Fiołkowe Love

Zdjęcia roślin doniczkowych, domowych
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
solshine
200p
200p
Od: 16 gru 2014, o 13:21
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Fiołkowe Love

Post »

Ale Paulina, ten ma 7 listków :;230
Zauważyłam, że gdy wsadzając fiołka do ziemi wyłącznie _sypię_ pod i wokół niego ziemię, a potem nie podlewam z góry, a jedynie (głównie początkowo) nawadniam przez delikatne podsiąkanie, to po jakimś czasie podłoże stabilizuje się jako takie właśnie bardzo przewiewne i lekkie. No wprost nie sposób go przelać ani tym bardziej zrobić bagienka ;). Nawet przy podlewaniu potem z góry już nie osiada i jest prawie zgodne z zasadą, że powinno stanowić je 1/3 ziemi, 1/3 wody i 1/3 powietrza :wink: .
Ala
Awatar użytkownika
Melasa
100p
100p
Od: 25 lip 2014, o 18:47

Post »

mycha_paulina,

no, fiołki całkiem, całkiem, chyba ten zmasowany atak opryskowy zrobił swoje :tan
Martian wygląda zabawnie, fajny z niego fiołek :D
Chimerka też niczego sobie. Chciałabym mieć takie niespodzianki :wink:
A z bzem to nie znałam tej zabawy. Chyba pójdę komuś bez oberwać i będę szukać tych 5-płatkowych kwiatków. Właśnie! Na Twoim, jak solshine zauważyła, jest 7 płatków! ;:306 Czy zjedzenie takiego też da pożądany efekt? Mam masę życzeń do spełnienia! :D
Awatar użytkownika
izary
500p
500p
Od: 11 wrz 2014, o 11:09

Post »

Mycha, teraz z perlitem nie ma takich problemów, nawet u mnie naprowincji jest w ,,markecie,,.
a kwitnienia i pączki cieszą najbardziej, prawda?
Awatar użytkownika
mycha_paulina
200p
200p
Od: 13 paź 2013, o 21:10

Post »

Melaso- podejrzewam, że 7 płatków podwaja ilość życzeń (tak sobie wmawiam hehe) ;:306

Izary, znalazłam perlit. Dokupiłam w tym samym sklepie ziemię uniwersalną i zaraz zabieram się za przesadzanie. W tym ogrodniczym trafiłam na dziwnych sprzedawców, szczególnie pan nie był zbyt uprzejmy- musiałam 20l ziemi sama targać do auta, bo hrabia nie raczył pomóc... :evil: A pączki cieszą, cieszą. Apetyt wzrasta wraz z oczekiwaniem ;:333

Solshine- wypróbuję teraz Twoją metodę ze stabilizowaniem podłoża. Jak długo, tak na oko, trwa takie nawadnianie?
Zapraszam do mojego wątku Fiołkowe love http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=36&t=77233" onclick="window.open(this.href);return false;
Nie cierpię małych parapetów!
Awatar użytkownika
solshine
200p
200p
Od: 16 gru 2014, o 13:21

Post »

Paulina, po 'zadoniczkowaniu' nalewam wody tylko do podstawki pełno, by sobie przesiąkła wyżej i zakładam na całość foliowy worek szczelnie. Na drugi dzień z reguły jest wsio mokre do samej góry. Po paru podlaniach od dołu i przeschnięciach ziemi, zwłaszcza jak się puszczą korzonki, to wszystko się robi stabilne. To u mnie bez knotów zdaje egzamin, bo czasem mnie nie ma i 'niekumaci fiołkowo' domownicy podlewają, a to grozi wiadomo czym ;:306.

A takich sprzedawców to niestety można spotkać :(
W najbliższym ogrodniczym to parę okazów jest. Jeden gość to parę lat temu tak za mną łaził między regałami czy aby czegoś nie kradnę chyba, że mu zwróciłam uwagę. Aż się zapowietrzył z oburzenia.
Ale inny to mi aż podbiegł pomóc wsadzić 10 litrów torfu do wózka zakupowego niedawno ;:215 .
Ala
Awatar użytkownika
illonka
500p
500p
Od: 25 mar 2011, o 13:19

Post »

Ni widzę, że światełko w tunelu sie pokazało i fiołeczki zaczęły dochodzić do siebie :D
Super wiadomość, oby tak dalej.

