Permakultura cz.1
Re: Permakultura
Co polepszy wzrost pomidorów/da im lepszą ochronę w tunelu. Na tą chwilę wysadziłem nagietek lekarski, czosnek i pietruszkę. W jakich odległościach od pomidorów to sadzić?
- Elfia
- 500p
- Od: 1 kwie 2014, o 21:51
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Kontakt:
A przygarnięcie kotów nie pomogłoby? W tym roku pierwszy raz nie mam kota i pierwszy raz kilka tulipanów podgryzły mi nornice. Przy kocie żadna nornica czy mysz nie miały szans, a jak nie uciekły w porę, to stawały się ofiarami kocura.jokaer pisze:Właśnie ten aspekt permakultury mi nie pasuje, czyli to ściółkowanie.
Tylko goła ziemia. Mam takie hordy gryzoni.
Niedługo przygarnę nowego kota i mam nadzieję, że nornice przestaną odwiedzać moją działkę, a ja będę mogła ściółkować bez obawy o to, że w ściółce będzie kwitło "życie towarzyskie"
ogrodowo
Zapraszam
Zapraszam
Ściółkowanie pod drzewami i krzewami
Chciałem się zapytać czy można ściółkować drzewa i krzewy świeżo ściętym żytem?
- annodomini
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 13 sty 2008, o 15:24
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Można, ale żyto rodzi ziarno, z którego mamy chleb. Wg mnie szkoda, akurat z tego zboża, robić ekologiczną podściółkę.
Wypowiadam się na FO, gdy mam o czymś jakiekolwiek pojęcie,
gdy go nie mam, proszę innych o radę.
Pozdrawiam Skrytopodczytywacz Adam
żyto posiałem na jesienie na poplon i właśnie je ścinam i będę przekopywać tylko nie mam co zrobić ze ściętą zieloną masą. Na razie część dorzuciłem do kompostownik ale tego trochę jest i nie wiem do końca co z tym zrobić. Rzucam na jedną duża pryzmę
To błąd, zaparzy się jak trawa na pryzmie i zacznie gnić. Nie masz kosiarki? dobrze to przejechać kosiarką i podsypać cienką warstwą rosnące krzewy drzewa, co tam chcesz.wabik222 pisze: Rzucam na jedną duża pryzmę
kosiarką elektryczną 1600W 1m żyta raczej nie skoszę.Wiec muszę ręcznie pociąć na kawałki. Na działce mam na razie tylko 2 drzewa owocowe zasadzone w tym roku wiec nie spożytkuje żyta. Pod tuje mam nim ściółkować? Resztę chyba zetnę i glebogryzarką przejadę. Macie lepsze pomysły co zrobić z górą skoszonego żyta?
- annodomini
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 13 sty 2008, o 15:24
Hałduj pod drzewami i hałduj między grządkami ogrodu.
Wypowiadam się na FO, gdy mam o czymś jakiekolwiek pojęcie,
wabik222 myślałem że zrozumiesz
Następnym razem nie pozwól mu tak wyrosnąć. Zielony nawóz powinien zostać w ziemi a nie lądować na kompoście.
TO oznacza ścięte ręcznie żyto do dościółkowania lepsze rozdrobnione. A jak tobie łatwiej to jedź glebogryzarką, tylko co dalej chcesz tam robić?pelikano11 pisze: dobrze to przejechać kosiarką i podsypać cienką warstwą rosnące krzewy drzewa, co tam chcesz.
Następnym razem nie pozwól mu tak wyrosnąć. Zielony nawóz powinien zostać w ziemi a nie lądować na kompoście.
Ok dzięki za podpowiedzi, wybaczcie niewiedzę ale moja przygoda z ogrodem dopiero się zaczyna i na razie na działce oprócz trawy,tuji i 2 drzew owocowych oraz plagi kretów i nornic nic nie ma.
Eee tam zaraz niewiedzę, jak zacząłeś od uzyźnania gleby to już dużo wiesz
Jak są krety to zazwyczaj w ziemi są pędraki niestety, straszne szkodniki.
Jak są krety to zazwyczaj w ziemi są pędraki niestety, straszne szkodniki.
- MarcinekSz
- 50p
- Od: 25 sty 2013, o 20:18
Witam wszystkich "permanentnie zakręconych". Generalnie w tradycyjnym ogrodnictwie nawozy zielone przekopuje się razem z całą masą zieloną po częściowym jej uschnięciu. W zależności od pogody zostawia się pokos na dwa, trzy dni do zwiędnięcia po czym przystępuje się do płytkiego przekopania całości (dostarczyć do gleby jak najwięcej "słodkiej" próchnicy z rozkładu materii organicznej). W permakulturze częściej stosuje się jednak metodę 'czop and drop", czyli mniej więcej - utnij i rzuć. Co skosimy to zostawiamy na glebie = mamy za jednym zamachem ściółkę, która stopniowo rozkładając się będzie zasilać nasze uprawy w próchnicę, blokować rozwój chwastów i zapobiegać przesuszaniu się oraz erozji gleby. Permakultura pozostawia ogrodnikowi pełną swobodę wyboru w zależności od tego, jaki jest cel jego działania (co chce osiągnąć). Żyto ozime na nawóz zielony często występuje w mieszance z wyką kosmatą(ozimą), która potrafi się odradzać po koszeniu. Dla kogoś, kto stosuje permakulturę nie powinno to stanowić problemu - więcej materii organicznej plus wzbogacenie gleby w azot.
- MarcinekSz
- 50p
- Od: 25 sty 2013, o 20:18
Obecność kreta może sygnalizować także zwiększoną populację dżdżownic, a to z kolei można poczytać jako znak dla ogrodnika, że zmierza we właściwym kierunku.