O to przepisy z kuchni Hanifrani :)

Jak zachować doskonałe zdrowie, kondycję i urodę? Porady, zdrowa żywność, najlepsze przepisy.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Haniafrania
50p
50p
Posty: 61
Od: 1 paź 2008, o 18:05
Lokalizacja: trojmiasto

O to przepisy z kuchni Hanifrani :)

Post »

Postanowilam zalozyc swoj wateczke natchnela mnie moja imienniczka Hania ;:168
Uwielbiam gotowac i piec moj malz nie ma wstepu do kuchni :)


Dzisiaj np robie sledzie smazone w zalewie octowej :)
o to przepis

Śledzie smażone w zalewie octowej
składniki
1 kg świeżych śledzi

Zalewa:
3 szklanki wody
1 szklanka octu
1 łyżka cukru
1 płaska łyżeczka soli
kilka ziaren ziela angielskiego
liście laurowe
3 duże cebule

mąka do obtaczania śledzi
sól

sposób przygotowania
Śledzie oczyścić, opłukać i posolić. Każdy obtoczyć w mące i usmażyć. Usmażone śledzie układać w dużej misce.
Przygotować zalewę:
Zagotować wodę z octem, dodać cukier i sól, ziele angielskie i liść laurowy.
Cebule pokroić w plasterki, dodać do zalewy. Chwilę gotować.
Gotową zalewą zalać śledzie i odstawić do lodówki na conajmniej 12 godz





W niedziele bedziemy mieli 6 rocznice slubu wiec upieke nasze ulubione ciasto i tort brzoskwiniowy

Cytrynowiec

Biszkopt
- 8 jajek
- 28 dkg cukru
- 16 dkg maki
- 1 lyzeczka proszku do pieczenia
NA MASĘ CYTRYNOWĄ:
-2 budynie śmietankowe
-1 galaretka cytrynowa
-2 cytryny
-1 szklanka cukru
-2 jajka
-0,5 kostki masła

NA MASĘ ŚMIETANKOWĄ:
-0,5 litra śmietany kremówki
-2 "śmietan-fixy"
-4 łyżki cukru pudru
-6-8 paczek herbatnikow lu pettitki

CIASTO BISZKOPTOWE:
Zoltka oddzielic od bialek. Ubic sztywna piane z bialek, pod koniec ubijania dodawac cukier po troszke i dalej ubijac. Nastepnie dodac wszystkie zoltka i dalej ubijac.
Wymieszac make razem z proszkiem do pieczenia.
Dodawac po troszke do ubitej piany i lekko lecz dokladnie mieszac lyzka - juz nie miksowac!
Gdy ciasto jest gotowe - wlac do blaszki wysmarowanej margaryna i posypanej bulka tarta.
Piekarnik rozgrzac do temp. 180 stopni i do nagrzanego wstawic placek. Piec ok. 25-35minut.
MASA CYTRYNOWA:
Z pół litra wody odlać pół szklanki. W odlanej wodzie rozpuścić oba budynie. Pozostałą wodę zagotować z cukrem, wlać do niej rozrobiony proszek budyniowy i mieszać do zgęstnienia. Do gotowego, jeszcze gorącego budyniu dodać galaretkę w proszku i wymieszać. Odstawić do wystudzenia.
Białka oddzielić od żółtek. Z białek ubić pianę.
Z 1 cytryny wycisnąć sok.
Masło utrzeć z żółtkami, dodawać po łyżce wystudzony budyń. Gdy masa się połączy dodać też sok z cytryny,a na końcu pianę z białek.

MASA ŚMIETANKOWA:
Schłodzoną kremówkę ubić na sztywno z cukrem i "śmietan-fixami".
CYTRYNOWIEC:
Z pozostałej cytryny wycisnąć sok, rozmieszać go z połową szklanki wody, ewentualnie dosłodzić do smaku.
Wyłożyć na biszkopt masę cytrynową i wstawić na 30 minut do lodówki. Gdy krem lekko już stężeje rozsmarować na nim masę śmietankową. Na wierzchu poukładać herbatniki nasączone w ponczu.
Ciasto mozna podawac o kazdej porze roku szybkie i pyszne

Tort brzoskwiniowy
Biszkopt :
4 jaja
10 dag cukru krysztal
1 cukier waniliowy
10 dag maki pszennej
2 dag ziemniaczanej
1 lyzeczka proszku do pieczenia
1 dag capuccino instatnt ja daje albo brandy albo jakies alkocholowe :)
przygotowanie biszkoptu :) bialka ubic na sztywna piane z cukrem i cukrem waniliowym dodac zoltka make przenna wymieszana z ziemniaczana i proszkiem do pieczenia i capuccino delikatnie wymeszac Piec w temp 200 st przez 30 min jak czarna blaszka to i czasem szybciej Po ustudzeniu przkroic ja kroje na 3 czesci czasami zalezy jaka duza tortownica
Masa 3/4 litra smietany kremowki 2 zagestniki do smietany 3 lyzki cukru pudru puszka brzoskwin drzem pozeczkowy lub truskawkowy .Brzoskwinie kroje w kostke mieszam z bita smietana ktora ubijam wczesniej z cukrem pudrem i fixami do smietany najpierw smaruje dzemem a potem bita smietana z brzoskwiniami i tak każdy placek potem calosc obsmarowyje bita smietana i posypuje albo orzechami albo migdalami albo czekolada tarta
Tort robilam ostatnio malzowi na urodzinki wiec mam fotke :)

