O to przepisy z kuchni Hanifrani :)
- Haniafrania
- 50p
- Posty: 61
- Od: 1 paź 2008, o 18:05
- Lokalizacja: trojmiasto
O to przepisy z kuchni Hanifrani :)
Postanowilam zalozyc swoj wateczke natchnela mnie moja imienniczka Hania
Uwielbiam gotowac i piec moj malz nie ma wstepu do kuchni
Dzisiaj np robie sledzie smazone w zalewie octowej
o to przepis
Śledzie smażone w zalewie octowej
składniki
1 kg świeżych śledzi
Zalewa:
3 szklanki wody
1 szklanka octu
1 łyżka cukru
1 płaska łyżeczka soli
kilka ziaren ziela angielskiego
liście laurowe
3 duże cebule
mąka do obtaczania śledzi
sól
sposób przygotowania
Śledzie oczyścić, opłukać i posolić. Każdy obtoczyć w mące i usmażyć. Usmażone śledzie układać w dużej misce.
Przygotować zalewę:
Zagotować wodę z octem, dodać cukier i sól, ziele angielskie i liść laurowy.
Cebule pokroić w plasterki, dodać do zalewy. Chwilę gotować.
Gotową zalewą zalać śledzie i odstawić do lodówki na conajmniej 12 godz
W niedziele bedziemy mieli 6 rocznice slubu wiec upieke nasze ulubione ciasto i tort brzoskwiniowy
Cytrynowiec
Biszkopt
- 8 jajek
- 28 dkg cukru
- 16 dkg maki
- 1 lyzeczka proszku do pieczenia
NA MASĘ CYTRYNOWĄ:
-2 budynie śmietankowe
-1 galaretka cytrynowa
-2 cytryny
-1 szklanka cukru
-2 jajka
-0,5 kostki masła
NA MASĘ ŚMIETANKOWĄ:
-0,5 litra śmietany kremówki
-2 "śmietan-fixy"
-4 łyżki cukru pudru
-6-8 paczek herbatnikow lu pettitki
CIASTO BISZKOPTOWE:
Zoltka oddzielic od bialek. Ubic sztywna piane z bialek, pod koniec ubijania dodawac cukier po troszke i dalej ubijac. Nastepnie dodac wszystkie zoltka i dalej ubijac.
Wymieszac make razem z proszkiem do pieczenia.
Dodawac po troszke do ubitej piany i lekko lecz dokladnie mieszac lyzka - juz nie miksowac!
Gdy ciasto jest gotowe - wlac do blaszki wysmarowanej margaryna i posypanej bulka tarta.
Piekarnik rozgrzac do temp. 180 stopni i do nagrzanego wstawic placek. Piec ok. 25-35minut.
MASA CYTRYNOWA:
Z pół litra wody odlać pół szklanki. W odlanej wodzie rozpuścić oba budynie. Pozostałą wodę zagotować z cukrem, wlać do niej rozrobiony proszek budyniowy i mieszać do zgęstnienia. Do gotowego, jeszcze gorącego budyniu dodać galaretkę w proszku i wymieszać. Odstawić do wystudzenia.
Białka oddzielić od żółtek. Z białek ubić pianę.
Z 1 cytryny wycisnąć sok.
Masło utrzeć z żółtkami, dodawać po łyżce wystudzony budyń. Gdy masa się połączy dodać też sok z cytryny,a na końcu pianę z białek.
MASA ŚMIETANKOWA:
Schłodzoną kremówkę ubić na sztywno z cukrem i "śmietan-fixami".
CYTRYNOWIEC:
Z pozostałej cytryny wycisnąć sok, rozmieszać go z połową szklanki wody, ewentualnie dosłodzić do smaku.
Wyłożyć na biszkopt masę cytrynową i wstawić na 30 minut do lodówki. Gdy krem lekko już stężeje rozsmarować na nim masę śmietankową. Na wierzchu poukładać herbatniki nasączone w ponczu.
