 maja 2009, o 14:51
baiko83, ty zadbaj o to żeby nic im nie dolegało, czyli zapewnij optymalne warunki bytowe i żywieniowe, im lepsza kondycja sadzonek tym trudniej chorują. Przede wszystkim odpowiednia temperatura i dostęp powietrza, w namiocie ma być czysto i porządek, ew. pożółkłe liście i te dotykające ziemi oberwane, wilki usunięte (u tych odmian u których się usuwa), roślinki w miarę wzrostu podwiązywane, nie zagłodzić, ale i nie przesadzić z nawożeniem.
I czytaj to forum. Na początek http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=42&t=52707 .
I czytaj to forum. Na początek http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=42&t=52707 .
Dorota
baiko83
Skoro chorują pod folią tzn , że jest za duża wilgoć czyli masz bardzo ładny tunel ale niepraktyczny, wąskie drzwi a z tyłu w najlepszym razie okno albo sama ściana, nie ma przepływu powietrza wilgoć w środku i choroby , wiatr musi hulać w folii tam i z powrotem , jak miną przymrozki trzeba zdemontować całą tylną ścianę, i z przodu to samo , na noc też zostawiać otwarte.
Skoro chorują pod folią tzn , że jest za duża wilgoć czyli masz bardzo ładny tunel ale niepraktyczny, wąskie drzwi a z tyłu w najlepszym razie okno albo sama ściana, nie ma przepływu powietrza wilgoć w środku i choroby , wiatr musi hulać w folii tam i z powrotem , jak miną przymrozki trzeba zdemontować całą tylną ścianę, i z przodu to samo , na noc też zostawiać otwarte.
-
- 10p - Początkujący
Drzwi mam zarówno sprzodu jak i z tyłu. Wietrzone jest regularnie. Całe dnie sie wietrzy. Jedynie ma noc na razie zamykam. Posadzone są od tygodnia i póki co nic im nie jest. Sadzonki były z mojej własnej rozsady i nawet mi się udały bo są ładne i duże. Pytałam o te opryski dlatego że na tym forum w dziale "niekonwenconalne środki ochrony roślin" wyczytałam jak forumowicze zapobiegawczo stosują takie niechemiczne metody. Interesowała mnie tylko częstotliwość ich wykonywania.
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 26 lis 2009, o 18:14
Zapytaj tych, którzy je stosują - tam gdzie przeczytałaś o tym (u źródła).baiko83 pisze:... na tym forum w dziale "niekonwenconalne środki ochrony roślin" wyczytałam jak forumowicze zapobiegawczo stosują takie niechemiczne metody. Interesowała mnie tylko częstotliwość ich wykonywania.
Moje nowe imię Szansa
"Są ludzie, którzy tak boją się śmierci, że rezygnują z życia."
"Są ludzie, którzy tak boją się śmierci, że rezygnują z życia."
- legina
- 1000p
- Od: 21 maja 2013, o 11:19
Odpuść gnojówkę czy gnojowicę.Przecież możesz stosować niekonwencjonalne środki jak octan wapnia(OW),herbatkę tymiankową HT,KS,czy potocznie żurek tj.mleczan wapnia.Jest tego sporo.Dla podtrzymania Cię na duchu,potwierdzam,że poszczególne środki używam od chyba 3 lat(nie wszystkie),z b.pozytywnym skutkiem.Właśnie od 3 lat nie stosowałem żadnych środków z ciężkiej chemii.
O chorobach pomidorów pod folią na razie zapomniałem,dzięki stosowaniu tych niechemicznych.
O chorobach pomidorów pod folią na razie zapomniałem,dzięki stosowaniu tych niechemicznych.
W wyniku fermentacji materiału roślinnego w początkowym etapie wytwarza się kwas mlekowy. To jest dokładnie to samo co produkcja kiszonek na paszę i to samo co kiszenie kapusty czy ogórków. Ten typ fermentacji trwa do momentu aż zużyty zostanie wszystek cukier i skrobia albo stężenie kwasu mlekowego dojdzie do 2 %. Tak, że z tego tytułu oprysk gnojówką z pokrzyw niczym nie różni się od oprysku proponowanym tu onegdaj roztworem mleczanu wapnia.Joamor pisze: Co takiego tajemniczego ta pokrzywa zawiera?
- legina
- 1000p
- Od: 21 maja 2013, o 11:19
Oj różni się na pewno zapachem.Wolę mleczan wapnia.