Kwiat chimerowaty możesz spróbować rozmnożyć poprzez łodyżkę kwiatową w ramach eksperymentu ;:108
Awatar użytkownika
mycha_paulina
200p
200p

Post »

Illonko, to świetny pomysł ;:108 Może akurat się uda. Jutro poczytam o tej metodzie.

No, to ponad 60 roślinek dostało świeże podłoże :uszy Powinny ruszyć ze wzrostem w czystej ziemce :tan

Znalazłam na stronie internetowej forum AVSE zdjęcie Iceberg'a z takimi samymi zmianami jak u mojego. Spróbuję rozmnożyć łodyżkę, bo już wiem jak to zrobić, i za jakiś czas okaże się co z tego wyniknie.
Zapraszam do mojego wątku Fiołkowe love http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=36&t=77233" onclick="window.open(this.href);return false;
Awatar użytkownika
mycha_paulina
200p
200p

Post »

Ot, taka niespodzianka po powrocie do domu:

Obrazek

Rob's Boondoggle się rozwinął. Jutro zrobię mu zdjęcie w lepszym, dziennym świetle ;:108

Milky Way (chyba :shock: ) pączkuje:

Obrazek

I pytanko do znawców skrętników- kiedy rozsadzić i rozdzielić te maluchy?:

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
izary
500p
500p
Od: 11 wrz 2014, o 11:09

Post »

Mycha, w tej chwili tylko Rouletka się kwalifikuje do przesadzenia, z resztą bym poczekała, a niespodzianka cudna a w dodatku jeszcze tak obiecuje ;:138
Awatar użytkownika
illonka
500p
500p
Od: 25 mar 2011, o 13:19

Post »

Taką niespodziankę to każdy by sobie życzył ;:3

Przedszkole skrętnikowo fiołkowe cudowne :D
Awatar użytkownika
Jadviga
50p
50p
Od: 27 kwie 2015, o 10:02

Post »

Bardzo ładny The Martian, a niespodziewana chimera po prostu cudna :) Moje fiołki też przeżyły inwazję roztoczy ale zwalczyłam je Nissorunem. Szybko i skutecznie (tfu, tfu przez lewe ramię), chociaż strasznie śmierdziało :(
Awatar użytkownika
mycha_paulina
200p
200p

Post »

Dziękuję :tan

Dorzucam zdjęcia Rob's Boondoggle w świetle dziennym:

Obrazek Obrazek

Scarlet bardzo się stara i wypuściła pączka (dziś obcięłam jeszcze 2 sztywne liście i niechcący 1 niesztywny ;:202 )

Obrazek

A tu pączkujące od Justynki ;:138

Obrazek
Obrazek
Obrazek

Ech... Ten Big Bells długo każe na siebie czekać. Ale nic to, jedynie odznaczam kreski na ścianie, tak to wcale mnie to nie obeszło ;:306
gosiakam23
50p
50p
Od: 4 maja 2015, o 13:51
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Kontakt:

Post »

Ależ "dostojniachy" z nich szczególnie przypadł mi do gustu Robs - przepięknie Ci rosną te kwiateczki ach! A zdjęcia proszę państwa - pełen profesjonalizm :) pięknie je widać:)

Czy ja dobrze widzę - w doniczkach masz kuleczki styropianu? tylko na wierzchu czy cała doniczka wymieszana z ziemią?
Awatar użytkownika
mycha_paulina
200p
200p

Post »

Gosiu, dziękuję bardzo ;:138
Te białe kuleczki to perlit- jest wymieszany z ziemią tak pół na pół (na oko :D ). Dodaje się go w celu spulchnienia ziemi. Rob's jest przeuroczy, taki malutki. Jego kwiatek ma średnicę 2,4 cm ;:108 Ja się już nie mogę doczekać kiedy ta reszta zakwitnie :tan
gosiakam23
50p
50p
Od: 4 maja 2015, o 13:51
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Kontakt:

Post »

A wyglądały jak kuleczki styropianu :) a sypiesz je, mieszasz z ziemią od razu kiedy wsadzasz listki do ukorzenienia? Ja już swoje właśnie posadziłam w niedzielę ech...
ODPOWIEDZ

Wróć do „Moje doniczkowe, domowe, balkonowe, egzotyczne, tarasy. ZDJĘCIA.”