Ciasto mozna podawac o kazdej porze roku szybkie i pyszne
Tort brzoskwiniowy
Biszkopt :
4 jaja
10 dag cukru krysztal
1 cukier waniliowy
10 dag maki pszennej
2 dag ziemniaczanej
1 lyzeczka proszku do pieczenia
1 dag capuccino instatnt ja daje albo brandy albo jakies alkocholowe
przygotowanie biszkoptu bialka ubic na sztywna piane z cukrem i cukrem waniliowym dodac zoltka make przenna wymieszana z ziemniaczana i proszkiem do pieczenia i capuccino delikatnie wymeszac Piec w temp 200 st przez 30 min jak czarna blaszka to i czasem szybciej Po ustudzeniu przkroic ja kroje na 3 czesci czasami zalezy jaka duza tortownica
Masa 3/4 litra smietany kremowki 2 zagestniki do smietany 3 lyzki cukru pudru puszka brzoskwin drzem pozeczkowy lub truskawkowy .Brzoskwinie kroje w kostke mieszam z bita smietana ktora ubijam wczesniej z cukrem pudrem i fixami do smietany najpierw smaruje dzemem a potem bita smietana z brzoskwiniami i tak każdy placek potem calosc obsmarowyje bita smietana i posypuje albo orzechami albo migdalami albo czekolada tarta
Tort robilam ostatnio malzowi na urodzinki wiec mam fotke
Uwielbiam gotowac i piec moj malz nie ma wstepu do kuchni
Dzisiaj np robie sledzie smazone w zalewie octowej
o to przepis
Śledzie smażone w zalewie octowej
składniki
1 kg świeżych śledzi
Zalewa:
3 szklanki wody
1 szklanka octu
1 łyżka cukru
1 płaska łyżeczka soli
kilka ziaren ziela angielskiego
liście laurowe
3 duże cebule
mąka do obtaczania śledzi
sól
sposób przygotowania
Śledzie oczyścić, opłukać i posolić. Każdy obtoczyć w mące i usmażyć. Usmażone śledzie układać w dużej misce.
Przygotować zalewę:
Zagotować wodę z octem, dodać cukier i sól, ziele angielskie i liść laurowy.
Cebule pokroić w plasterki, dodać do zalewy. Chwilę gotować.
Gotową zalewą zalać śledzie i odstawić do lodówki na conajmniej 12 godz
W niedziele bedziemy mieli 6 rocznice slubu wiec upieke nasze ulubione ciasto i tort brzoskwiniowy
Cytrynowiec
Biszkopt
- 8 jajek
- 28 dkg cukru
- 16 dkg maki
- 1 lyzeczka proszku do pieczenia
NA MASĘ CYTRYNOWĄ:
-2 budynie śmietankowe
-1 galaretka cytrynowa
-2 cytryny
-1 szklanka cukru
-2 jajka
-0,5 kostki masła
NA MASĘ ŚMIETANKOWĄ:
-0,5 litra śmietany kremówki
-2 "śmietan-fixy"
-4 łyżki cukru pudru
-6-8 paczek herbatnikow lu pettitki
CIASTO BISZKOPTOWE:
Zoltka oddzielic od bialek. Ubic sztywna piane z bialek, pod koniec ubijania dodawac cukier po troszke i dalej ubijac. Nastepnie dodac wszystkie zoltka i dalej ubijac.
Wymieszac make razem z proszkiem do pieczenia.
Dodawac po troszke do ubitej piany i lekko lecz dokladnie mieszac lyzka - juz nie miksowac!
Gdy ciasto jest gotowe - wlac do blaszki wysmarowanej margaryna i posypanej bulka tarta.
Piekarnik rozgrzac do temp. 180 stopni i do nagrzanego wstawic placek. Piec ok. 25-35minut.
MASA CYTRYNOWA:
Z pół litra wody odlać pół szklanki. W odlanej wodzie rozpuścić oba budynie. Pozostałą wodę zagotować z cukrem, wlać do niej rozrobiony proszek budyniowy i mieszać do zgęstnienia. Do gotowego, jeszcze gorącego budyniu dodać galaretkę w proszku i wymieszać. Odstawić do wystudzenia.
Białka oddzielić od żółtek. Z białek ubić pianę.
Z 1 cytryny wycisnąć sok.
Masło utrzeć z żółtkami, dodawać po łyżce wystudzony budyń. Gdy masa się połączy dodać też sok z cytryny,a na końcu pianę z białek.
MASA ŚMIETANKOWA:
Schłodzoną kremówkę ubić na sztywno z cukrem i "śmietan-fixami".
CYTRYNOWIEC:
Z pozostałej cytryny wycisnąć sok, rozmieszać go z połową szklanki wody, ewentualnie dosłodzić do smaku.
Wyłożyć na biszkopt masę cytrynową i wstawić na 30 minut do lodówki. Gdy krem lekko już stężeje rozsmarować na nim masę śmietankową. Na wierzchu poukładać herbatniki nasączone w ponczu.
