aneczkowe powojniki -czyli jak aneczka totalnie zbzikowała
- ewelkacha88
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 22 maja 2013, o 17:54
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: aneczkowe powojniki -czyli jak aneczka totalnie zbzikowała
No no on z pewnością na Ciebie czekał. Ciekawa jestem co to będzie. Pochwal się jak kwiat caly się rozwinie. A co do Twoich pozostałych powojnikow jestem pod wrażeniem ilości pąków . Moje na razie idą w liście a z kwiatami jescze ostrożnie no ale liczę ma choćby kilka na każdym bo w końcu to są młodziki . Pozdrawiam
Aneczko, a czy możesz pokazać zdjęcie kartonika w którym kupiłaś tego Jackmani z biedronki? Bo tam były (i jeszcze są) powojniki z dwóch firm - jedna to Gardenic, a druga to jakaś w ogóle trudna do określenia. To dla nas cenna informacja, bo przynajmniej byśmy wiedzieli że z tego jackmanii chociaż wyrośnie fioletowy powojnik (czymkolwiek się później okaże). Ja kupowałam właśnie z tej drugiej firmy - nie gardenic. Miałaś szczęście, że udało ci się trafić w biedronce na powojnik z kwiatem. Te które jeszcze stoją w mojej biedronce są już całkowicie zwiędnięte i wysuszone na wiór.
- kasia100780
- Od: 31 lip 2014, o 16:39
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Rzeczywiście czekał na królowa powojnikow, żeby go od klęski uratowala
- Dyskrecja
- Od: 22 lis 2010, o 20:01
Aneczko, jestem zauroczona Twoimi Clematisami, wszystkie tak dorodne i okazałe, że też postanowiłam wprowadzić do siebie dwie nowe odmiany.
Do tej pory w dziedzinie powojników to raczej nie mam żadnych osiągnięć a wręcz przez swoją niewiedzę na kilka lat straciłam do nich serce kiedy to uwiąd niszczył wszystko co sprowadziłam do mego ogrodu.
Tym razem z nadzieją i optymizmem posadziłam je zgodnie ze sztuką i wskazówkami z Twojego wątku. Posadziłam odmianę Nubia i OoH La La z serii Boulevard Poulsena.
Mam pytanie z Twojego doświadczenia jak postępować z podporami, czy do małych 40cm sadzonek od razu dawać podpory docelowe, tj. 2m, czy dać na razie cokolwiek tak ok 1m a potem odrywać i jakoś mocować do wyższych, bo mam nadzieję, że wyrosną zgodnie z odmianą tj, ok. 200cm.
Do tej pory w dziedzinie powojników to raczej nie mam żadnych osiągnięć a wręcz przez swoją niewiedzę na kilka lat straciłam do nich serce kiedy to uwiąd niszczył wszystko co sprowadziłam do mego ogrodu.
Tym razem z nadzieją i optymizmem posadziłam je zgodnie ze sztuką i wskazówkami z Twojego wątku. Posadziłam odmianę Nubia i OoH La La z serii Boulevard Poulsena.
Mam pytanie z Twojego doświadczenia jak postępować z podporami, czy do małych 40cm sadzonek od razu dawać podpory docelowe, tj. 2m, czy dać na razie cokolwiek tak ok 1m a potem odrywać i jakoś mocować do wyższych, bo mam nadzieję, że wyrosną zgodnie z odmianą tj, ok. 200cm.
- aneczka1979
- Od: 14 cze 2010, o 21:44
Ha ha ha!!! Wiecie co wyszło z mojego Biedrowego Jackmaniego????
Piękny Multi Blue!!!
Mam to szczęście, że ten co już go mam, ma kwiaty inne od tego co teraz zakupiłam.
