Ogród "po 30-tce" - II część
- Pulpa222
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 21 kwie 2010, o 08:45
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Ogród "po 30-tce" - II część
Eliza52 - Twoja hosta to pewnie taka:
Frances Williams
Uwierz mi, jak trochę dłużej tu pobuszujesz, to zaczniesz się 'przejmować' nazwami roślin. W życiu bym się nie podejrzewała, że się złamię w tym względzie, a jednak... .
Kot do głaskania łasy i 'wymiziany' .
Hosta Whee! - moje ulubione falbanki
nieproszony gość
ASK_anulla - też jestem fanką języka polskiego i powiem krótko, że 'troszku' przesadzasz, ale miło i tak to czytać .
ale będzie zapach
dorotka350 - też mam nadzieję, że chociaż pokażą po kwiatku. Za to moje pnące mają ogrom pąków i jak nic się nie wydarzy (kiedyś zmroziło 2-go czerwca), to będzie niezły spektakl .
Po wycięciu kilku 'habaziowatych' tui i 2 ogromniastych świerków, ogród przejaśniał trochę, ale i tak doliczyłam się na całej działce ok. 50 drzew. W każdym razie mam kilka miejsc słonecznych, które skrupulatnie wykorzystuję pod róże .
hosta Piedmont Gold
zaraz, za chwilę...
dereń kanadyjski
Frances Williams
Uwierz mi, jak trochę dłużej tu pobuszujesz, to zaczniesz się 'przejmować' nazwami roślin. W życiu bym się nie podejrzewała, że się złamię w tym względzie, a jednak... .
Kot do głaskania łasy i 'wymiziany' .
Hosta Whee! - moje ulubione falbanki
nieproszony gość
ASK_anulla - też jestem fanką języka polskiego i powiem krótko, że 'troszku' przesadzasz, ale miło i tak to czytać .
ale będzie zapach
dorotka350 - też mam nadzieję, że chociaż pokażą po kwiatku. Za to moje pnące mają ogrom pąków i jak nic się nie wydarzy (kiedyś zmroziło 2-go czerwca), to będzie niezły spektakl .
Po wycięciu kilku 'habaziowatych' tui i 2 ogromniastych świerków, ogród przejaśniał trochę, ale i tak doliczyłam się na całej działce ok. 50 drzew. W każdym razie mam kilka miejsc słonecznych, które skrupulatnie wykorzystuję pod róże .
hosta Piedmont Gold
zaraz, za chwilę...
dereń kanadyjski
Pozdrawiam Ania
"Niebezpiecznie jest mieć rację w sprawach, w których ustanowione władze się mylą." Voltaire
Ogród "po 30-tce" Cz.I, Część II , Część III aktualna,Tillandsie są ? dla leniwych
"Niebezpiecznie jest mieć rację w sprawach, w których ustanowione władze się mylą." Voltaire
Ogród "po 30-tce" Cz.I, Część II , Część III aktualna,Tillandsie są ? dla leniwych
- dorotka350
- -Moderator Forum-.
- Od: 26 maja 2014, o 20:18
I tak trzymaj Każde słoneczne miejsce jest na wagę złota...dla naszych różyczek
- nena08
- Od: 8 lut 2012, o 10:06
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Zaprosiłam nieproszonych gości na poczęstunek w postaci niebieskich granulek.
Tylko winniczki wyzbierałam i przeniosłam na drugą stronę ulicy.
Rh w blokach startowych będzie się działo
Tylko winniczki wyzbierałam i przeniosłam na drugą stronę ulicy.
Rh w blokach startowych będzie się działo
Czerwone serduszka czy mi oczy szwankują
- Eliza52
- Od: 7 wrz 2014, o 11:42
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Aniu jak ja uwielbiam takie kolory jak na Twoich rabatach. U mnie Nova Zembla też ma takie czerwone szyszki, myślałam że boki kwiatów to pąki liściowe a rodek rozkwita całością.
Pozdrawiam Ela
- ASK_anulla
- Od: 25 cze 2013, o 13:44
Może i przesadzam - powinnam była napisać, że w moim zasobie słów ich brakuje . A ślinić się po klawiaturze, to jednak trochę nieelegancko .
