Bugenwille zauroczyły mnie kilka lat temu podczas pierwszego pobytu w Egipcie, ale nie sądziłam, że w naszym klimacie można ją również uprawiać. Przed trzema laty odwiedziłam tę stronę i zdumiałam się, że jednak jest to możliwe. Zaczęłam poszukiwanie tej rośliny. W mojej okolicy nie ma sklepów, w których mogłabym ją kupić i zaczęłam poszukiwania w internecie. Pierwsze dwie- biskupi kolor kupiłam w maju 2013 na allegro. Były to małe sadzonki, które ładnie rozrosły się i udało mi się je przezimować w chłodnym pomieszczeniu - za szybko zaczęły wegetację i do wiosny zrzucały kilka razy liście, ale pięknie kwitły przez całe ubiegłoroczne lato. Wiosną w ubiegłym roku zakupiłam czerwoną, pomarańczową i miodową i dwa odcienie fioletu (przy okazji zakupów przycięłam gałązkę białej, którą ukorzeniłam w perlicie - trwało to długo, ale udało się i nawet zakwitła już w marcu). W październiku zaczęłam zastanawiać się gdzie je wszystkie przechowam, bo nie mam zbyt dużo miejsca w chłodniejszym korytarzu. I znów te dwie pierwsze wstawiłam właśnie tam, a pozostałe ustawiłam przy oknach, przy kaloryferze. Efekt - niesamowity, stojące w chłodnym pomieszczeniu zrzuciły liście , a te w pokoju przez całą zimę były pokryte liśćmi i w dodatku cały czas kwitną do tej pory. Pod koniec lutego byłam ponownie w Egipcie i postanowiłam zdobyć inne kolory. W ostatnim dniu pobytu (czwartek)pościnałam półzdrewniałe i zdrewniałe gałązki, które owinęłam w zmoczone serwetki a dopiero w sobotę zabrałam się za ich ukorzenianie - zanurzane w ukorzeniaczu typu B, do doniczki z mokrym perlitem i pod worek foliowy. Już po pięciu tygodniach korzonki zaczęły się przeciskać przed otwory w doniczce. Szok - z około 50, ukorzeniło się 29. Delikatnie wysypałam zawartość i ukorzenione sadzonki umieściłam w doniczkach z ziemią, a nieukorzenione ponownie w ukorzeniacz i do perlitu. Po dwóch tygodniach również część z nich ukorzeniła się. Teraz wszystkie te większe mam na balkonie - chciałabym wrzucić tu zdjęcia więc w wolnej chwili spróbuję to zrobić. Dzięki Ci Emet za wszystkie cenne informacje , które tu znalazłam o ukorzenianiu i pielęgnacji tych fantastycznych roślin.
![heya :wit](./images/smiles/witaj.gif)