
Wędzarnia
Re: Wędzarnia
Dziękuję tym co mnie wspierają. A tak na marginesie to wszystkim smakowało i nikt się nie potruł
. Było czyć troche goryczki przez to okopcenie ale myślę ze jak na pierwsze wędzenie to miałem dobrą lekcję i każde kolejne będzie już smaczniejsze.

-
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 2518
- Od: 8 maja 2010, o 22:55
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: gm.Konopiska k/Częstochowy
Re: Wędzarnia
ciosek , jeśli trochę poczytasz na temat prawidłowego wędzenia to i goryczki nie bedzie i zdrowsze Twoje wędzonki będa
Tu nie chodzi o bezpośrednie zatrucie tylko o spożywanie powstałych w wyniku nieprawidłowego wędzenia substancji rakotwórczych ,które kumulują się w organiźmie .
Z mojej strony to nie jest krytyka tylko chęć pomocy byś był jeszcze bardziej zadowolony ze swoich wyrobów
Powodzenia w dalszych poczynaniach na niwie wędliniarskiej

Tu nie chodzi o bezpośrednie zatrucie tylko o spożywanie powstałych w wyniku nieprawidłowego wędzenia substancji rakotwórczych ,które kumulują się w organiźmie .
Z mojej strony to nie jest krytyka tylko chęć pomocy byś był jeszcze bardziej zadowolony ze swoich wyrobów

Powodzenia w dalszych poczynaniach na niwie wędliniarskiej

Re: Wędzarnia
Ja wybudowałem u siebie bardzo prostą wędzarnie. Metrowy kanał w ziemi prowadzący do komory wymurowanej naokoło 1,5 metra do góry o wymiarach 1,5 x 1m z miejscem na kijki na których wieszam co tam akurat trzeba uwędzić. Komora przykryta jest deskami a kanał takimi duzymi płytami chodnikowymi co ułatwia jego czyszczenie i rozpalanie.
Re: Wędzarnia
Ja z kolei widziałem coś dla ambitnych (i przy kasie):
http://i5.photobucket.com/albums/y171/D ... gc2nuy.jpg
Od środka - nad kanałem dymowym z paleniska jest blat kuchenny, drewniany. Za komorą wędzarniczą jest małe pomieszczenie na chowanie gratów. Pod dachem, na ścianie oddzielającej wiatę od pomieszczenia gospodarczego i komory wędzarniczej jest spory kominek z grillem, rusztem i normalnym paleniskiem. Generalnie duża konstrukcja - powierzchnia zabudowy 25 m2 oczywiście. Może przy okazji zrobię parę fotek z wnętrza.
http://i5.photobucket.com/albums/y171/D ... gc2nuy.jpg
Od środka - nad kanałem dymowym z paleniska jest blat kuchenny, drewniany. Za komorą wędzarniczą jest małe pomieszczenie na chowanie gratów. Pod dachem, na ścianie oddzielającej wiatę od pomieszczenia gospodarczego i komory wędzarniczej jest spory kominek z grillem, rusztem i normalnym paleniskiem. Generalnie duża konstrukcja - powierzchnia zabudowy 25 m2 oczywiście. Może przy okazji zrobię parę fotek z wnętrza.
- annodomini
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 1573
- Od: 13 sty 2008, o 15:24
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Lokalizacja: okolice Słupska
Re: Wędzarnia
Kolejne cudo, wykonane tym razem, przez mojego kolegę Włodka. Stan na zdjęciu, przed zabiegami kosmetycznymi np. wykończenie zadaszenia. Ostateczne wykończenie - brązowo-czerwony, gont bitumiczny. Warto zwrócić uwagę na doprowadzoną energię elektryczną do oświetlenia blatu roboczego, jak i źródła zasilania ewentualnych urządzeń kuchennych. Niedługo zamieszczę fotorelację z budowy "od podstaw".


