Fredek- Pomidory i bazylia Fredkowej
- Faworyt
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 2 gru 2014, o 14:47
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Pomidory i bazylia
Rozpikowałem do ok. 100 doniczek bazylię przedwczoraj,trochę dużo wyszło z jednej wysianej skrzynki,ale grzechem byłoby zmarnować tak ładną rozsadę.
Serdecznie pozdrawiam.
MK
Żadną sztuką jest trwać i oczekiwać,lecz dawać nad miarę. Bruno/ Ew. wg. Św. Mateusza 25, (31-46).
MK
Żadną sztuką jest trwać i oczekiwać,lecz dawać nad miarę. Bruno/ Ew. wg. Św. Mateusza 25, (31-46).
Z tymiankiem w pomidorach można spróbować
Co do bazylii i pomidorów w jednej doniczce, odradzam. Jedne uwielbiają wodę, drugie mniej. W moim przypadku jakoś się nie sprawdziło.
A to moja szklarnia parapetowa
w oczekiwaniu na bazylię...
Co do bazylii i pomidorów w jednej doniczce, odradzam. Jedne uwielbiają wodę, drugie mniej. W moim przypadku jakoś się nie sprawdziło.
A to moja szklarnia parapetowa
w oczekiwaniu na bazylię...
Fredek
Pomidory i bazylia Fredkowej
Dzisiejsza wizyta na ryneczku zakończona sukcesem
4 krzaczki pomidorków koktajlowych, w tym mam nadzieję że te miniaturowe czyli specjalna wersja dla dzieci ;)
Drobnolistna bazylia, również już jest na moim balkonie
W szklarni pojawiły się już zielone punkciki bazyliowe
Poza tym oczywiście rozmaryn, który przekształcę w wersję drzewkową. I nowość na mym balkonie dwie papryki, czerwona i pomarańczowa
4 krzaczki pomidorków koktajlowych, w tym mam nadzieję że te miniaturowe czyli specjalna wersja dla dzieci ;)
Drobnolistna bazylia, również już jest na moim balkonie
W szklarni pojawiły się już zielone punkciki bazyliowe
Poza tym oczywiście rozmaryn, który przekształcę w wersję drzewkową. I nowość na mym balkonie dwie papryki, czerwona i pomarańczowa
Fredek
-
- 500p
- Od: 4 maja 2009, o 14:51
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
A miał ktoś może bazylię tajską. Ostatnio była w Lidlu "na ziołach", została jedna doniczka - obraz nędzy i rozpaczy, ale odżałowałam 4 zł i wzięłam. Wyszło 12 sadzonek z czego połowa się przyjęła. Próbowałam na razie tylko te zdechlaki - dla mnie łagodniejsza w smaku i trochę inny ale chyba intensywniejszy aromat niż zwyczajna. Zobaczę jak zachowa się w gruncie.
Dorota
- Elfia
- 500p
- Od: 1 kwie 2014, o 21:51
- Kontakt:
Prawdopodobnie będę miała tajską z mieszanki odmian. Już widać, że ma inne, bardziej ostro zakończone liście i nieco inny pokrój, niż klasyczna bazylia. Jedna sadzonka ma dla odmiany dużo większe, mocno pokarbowane liście. Ogólnie wyglądają ciekawie Chyba zostawię trochę na nasiona.
ogrodowo
Zapraszam
Zapraszam
-
- 500p
- Od: 4 maja 2009, o 14:51
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Zostaw, zostaw może w końcu powrócę do wysiewu bazylii, bo przez ostanie kilka lat z wygodnictwa rozsadzałam kupną.
Dorota
- Elfia
- 500p
- Kontakt:
Wszystko co inne i ciekawsze od klasycznej bazylii zostawię docelowo na nasiona, skoro są chętni
ogrodowo
Zapraszam
Zapraszam
A tak wygląda wszystko posadzone
obok bazylii drobnolistnej, jest miejsce na bazylie zwykłą...która potrzebuje jeszcze kilku dni
obok bazylii drobnolistnej, jest miejsce na bazylie zwykłą...która potrzebuje jeszcze kilku dni
Fredek
Dzisiaj rano sąsiedzi zaczepili mnie na klatce schodowej zapytaniem o odmiany moich pomidorków. Dzięki temu zmotywowali mnie, żeby pójść jeszcze raz do pani na ryneczku i zapytać o nazwy.
Jedyne co się dowiedziałam, że są to pomidory czereśniowe niskie i wysokie.
Nie mniej jednak, pomidorki mają się bardzo dobrze. Intensywnie kwitną szkoda tylko, że jest dość zimno
Jedyne co się dowiedziałam, że są to pomidory czereśniowe niskie i wysokie.
Nie mniej jednak, pomidorki mają się bardzo dobrze. Intensywnie kwitną szkoda tylko, że jest dość zimno
Fredek
- Elfia
- 500p
- Kontakt:
Uwielbiam panie i panów z ryneczku i ich precyzyjne odpowiedzi na pytania o to, co sprzedają
ogrodowo
Zapraszam
Zapraszam
- Elfia
- 500p
- Kontakt:
I tak jest na każdym bazarku. Chociaż wierzę, że zdarzają się wyjątki. W końcu to nie problem spisać nazwę z opakowania i opisać sadzonki.
Z tego wszystkiego jak mówię mamie o odmianach pomidorów to nie chce mi wierzyć, że te forumowe to w większości odmiany "malinowe" czyli wszelkiej maści befsztyki i spółka. W końcu nie mają w nazwie malinowe, więc nie mogą nimi być. Na szczęście zdjęcia z netu ją jakoś przekonały, że może są żółte czy czarne, ale jednak w kształcie i smaku malinowe
Z tego wszystkiego jak mówię mamie o odmianach pomidorów to nie chce mi wierzyć, że te forumowe to w większości odmiany "malinowe" czyli wszelkiej maści befsztyki i spółka. W końcu nie mają w nazwie malinowe, więc nie mogą nimi być. Na szczęście zdjęcia z netu ją jakoś przekonały, że może są żółte czy czarne, ale jednak w kształcie i smaku malinowe
ogrodowo
Zapraszam
Zapraszam