Ciasto mozna podawac o kazdej porze roku szybkie i pyszne
Tort brzoskwiniowy
Biszkopt :
4 jaja
10 dag cukru krysztal
1 cukier waniliowy
10 dag maki pszennej
2 dag ziemniaczanej
1 lyzeczka proszku do pieczenia
1 dag capuccino instatnt ja daje albo brandy albo jakies alkocholowe
przygotowanie biszkoptu bialka ubic na sztywna piane z cukrem i cukrem waniliowym dodac zoltka make przenna wymieszana z ziemniaczana i proszkiem do pieczenia i capuccino delikatnie wymeszac Piec w temp 200 st przez 30 min jak czarna blaszka to i czasem szybciej Po ustudzeniu przkroic ja kroje na 3 czesci czasami zalezy jaka duza tortownica
Masa 3/4 litra smietany kremowki 2 zagestniki do smietany 3 lyzki cukru pudru puszka brzoskwin drzem pozeczkowy lub truskawkowy .Brzoskwinie kroje w kostke mieszam z bita smietana ktora ubijam wczesniej z cukrem pudrem i fixami do smietany najpierw smaruje dzemem a potem bita smietana z brzoskwiniami i tak każdy placek potem calosc obsmarowyje bita smietana i posypuje albo orzechami albo migdalami albo czekolada tarta
Tort robilam ostatnio malzowi na urodzinki wiec mam fotke
- Haniafrania
- 50p
- Posty: 61
- Od: 1 paź 2008, o 18:05
- Lokalizacja: trojmiasto
Pyszny chleb
Składniki:
400 ml wody
500 g mąki pszennej
150 g mąki żytniej
2 łyżeczki soli
2 łyżeczki cukru
2 łyżki oliwy
1 opakowanie drożdży instant (lub 4 dag żywych)
⅓ szkl. ziarenek słonecznika
Z podanych składników zagnieść porządnie ciasto tak, by uzyskać gładką konsystencję i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia naokoło pół godziny. Po półgodzinie dodać ziaren słonecznika i znów dokładnie wyrobić i odstawić by rosło w ciepłym miejscu przez kolejne pół godziny. Po upływie tego czasu ciasto znów wyrabiamy, wkładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia i znów odkładamy na pół godziny do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto wkładamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 200°C naokoło 45 minut. Gorący chleb wyjmujemy z blaszki i zawijamy w płócienną ściereczkę, by ostygł.
Sekret udanego chleba tkwi nie tylko w recepturze, ale również w tym, ile razy ciasto wyrabiamy i jak długo pomiędzy tymi wyrobieniami pozwolimy mu wyrastać. Dlatego warto trzymać się podanego przez mnie orientacyjnego czasu przeznaczonego na rośnięcie ciasta.
Składniki:
400 ml wody
500 g mąki pszennej
150 g mąki żytniej
2 łyżeczki soli
2 łyżeczki cukru
2 łyżki oliwy
1 opakowanie drożdży instant (lub 4 dag żywych)
⅓ szkl. ziarenek słonecznika
Z podanych składników zagnieść porządnie ciasto tak, by uzyskać gładką konsystencję i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia naokoło pół godziny. Po półgodzinie dodać ziaren słonecznika i znów dokładnie wyrobić i odstawić by rosło w ciepłym miejscu przez kolejne pół godziny. Po upływie tego czasu ciasto znów wyrabiamy, wkładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia i znów odkładamy na pół godziny do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto wkładamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 200°C naokoło 45 minut. Gorący chleb wyjmujemy z blaszki i zawijamy w płócienną ściereczkę, by ostygł.
Sekret udanego chleba tkwi nie tylko w recepturze, ale również w tym, ile razy ciasto wyrabiamy i jak długo pomiędzy tymi wyrobieniami pozwolimy mu wyrastać. Dlatego warto trzymać się podanego przez mnie orientacyjnego czasu przeznaczonego na rośnięcie ciasta.
- Haniafrania
- 50p
- Posty: 61
- Od: 1 paź 2008, o 18:05
- Lokalizacja: trojmiasto
-
- 50p
- Posty: 56
- Od: 2 cze 2008, o 23:09
- Lokalizacja: zachodniopomorskie
- BEATA55555
- 200p
- Posty: 393
- Od: 22 wrz 2008, o 17:05
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Warszawa
Śledzie już usmażone ,zalewa też już stygnie!!!
Nie wiem czy dobrze pomyślałam ale poczekam jak zalewa przestygnie i dopiero zaleje nią śledziki!!!
Jutro dam znać jak wyszły!
Już widzę że będą dobre!!!!
Mam pytanie???
Czy ktoś ma jakiś patent na smażenie ryby panierowanej tylko w mące bo mi się zawsze ten olej i resztki mąki na patelni przypala???
Nie wiem czy dobrze pomyślałam ale poczekam jak zalewa przestygnie i dopiero zaleje nią śledziki!!!
Jutro dam znać jak wyszły!
Już widzę że będą dobre!!!!
Mam pytanie???
Czy ktoś ma jakiś patent na smażenie ryby panierowanej tylko w mące bo mi się zawsze ten olej i resztki mąki na patelni przypala???
- Haniafrania
- 50p
- Posty: 61
- Od: 1 paź 2008, o 18:05
- Lokalizacja: trojmiasto
- Haniafrania
- 50p
- Posty: 61
- Od: 1 paź 2008, o 18:05
- Lokalizacja: trojmiasto
- Haniafrania
- 50p
- Posty: 61
- Od: 1 paź 2008, o 18:05
- Lokalizacja: trojmiasto