Hosty masz ciekawe i okazałe. Do niedawna nie wiedziałam, że jest ich aż tyle odmian, a nazw do tej pory nie zapamiętuję. Podobnie mam z żurawkami. Jak ładna, to czasem kupię, ale bez notatek i tak nie wiem, co posadziłam.
Ja już zapełniłam hostowe stanowisko (jedna malutka rabatka ). Pomyślałam, że jeszcze takie zwykłe pasiaste w donicach posadzę przy wejściu. Jeżeli nie przeżyją zimy, to nie będzie mi żal, a na chowanie, czy okrywanie nie jestem dosyć cierpliwa.
Hosty masz ciekawe i okazałe. Do niedawna nie wiedziałam, że jest ich aż tyle odmian, a nazw do tej pory nie zapamiętuję. Podobnie mam z żurawkami. Jak ładna, to czasem kupię, ale bez notatek i tak nie wiem, co posadziłam.
Ja już zapełniłam hostowe stanowisko (jedna malutka rabatka ). Pomyślałam, że jeszcze takie zwykłe pasiaste w donicach posadzę przy wejściu. Jeżeli nie przeżyją zimy, to nie będzie mi żal, a na chowanie, czy okrywanie nie jestem dosyć cierpliwa.
Pozdrawiam, Anna.
Jak mówi prof. Bralczyk jest różnica, kiedy robimy komuś łaskę, a kiedy laske... Używajmy polskich znaków!
Potencjalny ogród Anulli cz. 2
Jak mówi prof. Bralczyk jest różnica, kiedy robimy komuś łaskę, a kiedy laske... Używajmy polskich znaków!
Potencjalny ogród Anulli cz. 2
- Pulpa222
dorotka350 - Dorota, będzie trochę miejsca, ale muszę nad tym 'popracować', tym bardziej, że marzy mi się Raubritter i kilka innych .
Taka mała sesja: moja pierwsza piwonia zakwitła; drugi kwiat jeszcze w pąku
nena08 - ja też próbuję je zbierać, ale trochę 'podjadły' mi hosty
Tulap - tak, serduszka jest czerwona, nawet bardziej niż na zdjęciu
Eliza52 - no cóż, ja nie mogę żyć bez kolorów .
ASK_anulla- Aniu, hosty w donicach, to jedyne rośliny, które Ci w zimie nie zmarzną bez dołowania. Ale nie wierzę, że tak je zostawisz .
Ja dopiero na FO zostaję jakby zobligowana do podawania nazw roślin. Nie zawsze się to uda, bo nigdy dotąd nie potrzebna mi była identyfikacja. Ładna roślinka? - to kupuję!. Tak, że się nie przejmuj, a zasób słów masz niezły, nie marudź . Z czasem samo się zapamięta .
Restless Sea - falbaniasta i taka matowa - dla mnie cudo
Niagara Falls - jeszcze nie w pełni wyrosła
żurawka Miracle - tu wcieniu, zrobi się jasno kremowa, powinnam ją zabrać
Taka mała sesja: moja pierwsza piwonia zakwitła; drugi kwiat jeszcze w pąku
nena08 - ja też próbuję je zbierać, ale trochę 'podjadły' mi hosty
Tulap - tak, serduszka jest czerwona, nawet bardziej niż na zdjęciu
Eliza52 - no cóż, ja nie mogę żyć bez kolorów .
ASK_anulla- Aniu, hosty w donicach, to jedyne rośliny, które Ci w zimie nie zmarzną bez dołowania. Ale nie wierzę, że tak je zostawisz .
Ja dopiero na FO zostaję jakby zobligowana do podawania nazw roślin. Nie zawsze się to uda, bo nigdy dotąd nie potrzebna mi była identyfikacja. Ładna roślinka? - to kupuję!. Tak, że się nie przejmuj, a zasób słów masz niezły, nie marudź . Z czasem samo się zapamięta .
