Wy tu sobie j. nie róbta A to tylko borówka do podlania? Woda to woda, deszczówkę trzeba zbierać przede wszystkim..albo staw zbudować Ja już kombinuję http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... w=previouspatryk10015 pisze:Pewnie plantacje.
Borówka amerykańska - 5 cz
Re: Borówka amerykańska - 5 cz
-
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 10 mar 2015, o 22:11
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Dolores - mam podobny problem. Moje świeżo co posadzone sadzonki również zaatakowało chyba takie samo dziadostwo. Liście zaczynają się robić czerwone - purpurowe a następnie podsychają. Nadmienię że sadzonki dopiero się ukorzeniają, podlewam deszczówką. Ktoś wie co to może być ?
- patryk10015
- 500p
- Od: 1 maja 2015, o 20:05
U mnie na dwóch krzaczkach podobna sytuacja. Myślałem że może to jeszcze od nie za wysokich temperatur nocą są czerwone i tak wyglądają.
I też dopiero co w tym roku posadzone.
I też dopiero co w tym roku posadzone.
sq9sxx - czy mógłbym mieć do Ciebie prośbę? - sprawdź po kilu/kilkunastu dniach czy pH w zbiornikach się zmieniło czy nie, będę wdzięcznysq9sxx pisze:Posiadam 3 zbiorniki po 1000 litrów.Najlepiej podlewać wodą która jest już odstana.Zakupiłem kwasek cytrynowy i wlałem 1l na 1000 litrów wody pH spadło jeszcze do 4,5 (5).
- tamburyn
- 200p
- Od: 8 gru 2014, o 10:55
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Fajna Borówa się szykuje:
Ciąć kwiatki czy nie ciąć kwiatków?
Ciąć kwiatki czy nie ciąć kwiatków?
Piotrek
- tamburyn
- 200p
W tym roku, czy poprzednich latach?
Zostawiłeś i przeżyła, czy umrzyła? ;)
Zostawiłeś i przeżyła, czy umrzyła? ;)
Piotrek
- darendarski
- 200p
- Od: 24 sie 2012, o 07:45
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Ja mam inny dylemat, mam 4 letnie krzaczki ale na niektórych zostawiłem za dużo pąków kwiatowych ..ale u mnie często są przymrozki więc wolałem nie ograniczać. Czy można przerzedzić kwiaty już po tym jak minie niebezpieczeństwo przymrozków ? (jeśli po Zośce będzie co przerzedzać .
- tamburyn
- 200p
Ten krzew jest 4 lata u Ciebie?
Ja się zastanawiam czy na zeszłorocznej sadzonce nie zostawić wszystkiego, a Ty się martwisz krzakiem, który rośnie u Ciebie 4 lata?
Ja usunę połowę, bo jednak to będzie zbyt wiele dla takiego badylka, ale czy Ty musisz?
Daj foto, nacieszymy się przed wycinką
Ja się zastanawiam czy na zeszłorocznej sadzonce nie zostawić wszystkiego, a Ty się martwisz krzakiem, który rośnie u Ciebie 4 lata?
Ja usunę połowę, bo jednak to będzie zbyt wiele dla takiego badylka, ale czy Ty musisz?
Daj foto, nacieszymy się przed wycinką
Piotrek
Borówka amerykańska - czy nie za dużo kwiatów ?
Witam , w zeszłym roku posadziłam 6 krzaczków borówki 3 odmian , w tym roku mają ( przynajmniej tak mi sie wydaje ) za dużą ilość kwiatów . Słyszałam że 7 liści ma odżywić 1 owoc , w tym przypadku to 1 liść przypada na 7 - 10 owoców ( a dokładnie kwiatów )Czy to nie za duże obciążenie dla tak młodych krzaczków ?
-
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 15 kwie 2015, o 21:55
Witam wszystki.
Jedna z moich borówek nie chce kwitnąć. Na pozostalych jest mnóstwo kwiatow a ta stoi w miejscu. Nie mam pojecia jaka to odmiana, moze późna?
Może ktoś rospoznać ze zdjecia?
Natomiast na drugim zdjęciu jest odwrotnie borówka kwitnie ostro!! jest cała we kwiatach, wie ktoś co to może być za odmiana?
Jeżeli podlałbym siarczanem amonu pod koniec maja, to miałoby to jakiś sens? nie zaszkodziło by to owocom? wcześniej nie miałem dostępu do tej odżywki
czy jest już za późno? Pozdrawiam
- patryk10015
- 500p
- Od: 1 maja 2015, o 20:05
siarczanem amonu możesz nawozić do połowy czerwca co 3-4tygodnie
-
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 15 kwie 2015, o 21:55
Posadziłem je w zeszłym roku. Sadzonki były małe (kupiłem pare sztuk za ok. 10zł:)
Trochę dziwne bo inne mają już nawet małe owoce, a te dwie nic, może taka odmiana albo jeszcze są za młode.
np: ta ze zdjęcia została kupiona i posadzona w tym samym czasie.
Natomiast czy u Was późne odmiany juz zakwitły?
Trochę dziwne bo inne mają już nawet małe owoce, a te dwie nic, może taka odmiana albo jeszcze są za młode.
np: ta ze zdjęcia została kupiona i posadzona w tym samym czasie.
Natomiast czy u Was późne odmiany juz zakwitły?
Kolejne posty w temacie: http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=34&t=86687
U mnie to samo na jednym krzewie (chyba 'Brigitta'). Przeczytałem cały Internet dwa razy i nadal nie mam pewności co to jest. Zrobiłem oprysk fungicydem. Jeśli sytuacja się nie poprawi wywalę krzew, bo podobne objawy dają infekcje wirusami a te są nieuleczalne i z zasady roznoszą je mszyce na kolejne krzewy