Ogórki gruntowe-cz.3 uprawa,choroby,szkodniki

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
Zablokowany
gicor
50p
50p
Od: 21 lut 2015, o 00:53
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Ogórki gruntowe-cz.3 uprawa,choroby,szkodniki

Post »

Czy ogórki posiane do wielodoniczek 5x5 będe musiał puzniej pikowac?
Awatar użytkownika
gosiakmala
500p
500p
Od: 9 sty 2011, o 14:27
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

gicor jak ogórki wypuszczą liście właściwe, to je wysadzisz do gruntu.
Moja Milowa
Pozdrawiam Gosia
Małżeństwo jest to związek, w którym jedna osoba ma zawsze rację, a druga to mąż ;)
Awatar użytkownika
Church
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 13 maja 2015, o 12:15

cytrynian wapnia

Post »

Witam. Może ktoś byłby w stanie mi poradzić, chyba coś źle robię przygotowując cytrynian wapnia, problem polega na tym, że powinien się pienić (po dodaniu kwasku do roztworu kredy) a u mnie w ogóle się nie pieni. Macie może pomysł co jest tego przyczyną? Czy niekałściwa kreda? Może zły kwas cytrynowy?
x-p-o
ZBANOWANY
Od: 16 lut 2011, o 19:24

Post »

Patrzę na termometr za oknem i już jest tylko + 8* a jeszcze pod chmurką. Wg mapy satelitarnej wypogodzi się gdzieś koło 17. Nad ranem w takiej sytuacji murowany przymrozek. Idę właśnie ewakuować ogórki z balkonu w Domu Działkowca, a paprykę z gruntu.
Sport to zdrowie :;230
RODBiala
50p
50p
Od: 21 mar 2014, o 17:36

Post »

Ja odmiennie od większości forumowiczów nie robię rozsady ogórka , tylko wysieje do gruntu, międzyrzędzia wyściółkuje agrotkaniną a całość przykryję agrowłókniną - ale na razie wstrzymuję się z siewem, choć sąsiedzi w większości już posiali. Jutro podejmę decyzję w zależności od prognozy na poniedziałek....
x-p-o
ZBANOWANY

Post »

W ogrodnictwie amatorskim jest pełna demokracja i tak, jak w innych dziedzinach życia , demokracja nie wszystkim i nie zawsze wychodzi na zdrowie :D
Awatar użytkownika
aniag78
200p
200p
Od: 7 sie 2013, o 22:07
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Nigdy nie robiłam rozsady, ale do tej pory musiałam wysiewać ogórków (i nie tylko ich) większą ilość. Trzeba było brać poprawkę na żarłoczność ślimaków. W tym roku zrobiłam rozsadę, jutro trafi do gruntu. Mam nadzieję, że podrośnięte ogórki będą mieć większą szansę niż nasiona siane wprost do gruntu.
Ogród obsypuję wpanem i granulatem, jednak wystarczy deszcz i skuteczność zerowa. A że pada trzy dni pod rzą, to w tym czasie szkodniki mają wyżerkę :evil:
Kwiat jest uśmiechem rośliny.
Peter Hille
Niedaleko stoi dom...
RODBiala
50p
50p

Post »

Prognoza pogody nadal niekorzystna dla dyniowatych , po bardzo chłodnym sobotnim poranku , podobny powtórzy się w poniedziałek, także na razie wstrzymuję się z siewem ogórków , za to nawiozłem swoje poletko połową dawki saletry amonowej.W poniedziałek podejmę decyzję co do siewu...
x-p-o
ZBANOWANY

Post »

No i widzisz, jak to jest z tym siewem bezpośrednim. A moja rozsada sobie spokojnie rośnie na balkonie i ma w d...użym poważaniu pogodę. Kiedy Ty wsiejesz, ja już wysadzę rośliny 2 albo 3 tygodniowe.
RODBiala
50p
50p

Post »

Zgadza się , niestety nie mam miejsca i czasu aby wyprodukować dużą ilość rozsady ogórka (potrzebuje ze 120 roślin), rozsadę cukini (7szt) przygotowuję.Po sprawdzeniu prognozy wygląda na 95 % że siew dyniowatych do gruntu(przynajmniej na opolszczyźnie) w sezonie 2015 można wykonać w najbliższy poniedziałek tj. 18 maja.I tak też uczynię..
x-p-o
ZBANOWANY

Post »

Jedna paleta 5x9 to 135 roślin. Naprawdę nie potrzeba zbyt dużo czasu by wyhodować taką ilość. Paletę z wykiełkowanymi ogórkami można nawet wynieść na działkę. Niepotrzebny jest balkon.
Kluczowym momentem przy siewie ogórków jest temperatura gleby i wilgotność oraz groźba przymrozków. Wysiewając rozsadę uniezależniamy się od wpływu tych czynników. Ogórek do wzrostu nie potrzebuje już tak wysokiej temperatury, jak do skiełkowania.
Dlatego, po wielu niepowodzeniach, już nikt mnie nie namówi do siewu bezpośredniego ogórków i cukinii również.
Awatar użytkownika
legina
1000p
1000p
Od: 21 maja 2013, o 11:19

Post »

Opierając się na prognozie u mnie,rozsadę doniczkową ogórków będę wysadzał w dn.21-24.05.
Rusztowanie jest już założone,ogóreczki na razie przebywają pod folią. Obrazek Obrazek
x-p-o
ZBANOWANY

Post »

Fajne równiutkie ogóreczki, ;:215 . niejeden profesjonalista mógłby się uczyć ;:124
Zablokowany

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”