Śliwa - choroby i szkodniki Cz.1
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 17 kwie 2013, o 12:13
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Śliwa - choroby i szkodniki
Wyciągnąłem jednego igłą,ale spadł w trawę. .Wyglądał jak chrząszcz dł. ze 3.mm,czarny ,błyszczący.
- ERNRUD
- Od: 4 lip 2010, o 00:09
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Zaatakowana młoda śliwka
W poniedziałek podejdę do entomologów i się podpytam, bo problem z tym szkodnikiem robi się zauważalny.
-
OK,dzięki.W sieci nie znalazłem nic podobnego.Może coś z importu?
Miałeś wątpliwości że to nie Scolytus rugulosus (Mueller) z tamtego linka?
Tu w goglarce 'czarna dupka https://www.google.pl/webhp?sourceid=ch ... rugulosus+(Mueller )
Tu w goglarce 'czarna dupka https://www.google.pl/webhp?sourceid=ch ... rugulosus+(Mueller )
-
- Od: 22 mar 2012, o 10:57
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Przypominam o wykonaniu oprysku na owocnicę bo jeśli nie popryskasz bardzo dokładnie drzew śliw pod pod koniec kwitnienia jak opadnie ok. 80% płatków np. Mospilan 20 SP to nie będziesz miał owoców albo bardzo bardzo mało a jak popryskasz to można się spodziewać zbiór na poziomie 15-40 kg z drzewa na odmianach 5-7 letnich z wyjątkiem Renklod i Węgierki Zwykłej bo kilka lat później zaczynają owocować .
Po 10-14 dniach będziemy widzieli czy są owoce a jak nie były pryskane to z robakami kilka dni później opadną .
Po 10-14 dniach będziemy widzieli czy są owoce a jak nie były pryskane to z robakami kilka dni później opadną .
-
Opryskane kilka dni temu .
pelikano11 ,dzięki za kierunek poszukiwań.Trafiłem na coś, co na 99% jest tym,co mi zeżarło śliweczkę.
http://www.researchgate.net/profile/Woj ... 8eb8f6.pdf
Jeśli ktoś jest ciekawy,niech kliknie -Full text-
Najgorszym dziadostwem tego dziadostwa jest to,że hoduje białego grzyba ambrozjowego,którym żywią się gąsienice.A grzyb powoduje śmierć drzewa ! w Puszczy Kozienickiej ,czyli na moich terenach pojawił się w 2006 r.
pelikano11 ,dzięki za kierunek poszukiwań.Trafiłem na coś, co na 99% jest tym,co mi zeżarło śliweczkę.
http://www.researchgate.net/profile/Woj ... 8eb8f6.pdf
Jeśli ktoś jest ciekawy,niech kliknie -Full text-
Najgorszym dziadostwem tego dziadostwa jest to,że hoduje białego grzyba ambrozjowego,którym żywią się gąsienice.A grzyb powoduje śmierć drzewa ! w Puszczy Kozienickiej ,czyli na moich terenach pojawił się w 2006 r.
-
- Od: 22 mar 2012, o 10:57
Mi chodziło o zapominalskich i tych co mają śliwy nie owocujące i nie koniecznie choroba czy brak składników pokarmowych jest przyczyną braku owoców .
http://www.sumiagro.pl/informator/mospi ... tacyjnego/
http://www.sumiagro.pl/informator/mospi ... tacyjnego/
Witam serdecznie!
Na moich śliwach zaczynają zwijać się liście i pojawiły się małe zielone robaczki. Mszyca chyba to nie jest ale nie dam za to głowy. Nie znam się na ogrodnictwie więc proszę Was o pomoc. Jak pomóc śliwą? Szkoda żeby zmarnować tak dobrze zapowiadające się owoce. Do tej pory wykonałem oprysk Miedzianem czym zwalczyć te szkodniki?
Na moich śliwach zaczynają zwijać się liście i pojawiły się małe zielone robaczki. Mszyca chyba to nie jest ale nie dam za to głowy. Nie znam się na ogrodnictwie więc proszę Was o pomoc. Jak pomóc śliwą? Szkoda żeby zmarnować tak dobrze zapowiadające się owoce. Do tej pory wykonałem oprysk Miedzianem czym zwalczyć te szkodniki?
- maryann
- Od: 3 wrz 2007, o 14:31
Mszyca, mszyca...
Teraz Mospilan lub Calypso; kolejny oprysk zsynchronizuj z owocówką(poprzedni można było z owocnicą, tak na wszelki wypadek, bo chyba jeszcze jej nie masz).
Teraz Mospilan lub Calypso; kolejny oprysk zsynchronizuj z owocówką(poprzedni można było z owocnicą, tak na wszelki wypadek, bo chyba jeszcze jej nie masz).
Tyle z patrzenia na ładnego,
co ze słuchania mądrego.
(Badania przeprowadzone na Uniwersytecie w Oslo w 2015 roku wykazały, że mózg uwalnia dopaminę do naszego organizmu, kiedy patrzymy na coś przyjemnego)
co ze słuchania mądrego.
(Badania przeprowadzone na Uniwersytecie w Oslo w 2015 roku wykazały, że mózg uwalnia dopaminę do naszego organizmu, kiedy patrzymy na coś przyjemnego)
- alette
- 100p
- Od: 11 kwie 2013, o 17:48
Witajcie, czy teraz mogę już śliwy węgierki opryskać na dniach Mospilanem? Czy to nie za szybko? Niestety już! są mszyczce. I mam takie pytanie - czy to ptakom nie zaszkodzi? Dziękuję za odpowiedź
Gdybym nawet wiedział, że jutro świat przestanie istnieć, to jeszcze dziś zasadziłbym drzewko jabłoni.
Marcin Luter
Marcin Luter
- maryann
- Od: 3 wrz 2007, o 14:31
Jakim ptakom?
Jest mszyca, to gonić trzeba. Nie ma co czekać do czasu owocówki. Wtedy przyda się pewnie kolejny oprysk. Teraz więc radzę Pirimor- tylko na mszyce i najbezpieczniejszy dla fauny. Potem Mospilan lub Calypso na obydwa spodziewane szkodniki.
Jest mszyca, to gonić trzeba. Nie ma co czekać do czasu owocówki. Wtedy przyda się pewnie kolejny oprysk. Teraz więc radzę Pirimor- tylko na mszyce i najbezpieczniejszy dla fauny. Potem Mospilan lub Calypso na obydwa spodziewane szkodniki.
Tyle z patrzenia na ładnego,
co ze słuchania mądrego.
co ze słuchania mądrego.
-
- 50p
- Od: 13 lut 2010, o 14:59
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Czy Pirimor występuje w opakowaniach mniejszych niż 1kg?
Pozdrawiam,
Radek
Radek