Restless Sea - falbaniasta i taka matowa - dla mnie cudo
Niagara Falls - jeszcze nie w pełni wyrosła
żurawka Miracle - tu wcieniu, zrobi się jasno kremowa, powinnam ją zabrać
Pozdrawiam Ania
- ewa321
- Od: 5 lip 2014, o 17:13
Aniu - no i właśnie o to chodziPulpa222 pisze:... mój "elektorat" coraz mniejszy, ale nic to, ważne, że wierny . I tak będę wstawiać 'obrazki'
A na forum to wiesz jak jest - ktoś tam coś tam pisze, ale dużo wiecej ktosiów ... czyta i ogląda fotki
I chociaż się wszystko baaardzo podoba co obfocisz to się jakoś tak nie pisze ...
Wiem, co mówię - to samokrytyka
Gdyby się tak dało myśli posyłać, bez klikania w klawiaturę
Ale obecuję poprawę !!
Meduzkę masz prawie jak xerographicę
A Twoja-moja meduzka nadal smukła jak strzała
Pozdrawiam i zapraszam
To ja bym już 50 wątek miałGdyby się tak dało myśli posyłać, bez klikania w klawiaturę
Szczęście dla was
- Pulpa222
ewa321 - wiem, że czasem ciężko jest cokolwiek pisać, ale też przyzwyczaiłam się do wpisów. No cóż, tak samo można się odzwyczaić . Dzięki, że wpadłaś, to wyjaśnisz mi, jakim sposobem, urosły mojej tillandsii baileyi takie korzonki
Teraz z ogrodu - mójulubiony (bardzo) dereń kousa, krzew, rosnący bardzo wolno i czasem przemarzający, ale tak urodziwy, że musiałam go posadzić. Jako, że drzew generalnie od posadzenia nie nawożę, jego kwitnienie, było delkatnie mówiąc 'liche'.
Podsypałam mu więc jesienią dwa szpadle obornika i jest efekt, jeszcze nie do końca, bo te przykwiatki będą białe, ale ile ich będzie .
to tylko jedna gałąź
Tu kwiatki derenia kanadyjskiego, malutkiej, zadarniającej byliny, która na szczęście nie przemarza. Dla mnie cudo!.
trochę obrazków
Tulap - żebyś wiedział
Rutewka orlikolistna - chyba biała
Teraz z ogrodu - mójulubiony (bardzo) dereń kousa, krzew, rosnący bardzo wolno i czasem przemarzający, ale tak urodziwy, że musiałam go posadzić. Jako, że drzew generalnie od posadzenia nie nawożę, jego kwitnienie, było delkatnie mówiąc 'liche'.
Podsypałam mu więc jesienią dwa szpadle obornika i jest efekt, jeszcze nie do końca, bo te przykwiatki będą białe, ale ile ich będzie .
to tylko jedna gałąź
Tu kwiatki derenia kanadyjskiego, malutkiej, zadarniającej byliny, która na szczęście nie przemarza. Dla mnie cudo!.
trochę obrazków
Tulap - żebyś wiedział
Rutewka orlikolistna - chyba biała
Pozdrawiam Ania
- marpa
- Od: 2 sty 2009, o 13:13
Wysiałam rutewkę , ciekawe czy trafi mi się biała Hostowisko się zagęszcza ...
I znowu era deszczowa się zapowiada i raj dla ślimaków ! Oby przymrozków nie było...
I znowu era deszczowa się zapowiada i raj dla ślimaków ! Oby przymrozków nie było...
- Pulpa222
O tak!, hostowisko to już mam niezłe - jeszcze kilka siedzi w donicach . Pogoda mało, że deszczowa, to boję się nocy z piątku na sobotę - zapowiadają w okolicach 0*C. Może być różnie, oby nie. Rutewki mam zeszłoroczne, wszystkie wyszły, zobaczymy, czy jest żółta .
Co do ślimaków, to odpukać, nie ma tych gołych, a winniczki w miarę możliwości zbieram. Szkoda, że nie ma blisko skupu ślimaków .
Wykopałam stąd Sum and Substance, a nie wiedziałam, że ta też chyba będzie ogromna . Gorzej, bo nie mam etykiety; trzeba będzie poszukać, co to za waćpanna XXL?.