I zobaczcie... człowiek by sie nastawił, że kupuje Jackmanii, który jak wiemy rośnie szybko do 3-4 metrów i kwitnie cały sezon. A wyszłoby mu cudo co rośnie średnio szybko, wręcz nawet raczej wolno. I tylko do dwóch metrów. I kwitnie też nie cały sezon... Na dodatek cięcie też zupełnie inne Ach! Uwielbiam Biedrowe powojniki.
Dyskrecjo witaj u mnie. Nie znam wymienionych przez Ciebie powojników. Sama mam jeden, biały NN z grupy Boulevard i trzymam go w donicy.
Co do podpór, to jeśli nie chcesz od razu dawać dużych, to ustaw im małe, tyle, że jak podrosną to nie wyłamuj listków, tylko dostaw im coś większego. Jak wiadomo clematisy są dość podatne na choroby grzybowe i takie uszkodzenia rośliny na dobre raczej im nie pójdą. Ja w każdym bądź razie stawiam od razu docelową podporę.
Kasiu cieszę się, bo to Multi Blue o innych kwiatach, jak ten co już go mam.
Floresito mój Biedrowy powojnik był właśnie w opakowaniu Gardenic. Kupując go od razu wiedziałam, ze to nie będzie Jackmanii, bo wygląd rozwijającego się kwiatka już to wskazywał. Nie mniej kupiłam na zasadzie "ryzyk -fizyk" ale współczuję tym co się napalili na Jackamnii i wyjdzie im Multi Blue, bo to clematis o zupełnie przeciwnych cechach do Jackamnii.
Ewelkacha88 u mnie w sumie jakby nie patrzeć to też same młodziaki. Najstarsze są trzeci rok u mnie, najmłodsze dwa miesiące.
Ciesz się, ze idą w liście, wzmocnią się. Nie tak jak niektóre moje szaleńce od razu w kwiaty zamiast w kupę ziela, by zasłonić kratki.
Elusiu ile ludzi tyle opinii odnośnie faktu co najlepiej posadzić w nogach powojników.
Zdecydowanie odradzam rośliny co się mocno korzenią i są ekspansywne.
Ja mam dzwonki, przetaczniki, róże, kocimiętkę, szałwie... Mogą tez być wszelakie jednoroczne.
Piękny Multi Blue!!!
Mam to szczęście, że ten co już go mam, ma kwiaty inne od tego co teraz zakupiłam.
I zobaczcie... człowiek by sie nastawił, że kupuje Jackmanii, który jak wiemy rośnie szybko do 3-4 metrów i kwitnie cały sezon. A wyszłoby mu cudo co rośnie średnio szybko, wręcz nawet raczej wolno. I tylko do dwóch metrów. I kwitnie też nie cały sezon... Na dodatek cięcie też zupełnie inne Ach! Uwielbiam Biedrowe powojniki.
Dyskrecjo witaj u mnie. Nie znam wymienionych przez Ciebie powojników. Sama mam jeden, biały NN z grupy Boulevard i trzymam go w donicy.
Co do podpór, to jeśli nie chcesz od razu dawać dużych, to ustaw im małe, tyle, że jak podrosną to nie wyłamuj listków, tylko dostaw im coś większego. Jak wiadomo clematisy są dość podatne na choroby grzybowe i takie uszkodzenia rośliny na dobre raczej im nie pójdą. Ja w każdym bądź razie stawiam od razu docelową podporę.
Kasiu cieszę się, bo to Multi Blue o innych kwiatach, jak ten co już go mam.
Floresito mój Biedrowy powojnik był właśnie w opakowaniu Gardenic. Kupując go od razu wiedziałam, ze to nie będzie Jackmanii, bo wygląd rozwijającego się kwiatka już to wskazywał. Nie mniej kupiłam na zasadzie "ryzyk -fizyk" ale współczuję tym co się napalili na Jackamnii i wyjdzie im Multi Blue, bo to clematis o zupełnie przeciwnych cechach do Jackamnii.
Ewelkacha88 u mnie w sumie jakby nie patrzeć to też same młodziaki. Najstarsze są trzeci rok u mnie, najmłodsze dwa miesiące.
