Papryka do gruntu. Część 5
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 26 lis 2009, o 18:14
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Papryka do gruntu. Część 5
Ja mam paliki leszczynowe i w ubiegłym roku był wbijany przy każdej sadzonce. W tym roku mam więcej papryk i nie chcę już prosić męża o wycinanie nowych
.

Moje nowe imię Szansa 
"Są ludzie, którzy tak boją się śmierci, że rezygnują z życia."

"Są ludzie, którzy tak boją się śmierci, że rezygnują z życia."
- legina
- 1000p
- Od: 21 maja 2013, o 11:19
Ja mam część podpór metalowych,nierdzewnych tak,że na 1 odmianę mi starczy(2 rządki 12 szt.)
Druga odmiana będzie w jednym rządku i ok.20 szt.,więc tu zastosuję ten sposób.

Druga odmiana będzie w jednym rządku i ok.20 szt.,więc tu zastosuję ten sposób.

Rozstaw palików nie może być za duży, bo zbyt obciążone będą skrajne paliki.
Ja mam w rzędzie 14 sztuk papryk i 3 paliki. Myślę, że to optymalny układ.
Ja mam w rzędzie 14 sztuk papryk i 3 paliki. Myślę, że to optymalny układ.
- emilka79
- 200p
- Od: 29 maja 2014, o 12:26
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Świetna sprawa
Będę kupować w tym tygodniu pręty do pomidorów i przy okazji kupię do papryk.
Długie na 50 cm wystarczą?

Długie na 50 cm wystarczą?
Pozdrawiam -Marta
Oj, nie wystarczą . Trzeba je wbić do ziemi na jakieś 40 cm a nad ziemią powinno być z pół metra, więc w sumie około metra
Dziękuję za wyjaśnienie. Cieszyłam się, że tak pięknie się krzewi.legina pisze:AXYZ1Zważ,że te odrosty to nic innego jak nowe pędy,które walczą z pędami głównymi(te po rozwidleniu).Natomiast liście wykarmiają całość krzaka.A więc obrywając odrosty,wzmacniam pędy główne i zarazem rosnące tam owoce.A i pozostałe liście karmią tylko te właściwe.Z chwilą dojrzewania pierwszych owoców,liście do rozwidlenia są już zbędne,bo główne karmienie owoców zastępuje(ją) liść(liście) nad nimi.![]()

Pozdrawiam Agnieszka
Pierwszy raz zostawiłam paprykę na noc na dworze, ma być w nocy 8* czy tyle wystarczy?
pozdrawiam Karina
- legina
- 1000p
Tak wytrzymają,na pewno nie zmarzną.

Dzięki a już nadopiekuńczość gnała mnie coby wstawić je do domu, to mój pierwszy rok z paprykami więc trochę się nad nimi trzęsę.
pozdrawiam Karina
-
- 200p
- Od: 7 gru 2014, o 18:03
Mam paprykę od początku kwietnia w tunelu nieogrzewanym. Najzimniej odnotowane nad ranem miały 2*C i wiele nocek o kilka stopni powyżej. Jak na razie jest ok.pouder pisze:Pierwszy raz zostawiłam paprykę na noc na dworze, ma być w nocy 8* czy tyle wystarczy?

- legina
- 1000p
Moja papryka w donicach,na balkonie stoi od 23.04.Do pomieszczenia zabierałem tylko wtedy,gdy przewidywana temperatura była +5.Powyżej spokojnie się wietrzyła.Oczywiście było widać ,że może nie choruje,ale jest lekko "zmarznięta".

-
- 200p
Moje papryki bardziej marniały lub więdły od zbyt wysokiej temperatury i przesuszonego podłoża.Jak klapły mi to od razu dawałem je do cienia i po chwili podlewałem. Reanimowały się w ciągu około godzinki ale już tego samego dnia na słońce je nie dawałem.
- legina
- 1000p
U Ciebie występuje prawdopodobnie nieregularne podlewanie.Zawsze ferdyguję rano i ewentualnie później podlewam zwykłą wodą o temperaturze zbliżonej do podłoża(powietrza).

-
- 200p
Tak,nie regularnie podlewam. Raz na kilka dni i to te doniczki co są lekkie i przesuszone. Kilka razy się zdarzyło na pomidorach jak i paprykach,że na pierwszy rzut oka wyglądały na martwe ale dostały wody i odbijały w oczach. Więc staram się podlewać jak dają mi znać,że już czas