Przy Piaskowej - ogród Anny 2011

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Annar13
1000p
1000p
Od: 4 maja 2012, o 12:31
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Przy Piaskowej - ogród Anny 2011

Post »

Masz szczęście z tym deszczem, u mnie niestety susza, spadło 10 kropelek i po deszczu :(
Podziwiam twoje prymule Siebolda ;:167 Są piękne!
DTJ_1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 lis 2013, o 15:50
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Wawrzynki piękne i irysy u Ciebie już kwitną ja żadnych pąków nie widziałam.
Aniu a wracając do floksów czy strzyżesz te poduchy na wiosnę, po kwitnieniu , czy w ogóle się strzyże.?
Awatar użytkownika
andowan
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 lip 2007, o 07:49
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Wiesiu ;:31
Aniu - ja czekałam na ten deszcz właściwie od zimy. No bo to, co wcześniej dwukrotnie padało, to były przelotne marne opady. A ja myślałam, że wszędzie padało :roll: Prymulki Siebolda bardzo lubię - dobrze rosną, pięknie kwitną i łatwo się mnożą.
Dorotko - u mnie irysy rosną "na patelni" a u Ciebie pewnie mają chłodniej. I dlatego później ruszają.
Floksy poduszkowe, za radą pewnej specjalistki od skalniaków, strzygę zaraz po kwitnieniu i dzięki temu trzymają zwartą formę. Ta zima nauczyła mnie, że trzeba przykrywać je lekko stroiszem i tak będę robić.

Moje pierwsze w tym sezonie piwonie botaniczne rozwinęły kwiaty akurat wtedy, gdy padał oczekiwany deszcz, który stłukł delikatne płatki do szczętu. Wczoraj zakwitła hybryda piwonii Młokosiewicza i moja własna siewka piwonii Witmanniana, która ma śliczne różowe przebarwienia ( pewnie tatusiem była różowa piwonia botaniczna :D ) Bardzo się nią cieszę i z niecierpliwością będę czekać na kwiaty pozostałych siewek ( pewnie do następnego sezonu).

Obrazek Obrazek

Na skalniaku dominują floksy poduszkowe ale zakwitły też po raz pierwszy dwa urokliwe przetaczniki i trochę innych roślinek.

Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek

Tulipany

Obrazek Obrazek
slanka-flora
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 3 gru 2011, o 09:38

Post »

ANNO :wit
Zagladam i podziwiam kwitnące okazy :!: Weroniki oryginalne;myślalem,że wszystkie muszą być
wysokie,z jednym pędem...
Fiołkowy drobiazg też uroczy :!: Może coś mojego Ci się spodoba /mam nadzieję :wink: /,
bo ja Twoich już mam sporo zapisanych :!:
Moja mlokosovici ma inny odcień,Twoja ładniejsza ;:108
Pozdrawiam,
Slawek
Awatar użytkownika
andowan
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Sławku - ta moja piwonia Młokosiewicza nie jest czystym gatunkiem tylko mieszańcem i dlatego ma taki oryginalny kolor. Miała być różowawa ale jestem zadowolona, że tak zakwitła. Kupowaliśmy zbiorowo kilka sadzonek i każdy właściciel ma piwonię innej barwy. Ja też zaglądam do Twojego wątku; czekam cierpliwie na zdjęcia irysów. Już nadszedł ich sezon. Widziałam u Ciebie śliczną pomarańczową odmianę z grupy SDB ale po wrzuceniu podanej nazwy w wyszukiwarkę, niestety nie znalazłam takiego w sieci. Czy nie wkradła Ci się jakaś pomyłka?

Bezsenna noc - czasami mnie taka dopada. Nie pomogło liczenie baranów ani gorąca herbata więc zasiadłam do komputera. Jest czas na podpisanie zdjęć, wprowadzenie ich do hostingu i uzupełnienie wątku.

Wykwitają irysy z grupy SDB. Bardzo je lubię, bo są niezawodne. W tym roku wszystkie moje irysy bródkowe wytworzyły dużo pąków kwiatostanowych i aż boję się zapowiadanych przymrozków.

Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek

Kolejne piwonie.

Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek

W moim ogrodzie od lat mieszkają jaszczurki żyworodne a w tym roku zauważyłam sporo takich ślepych norek - to miejsca,
z których wygrzebały się wychodząc na nocny żer grzebiuszki ziemne. Jest ich sporo w moim ogrodzie. W sobotę, przygotowując nową rabatę, wykopałam przypadkowo grzebiuszkę mało jej nie raniąc widłami.