Ciesz się, ze idą w liście, wzmocnią się. Nie tak jak niektóre moje szaleńce od razu w kwiaty zamiast w kupę ziela, by zasłonić kratki.
Elusiu ile ludzi tyle opinii odnośnie faktu co najlepiej posadzić w nogach powojników.
Zdecydowanie odradzam rośliny co się mocno korzenią i są ekspansywne.
Ja mam dzwonki, przetaczniki, róże, kocimiętkę, szałwie... Mogą tez być wszelakie jednoroczne.
- Ketmia
- Od: 23 cze 2006, o 10:57
Nie obraziłabym się! Ciekawe, co wyrośnie z mojego Może też Multi?aneczka1979 pisze:Ha ha ha!!! Wiecie co wyszło z mojego Biedrowego Jackmaniego????
Piękny Multi Blue!!!
- aneczka1979
A może jest niepełny bo zakwitł na tegorocznym pędzie ?. Pełne kwiaty sa ponoć na zeszłorocznych pędach później po przycięciu kwitnie na tegorocznych i dlatego nie ma pełnych kwiatów - tak gdzieś czytałam .
Możliwe że za rok o tej porze zakwitnie pełną gębą
mimo to ładniutki jest
Możliwe że za rok o tej porze zakwitnie pełną gębą
mimo to ładniutki jest
Pozdrawiam. Ewa
- aneczka1979
Mewo ale taki własnie szalenie mi się podoba.
No nie można Tobie dogodzić
Trudno trafić za tymi powojnikami
U mnie daniel i proteus zakwitł pełnymi kwiatami a u Madzi widziałam niepełne a mamy chyba z tego samego źródla ba ...... na Danielu mam drugiego pączka ktory jest podłużny co świadczy o tym że nie będzie pełny.
dlatego się tak wkurzyłam jak zobaczyłam paczke z przyciętymi powojnikami
te co teraz zakwitły na pełno są z reklamacji -nie przycinane
Trudno trafić za tymi powojnikami
U mnie daniel i proteus zakwitł pełnymi kwiatami a u Madzi widziałam niepełne a mamy chyba z tego samego źródla ba ...... na Danielu mam drugiego pączka ktory jest podłużny co świadczy o tym że nie będzie pełny.
dlatego się tak wkurzyłam jak zobaczyłam paczke z przyciętymi powojnikami
te co teraz zakwitły na pełno są z reklamacji -nie przycinane
Pozdrawiam. Ewa
- Dyskrecja
- Od: 22 lis 2010, o 20:01
Aneczko, dzięki za opinię nt podpór, zdecydowałam jednak że na razie nie będę inwestowała w podpory bo nie wiem jak długo u mnie zechcą te nowe clemki zamieszkać, dałam więc po trzy drewniane kołki, ala bambusy, z czasem się okaże co dalej.
-
- Od: 8 lut 2012, o 12:22
Multi Blue też piękny, nie wiem czy nie ładniejszy od Jackmanii. Tylko z tym cięciem byłby problem Jackmanii mam ale rzadko oglądam bo się odwraca do sąsiada
Ja też czytałam że pojedyncze kwiaty to na jednorocznych pędach, dopiero dwuletnie pędy mają pełne kwiaty. Ale tego nie doświadczę bo wszystkie powojniki które tak kwitną, zdechły mi w zeszłym roku na uwiąd i teraz ruszają od zera
Ja też czytałam że pojedyncze kwiaty to na jednorocznych pędach, dopiero dwuletnie pędy mają pełne kwiaty. Ale tego nie doświadczę bo wszystkie powojniki które tak kwitną, zdechły mi w zeszłym roku na uwiąd i teraz ruszają od zera
- aneczka1979
April z nieba mi spadłaś! Mówisz, że obraca się do sąsiada? Gadaj mi tu szybko w którą stronę świata ma tego sąsiada?