Obrazek
Awatar użytkownika
Haniafrania
50p
50p
Posty: 61
Od: 1 paź 2008, o 18:05
Lokalizacja: trojmiasto

Post »

Pyszny chleb

Składniki:

400 ml wody
500 g mąki pszennej
150 g mąki żytniej
2 łyżeczki soli
2 łyżeczki cukru
2 łyżki oliwy
1 opakowanie drożdży instant (lub 4 dag żywych)
⅓ szkl. ziarenek słonecznika
Z podanych składników zagnieść porządnie ciasto tak, by uzyskać gładką konsystencję i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia naokoło pół godziny. Po półgodzinie dodać ziaren słonecznika i znów dokładnie wyrobić i odstawić by rosło w ciepłym miejscu przez kolejne pół godziny. Po upływie tego czasu ciasto znów wyrabiamy, wkładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia i znów odkładamy na pół godziny do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto wkładamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 200°C naokoło 45 minut. Gorący chleb wyjmujemy z blaszki i zawijamy w płócienną ściereczkę, by ostygł.

Sekret udanego chleba tkwi nie tylko w recepturze, ale również w tym, ile razy ciasto wyrabiamy i jak długo pomiędzy tymi wyrobieniami pozwolimy mu wyrastać. Dlatego warto trzymać się podanego przez mnie orientacyjnego czasu przeznaczonego na rośnięcie ciasta.
Awatar użytkownika
anulka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Posty: 2462
Od: 23 mar 2007, o 21:26
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: Szczecin

Post »

Haniu mam nadzieje ,ze torcik i ciasto się udały :wink:

ŻYCZĘ WAM DALSZYCH WSPANIAŁYCH LAT RAZEM SPĘDZONYCH W MIŁOSCI I POSZANOWANIU :D

Dzięki za przepis na sledziki-uwielbiam na kwaśno :D
Pozdrawiam, Ania
Moje dalie i lilie
Mój ogród:2007/08/09/10/11/12
Awatar użytkownika
Haniafrania
50p
50p
Posty: 61
Od: 1 paź 2008, o 18:05
Lokalizacja: trojmiasto

Post »

Dziekuje serdecznie za zyczenia ;:2 Ciasta sie udaly romantyczny wieczor tez dzisiaj zrobilam rolade z bita smietana i wisienkami przepis i fotke podam w poniedzialek :)
kasia151519
50p
50p
Posty: 56
Od: 2 cze 2008, o 23:09
Lokalizacja: zachodniopomorskie

Post »

Uwielbiam śledzie!Na pewno skorzystam z Twojego przepisu.Aż mi ślinka leci na sama mysl o śledzikach.
Kobieta to najcudowniejszy kwiat w ogrodzie!
Awatar użytkownika
BEATA55555
200p
200p
Posty: 393
Od: 22 wrz 2008, o 17:05
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: Warszawa

Post »

Śledzie już usmażone ,zalewa też już stygnie!!!
Nie wiem czy dobrze pomyślałam ale poczekam jak zalewa przestygnie i dopiero zaleje nią śledziki!!!
Jutro dam znać jak wyszły!
Już widzę że będą dobre!!!!

Mam pytanie???
Czy ktoś ma jakiś patent na smażenie ryby panierowanej tylko w mące bo mi się zawsze ten olej i resztki mąki na patelni przypala???
Awatar użytkownika
rivendel
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 2030
Od: 28 sie 2008, o 22:29
Lokalizacja: dolnośląskie

Post »

mniaaaaaaaaaaaam...śledziki :cry:
Pozdrawiam-AgnieszkaIntro, czekanie na wiosnę
Awatar użytkownika
Haniafrania
50p
50p
Posty: 61
Od: 1 paź 2008, o 18:05
Lokalizacja: trojmiasto

Post »

Co do smazenia to fakt jest problem z ta maka chociaz ja zaczelam strzepywac nadmiar przed wlozeniem na patelnie no i tak 2 kg moge usmazyc bez zmiany oleju tylko dolewajac :)
Awatar użytkownika
Haniafrania
50p
50p
Posty: 61
Od: 1 paź 2008, o 18:05
Lokalizacja: trojmiasto

Post »

Ja zalewam tez goraca zalewa wtedy szybciej lapie i wynosze na taras zeby ostygly :)
Rivendel czemu cie tak moje sledziki zasmucily??
Awatar użytkownika
Haniafrania
50p
50p
Posty: 61
Od: 1 paź 2008, o 18:05
Lokalizacja: trojmiasto

Post »

Obrazek
udalo mi sie w koncu pstryknac fotke chlebka z mojego przepisu
a to sa drozdzoweczki z makiem jutro podam przepis :)
Obrazek
ODPOWIEDZ

Wróć do „Bądźmy ZDROWI i piękni... jak nasz ogród”