Obrazek Obrazek

Pierwiosnki Siebolda i floksy poduszkowe kwitną całymi łanami

Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek
slanka-flora
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 3 gru 2011, o 09:38

Post »

ANNO,ten pomarańczowy irys SDB nazywa się może EL TORITO :!:
A nie EL TORO,jak napisalem ...
Awatar użytkownika
andowan
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dziękuję. Tak myślałam, że zapodziała się jakaś litera w nazwie. Interesujący. Bardzo :D
DTJ_1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 lis 2013, o 15:50

Post »

Aniu piękne irysy i piwonie, a ja mam też świetną nowinę, moje piwonie mają pąki teraz już tylko trzeba je utrzymać. W zeszłym roku też były a nie zakwitły, czy jakiś oprysk w razie co masz sprawdzony?. Podobno jest jakaś choroba zamieranie pąków kwiatowych piwoni. Tak na wszelki się pytam mam wielką nadzieję że zakwitną :wink: .
Awatar użytkownika
ktoś
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 lis 2008, o 10:15

Post »

Aniu wszystko piękne , ale irys IRISH SHARP - super ;:oj .
maryna45m
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 27 gru 2009, o 17:02

Post »

Droga Aniu oglądam,oglądam z szacunkiem patrzę i w ogrodzie też na niskie urocze iryski które nazywam 'IRYSKI Z piaskowej" są cudne. Zawsze cichaczem jestem na wątkach nie ujawniając się.Nie mówiąc o pięknym kwiecie u ANI. Pozdrawiam.
Awatar użytkownika
Madziagos
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 10 kwie 2012, o 21:44

Post »

Podziwiam Twój skalniak - nie tylko za bogactwo zgromadzonych roślin, ale także za brak chwastów.
Z pozdrowieniami, Magda
Moje wątki Moje drogi... Aktualny
Awatar użytkownika
andowan
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dorotko - jeśli Twoje piwonie mają chore pąki, to już za późno żeby w tym roku skłonić je do zakwitnięcia. Wiem z doświadczenia, że choroby grzybowe piwonii zwalcza się kilka sezonów i dlatego lepiej im zapobiegać. Najgorzej, gdy się już kupi zarażoną karpę. Ja, wczesną wiosną, podlewam moje piwonie, gdy tylko zaczynają wyrastać, roztworem dithane. Jeśli jednak później pojawią się objawy chorobowe, używam fungicydu systemicznego - previcuru. Niestety , są odmiany wybitnie podatne na choroby grzybowe.

Danusiu - to bardzo ciekawy irysek :D Sama zobaczysz.

Marysiu - chyba ściągnęłam Cię myślami, bo właśnie wczoraj oglądałam eremurusy od Ciebie; chyba będę musiała je rozsadzić. Cieszę się, że jesteś zadowolona z irysków ode mnie. Zapraszam serdecznie do odwiedzania mojego wątku ;:108

Madziu - witaj. Staram się na bieżąco walczyć z chwastami ale nie zawsze mi się to udaje. Po sąsiedzku mam niezagospodarowany ugór z masą rozsiewających się chwastów. Najbardziej uciążliwe są mniszki , przymiotno kanadyjskie i nawłoć szczególnie, gdy wsieją się np w środek krzewu.

Teraz będzie monotematycznie bo rozwijają się kwiaty irysów SDB i IB a potem w kolejce czekają wysokie. Ale mam nadzieję, że odwiedzający mój wątek jakoś to zniosą ;:173

Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek

Zakwitły ostatnie trójlisty

Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
misia53
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 3 paź 2011, o 00:32

Post »

Aniu iryski pumila miodzio,co jeden to ładładniejszy.Trójlisty ;:138
Mój ogród - moje marzenie
Moje nadwyżki
https://plus.google.com/photos/11666739 ... 490/albums" onclick="window.open(this.href);return false;
Awatar użytkownika
bejka1970
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 sty 2012, o 18:50

Post »

SDB Pele ;:oj niesamowite połączenie kolorów :D Poproszę o więcej takich zanudzaczy :D
Awatar użytkownika
witch
1000p
1000p
Od: 9 cze 2013, o 10:16

Post »

Piękne odmiany irysów :D
Wspaniale prezentują się kolorowe poduchy kwiatów, no i ta piwonia delikatna ;:3
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”