Hippeastrum/Amarylis - porady ,uwagi,zapytania

Rośliny doniczkowe
Zablokowany
Awatar użytkownika
JAWiktor
100p
100p
Od: 21 mar 2013, o 11:17
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Hippeastrum - porady ,uwagi,zapytania

Post »

Możesz nim kręcić, nic mu nie będzie. Lepiej przywiązać do patyczka albo do trzech - jak drzewka w parku wtedy nie wychyli się w żadną stronę.
Michał
Awatar użytkownika
gapapl
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 maja 2014, o 21:55
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Dobra ta metoda z trzema podporami :)
Moje Hippeastrum też było przechylone.Podpora nie pomogła.Pęd był silniejszy i powolutku przechylał się z patykiem :|
Teraz będę stosowała 3 patyczki :)
Solaya
50p
50p
Od: 24 wrz 2013, o 11:33

Post »

Witam, mam pewne pytanie ;)
Słyszałem, że hippestrum lubią ciasne doniczki, a czy wie ktoś jak rośnie kilka sztuk w jednej doniczce, np. w takiej podłużnej na balkony? ;)
Awatar użytkownika
JAWiktor
100p
100p

Post »

Ciasnych doniczek używam z praktycznego punktu widzenia. Jak wiadomo, hipeastrum nie lubi moknąć bo gnije - więc im mniej ziemi tym szybciej przesycha ziemia wokół cebuli. To ona w zasadzie utrzymuje ciężar całego kwiatka i zapobiega przewracaniu się. Roślina oczywiście czerpie z niej składniki.
Te kwiaty mogłyby rosnąć, sięgając tylko korzeniami do samej wody - byle cebula nie mokła (np. w szklanych flakonikach) - jakiś nawóz do wody i efekt ten sam.
Co do sadzenia w skrzynki - część mam własnie tak posadzonych. Rosną tak samo. Jedyny mankament to rozdzielanie korzeni (zresztą one i tak uschną) szykując do zimowania (jeśli ktoś oczywiście wyjmuje je z doniczek).

Obrazek
Michał
Solaya
50p
50p

Post »

Ok, dziękuje za odpowiedź, nie wiem dlaczego zawsze miałem jakieś opory przed posadzeniem ich razem ;)
szarotka66
1000p
1000p
Od: 21 sie 2011, o 14:11
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Moje od wielu lat rosną w takich skrzynkach. Z powodu braku miejsca, tak jest wygodniej;

Obrazek
Spis moich wątków Parapetowe i lilie
Nadwyżki z domu i ogrodu
Żyj tak, aby twoim znajomym zrobiło się nudno, kiedy umrzesz. Julian Tuwim
Awatar użytkownika
sauromatum
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 maja 2010, o 08:54

Post »

Chciałbym tylko zauważyć, że korzenie zdrowego Hippeastrum nie zasychają podczas okresu spoczynku :wink: pozostają one mięsiste, białe i nie proponuje ich usuwać bo zapewniamy wtedy gorszy start roślinie w nowym sezonie.
Część swoich zwartnic również trzymam w skrzynkach - to jedna z nich:
Obrazek
Awatar użytkownika
JAWiktor
100p
100p

Post »

Korzenie owszem są zdrowe i mięsiste pod warunkiem, ze zimujesz cebulę w doniczce.

Obrazek

Jak wyjmiesz cebulę i oczyścisz z ziemi to korzenie po pewnym czasie uschną.

Obrazek

Roślinie to nie szkodzi. Fakt, ze w nowym sezonie ma nieco gorszy start.
Michał
Solaya
50p
50p

Post »

A mógłby ktoś pomóc z identyfikacją? :)
Kupiłem kilka sztuk, wszystkie miały być pełne, ale oczywiście to się nie zgadza. :)

Pierwsza sztuka już kwitnie, miała to być Pasadena, ale nie wygląda.
Obrazek
Awatar użytkownika
sauromatum
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 maja 2010, o 08:54

Post »

JAWiktor - masz rację z tymi korzeniami, zapomniałem zupełnie, że niektórzy zimują cebule bez ziemi. Choć polecam wszystkim zimowanie w doniczkach - taka cebula po pierwsze nie wywróci nam się podczas kwitnienia ponieważ korzenie będą ją utrzymywać w pionie, a po drugie cebula od razu może pobierać wodę i składniki pokarmowe, nie musi zużywać energii na budowę nowych korzeni :wink: Nie twierdzę oczywiście, że zimowanie bez ziemi szkodzi - jeśli zimuje w dobrych warunkach to nie zaszkodzi cebuli ale spowalniamy pełną wegetację więc jej roczny przyrost może być mniejszy niż gdyby zimowała w ziemi.

Solaya - to może być 'Red Lion', 'Royal Red' lub inna czerwona odmiana łudząco podobna do tych :wink:
Awatar użytkownika
JAWiktor
100p
100p

Post »

sauromatum zgadzam się z Tobą w zupełności ;:333
Swoje zimuję obydwoma sposobami. Wyciąganie cebuli z doniczki ma dla też pewien praktyczny aspekt, a mianowicie jest wtedy szansa na wymianę podłoża. Różni się to trochę od tradycyjnego przesadzania do większej doniczki żeby zrobić miejsc korzeniom :wink: Generalnie staram się to robić naprzemiennie. W zeszłym sezonie w ogóle nie wyciągałem a jedynie na starcie (w tym sezonie) przesadziłem - tradycyjnie - do większych doniczek. Dwa lata temu wyciągałem wszystkie a przy okazji oddzieliłem "maluchy".
Jest jeszcze drugi aspekt - to miejsce do przechowywania, zwłaszcza dla tych co im go brakuje :) Cebule np. można wtedy złożyć do jednego pudełka.
Solaya nie pomogę bo się na odmianach nie znam i bardzo nad tym boleję ;:145 Zastanawiam się jak zgłębić tą wiedzę ;:132
Michał
Awatar użytkownika
justus27
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 mar 2009, o 18:54

Post »

Ja też zawsze zimuję hippeastra w doniczkach. Przed obudzeniem rośliny - przesadzam i najwyżej obcinam uschnięte korzenie.

Mam duże ilości swoich siewek i się zastanawiam jak je uprawiać. na razie po 4 cebulki do jednej doniczki wsadzone. Wnet wyniosę je do tunelu foliowego na lato. Potem...zobaczymy.
parapetowce
Tylko marzenia serca się spełniają.
Awatar użytkownika
JAWiktor
100p
100p

Post »

Moje siewki trzymam w metrowych skrzynkach takich jak na balkon. Wymagają już rozsadzenia ale zabrać się za to na razie nie ma jak. Jak się w końcu za to zabiorę to pewnie też przesadzę do skrzynek.
Dysponujesz tunelem, to może sadząc do skrzynek zmniejszysz sobie ilość doniczek. Moje lądują na balkonie.
Michał
Zablokowany

Wróć do „Rośliny DONICZKOWE, balkonowe, egzotyczne, tarasowe. Diagnostyka, identyfikacja, porady”