Wypowiadam się na FO, gdy mam o czymś jakiekolwiek pojęcie,
gdy go nie mam, proszę innych o radę.
Pozdrawiam Skrytopodczytywacz Adam
gdy go nie mam, proszę innych o radę.
Pozdrawiam Skrytopodczytywacz Adam
- annodomini
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 1573
- Od: 13 sty 2008, o 15:24
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Lokalizacja: okolice Słupska
Re: Wędzarnia
Wypowiadam się na FO, gdy mam o czymś jakiekolwiek pojęcie,
gdy go nie mam, proszę innych o radę.
Pozdrawiam Skrytopodczytywacz Adam
gdy go nie mam, proszę innych o radę.
Pozdrawiam Skrytopodczytywacz Adam
- Andrzejbdg
- 50p
- Posty: 70
- Od: 28 mar 2013, o 16:36
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Wędzarnia
annodomini, Twoja wędzarnia ma dwa paleniska czy jedno? Dodałbym jeszcze deflektor na wejściu dymu do komory i wyłożył komorę od wewnątrz deskami, pewnie jest duży problem z wygrzaniem i pozbyciem się skroplin w chłodne dni.
- annodomini
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 1573
- Od: 13 sty 2008, o 15:24
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Lokalizacja: okolice Słupska
Re: Wędzarnia
Andrzeju, wędzarnia nie jest moja. Należy do mojego kolegi i przez niego jest wykonana. Co do wygrzania, to wiem, że po rozpaleniu, przez jakąś godzinę, półtorej, delikatnie osusza komorę, zanim powiesi wyroby. Czas wygrzewania zależy oczywiście od pory roku i pogody.
Wypowiadam się na FO, gdy mam o czymś jakiekolwiek pojęcie,
gdy go nie mam, proszę innych o radę.
Pozdrawiam Skrytopodczytywacz Adam
gdy go nie mam, proszę innych o radę.
Pozdrawiam Skrytopodczytywacz Adam
Re: Wędzarnia
Ja będę budował grillowędzarnię na wiosnę. Dodatkowo będzie piec chlebowy, bo muszę koniecznie posmakować pizzy z takiego pieca.
Plan mam taki żeby palenisko zrobić bezpośrednio pod wędzarnią i zamontować obrotową, szczelną klapę do regulacji temperatury. Wydaje mnie się że komora szybciej się będzie nagrzewać. Problem może być tylko z za wysoką temperaturą, ale myślę że nabiorę wprawy.
Plan mam taki żeby palenisko zrobić bezpośrednio pod wędzarnią i zamontować obrotową, szczelną klapę do regulacji temperatury. Wydaje mnie się że komora szybciej się będzie nagrzewać. Problem może być tylko z za wysoką temperaturą, ale myślę że nabiorę wprawy.
- Biotit
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 2303
- Od: 20 cze 2014, o 00:09
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: W-wa
Re: Wędzarnia
Plan masz dobry , obrotowa klapka, to szyberdach, poszukaj dobrych rozwiązań, żebyś nie musiał potem sobie w brodę pluć. Piec chlebowy postawiłbym obok, tez tam sa ciekawe rozwiązania. Wędzarnia typu pomnik jest wg mnie nieporozumieniem, długo by o tym pisać, ale możesz mi wierzyć na słowo. Palenisko bezpośrednie to najlepsze rozwiązanie.
Na fotach Adama widać jak wygląda wędzok w środku, temp były sporo za wysokie, czarny osad świadczy o tym dobitnie, z pewnością doszłoby jeszcze parę innych rzeczy.
Na fotach Adama widać jak wygląda wędzok w środku, temp były sporo za wysokie, czarny osad świadczy o tym dobitnie, z pewnością doszłoby jeszcze parę innych rzeczy.
- whitedame
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 3456
- Od: 17 lut 2012, o 16:22
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: Wojkowice 6B
Re: Wędzarnia
Mam pytanie, czy na taką budowlę, związaną na stałe z podłożem potrzebna jest zgoda na budowę, wydaje mi się że tak ale wolę się upewnić.
Może pisałeś ale nie widzę tego. Ile metrów kwadratowych zajmuje fundament?
Może pisałeś ale nie widzę tego. Ile metrów kwadratowych zajmuje fundament?

Umysł jest jak spadochron. Nie działa, jeśli nie jest otwarty Frank Zappa
Re: Wędzarnia
To nie jest altana tylko "mała architektura ogrodowa". Żadnych pozwoleń nie trzeba.
- annodomini
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 1573
- Od: 13 sty 2008, o 15:24
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Lokalizacja: okolice Słupska
Re: Wędzarnia
Wojtek ma rację co do pozwolenia - nie jest wymagane, mimo, że obiekt jest trwale związany z gruntem. Ale... w tym przypadku powinno się dokonać "zgłoszenia". Życie pokazuje, że prawie nikt tego nie robi 

Wypowiadam się na FO, gdy mam o czymś jakiekolwiek pojęcie,
gdy go nie mam, proszę innych o radę.
Pozdrawiam Skrytopodczytywacz Adam
gdy go nie mam, proszę innych o radę.
Pozdrawiam Skrytopodczytywacz Adam
- whitedame
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 3456
- Od: 17 lut 2012, o 16:22
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: Wojkowice 6B
Re: Wędzarnia
No ale ma wylewkę czyli fundament. Pytam bo ostatnio miałam kontrolę ( jakiś donosik) i plac zabaw przeszedł dlatego, że nie był na stałe przytwierdzony do podłoża ale altanę ( z fundamentem) sprawdzali mi 3 razy ( całe szczęście była zgłoszona). Zostałam jednak pouczona, że zbliżam się do granicy, czyli 25m kwadratowych jakie można zabudować na własnej działce i jeśli je przekroczę to.....

Umysł jest jak spadochron. Nie działa, jeśli nie jest otwarty Frank Zappa
- annodomini
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 1573
- Od: 13 sty 2008, o 15:24
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Lokalizacja: okolice Słupska
Re: Wędzarnia
W przypadku, prezentowanych w wątku wędzarni, grilli, czy pieców chlebowych, wystarczy zgłoszenie. Na jednym zdjęciu mamy obiekt, który wg mnie, winien mieć pozwolenie na budowę. Fundament jest jednym, ale nie jedynym z wyznaczników w prawie budowlanym.
Wypowiadam się na FO, gdy mam o czymś jakiekolwiek pojęcie,
gdy go nie mam, proszę innych o radę.
Pozdrawiam Skrytopodczytywacz Adam
gdy go nie mam, proszę innych o radę.
Pozdrawiam Skrytopodczytywacz Adam