Fajne, półcieniste miejsce.
Mam pytanie, przy okazji wizyty: moja hako ma kilka listków zielonych, czy mam oderwać od kępy przy korzeniu?.
Może by tak
Co do ślimaków, to odpukać, nie ma tych gołych, a winniczki w miarę możliwości zbieram. Szkoda, że nie ma blisko skupu ślimaków .
Wykopałam stąd Sum and Substance, a nie wiedziałam, że ta też chyba będzie ogromna . Gorzej, bo nie mam etykiety; trzeba będzie poszukać, co to za waćpanna XXL?.
Fajne, półcieniste miejsce.
Mam pytanie, przy okazji wizyty: moja hako ma kilka listków zielonych, czy mam oderwać od kępy przy korzeniu?.
Może by tak
Pozdrawiam Ania
- nena08
- Od: 8 lut 2012, o 10:06
W mojej prognozie pogody nie ma przymrozków. I w tą chcę wierzyć
Kupiłam kiedyś taką hostę dwukolorową. Część liści była ciemnozielona, bez wzorów. Przy sadzeniu podzieliłam na dwie. W tym roku z zielonej części odbija listek z białym środkiem. O ile dobrze pamiętam to była Fire & Ice.
Znalazłam wczoraj ślimaka wcinającego azalię japońską
Kupiłam kiedyś taką hostę dwukolorową. Część liści była ciemnozielona, bez wzorów. Przy sadzeniu podzieliłam na dwie. W tym roku z zielonej części odbija listek z białym środkiem. O ile dobrze pamiętam to była Fire & Ice.
Znalazłam wczoraj ślimaka wcinającego azalię japońską
- Anetta
- 1000p
- Od: 17 sie 2009, o 16:23
Witaj.
Trafiłam do Ciebie bo tytuł wątku mnie zaciekawił (też jestem po trzydziestce. ) i bardzo mi się u Ciebie podoba.
Przepadam za roślinami które kwitną na niebiesko a u Ciebie wypatrzyłam ich sporo, do tego ta cudna magnolia, hosty, żurawki, tulipany, szczególnie ten różowy pofalowany i ten z listkami variegata no i kotek, słodziaczek był, bo teraz to dostojne chłopicho z niego.
A to zdjęcie na tym modrzewiu...padłam ze śmiechu.
Trafiłam do Ciebie bo tytuł wątku mnie zaciekawił (też jestem po trzydziestce. ) i bardzo mi się u Ciebie podoba.
Przepadam za roślinami które kwitną na niebiesko a u Ciebie wypatrzyłam ich sporo, do tego ta cudna magnolia, hosty, żurawki, tulipany, szczególnie ten różowy pofalowany i ten z listkami variegata no i kotek, słodziaczek był, bo teraz to dostojne chłopicho z niego.
A to zdjęcie na tym modrzewiu...padłam ze śmiechu.
- ewa321
- Od: 5 lip 2014, o 17:13
Aniu - po pierwsze, nie musisz się od niczego odzwyczajać, bo zamierzam nadal Cię nawiedzać w wątkuPulpa222 pisze:... wiem, że czasem ciężko jest cokolwiek pisać, ale też przyzwyczaiłam się do wpisów. No cóż, tak samo można się odzwyczaić .
Dzięki, że wpadłaś, to wyjaśnisz mi, jakim sposobem, urosły mojej tillandsii baileyi takie korzonki
A po drugie, co tu jest do tłumaczenia, że Twoja T. baileyi ma cudne, soczyste korzonki
Dobrze się nią opiekujesz, zapewniłaś jej pewnie idealne warunki, więc chce się przytwierdzić tam na stałe,
żeby jej nikt nie mógł już oderwać
Gratuluję dobrej ręki
A czy to może ta z ostatniej wyprawy do Drezna czy jakaś inna ?
Konkretnie pytam o to, po jakim czasie od zakupu zaczęła u Ciebie wypuszczać korzonki.
Moje jakieś leniwe są, korzeni nowych nie wypuszczają
Ale za to idą w młode
Pozdrawiam i zapraszam