Garden of my dreams 2 :)

Zdjęcia naszych ogrodów.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Beaby
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 lut 2014, o 13:16
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Garden of my dreams 2 :)

Post »

Pawełku - kawał dobrej roboty! I to wszystko sam! Gratulacje! ;:303 ;:215
Awatar użytkownika
Tulap
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 lip 2014, o 09:30
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Widzę patyki się hartują :D
A czy kora dobra..
Niby tylko ładnie wygląda,chwasty przejdą przez wszystko,cyrkulacja powietrza w glebie mniejsza,więcej chorób.
Najzdrowsza jest goła gleba.

A kostkę oczywiście krzywo położyłeś :twisted:

Się przygotuj na takie komentarze,bo na zdjęciach jest złudzenie optyczne,pewnie jak w realu ;:108
Filemon24
1000p
1000p
Od: 1 sie 2014, o 14:59
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

super Paweł nie wyszło idealne koło ale i tak widać ogrom pracy jaki włożyłeś ;:63
Awatar użytkownika
anezob69
200p
200p
Od: 8 maja 2014, o 12:07

Post »

Paweł jak zwykle perfekcyjnie zabrałeś się do zadania ;:63
Masz piękny obrys rabaty, lubię takie fikuśne nieregularne zaokrąglenia. Koła można stosować ale w ogrodzie zaplanowanym geometrycznie, gdzie każda rabata jest idealnych kształtów. Taki ogród wymaga konsekwencji w stosowaniu określonych figur ... najczęściej są to ogrody nowoczesne.
W ogrodzie wiejskim jak najbardziej wskazane są takie "wygibasy" :tan
Z niecierpliwością czekam na efekt końcowy ...
pozdrawiam serdecznie, Bożena

Ogród szczęściem pachnący
Awatar użytkownika
Koleszko
500p
500p
Od: 14 wrz 2013, o 20:23

Post »

Beatko Dziękuję bardzo . :D Pewnie masz rację , ale przeze mnie raczej nie będzie zajęte - ja zawsze coś staram się robić . :lol:

Kasiu Dzięki . :D

Ilonko Ahh . Dziękuję . :D Ja również .Efekt końcowy nie nastąpi szybko - muszę jakieś ciekawe roślinki najpierw kupić i pomyśleć dokładnie co bym chciał . :lol:

Moniu Dziękuję bardzo .Kamień jest fajny , bardzo drogo by to wyszło . Pięknotki wlecą tam i może jakaś Magnolia jeszcze . :lol:

Beatko Dziękuję bardzo . ;:180

Mateuszu Patyczki chorują coś niektóre , spryskałem je od grzyba ... po prostu podsychają i mają takie kropki dziwne .Wszystko ma swoje plusy i minusy .Korę miałem w kilku miejscach kilka lat i mi chwasty przez nią nie przeszły . :lol: Może to zależy od ziemi ? nie wiem ... Sytuacja wygląda tak , że z dwóch różnych rurek wycinane były foremki do kostek .Rurki o dwóch różnych stopniach twardości . I przez to niektóre kostki wyszło minimalnie szersze - w niektórych miejscach troszkę to widać . :lol: Ale idealnych kostek w domu się nie zrobi przecież samemu . Brukarzem nie zamierzam zostać , także wiesz . :D Zakola mogłem zrobić ładniejsze w niektórych miejscach, w niektórych by się nie dało bo wyszedłbym poza " wytyczony" teren. :wink:

Anitko Dzięki .To koło nie miało być , pewnie Ci chodzi o zakola .Masz rację .Niestety kostka również nie jest idealnie równa przez foremki . :D Oczywiście szłoby zrobić wszystko idealnie , ale bym musiał raczej wyrównać cały teren bo bez tego to wiesz .Różnice w wysokości terenu są dosyć spore, w obrębie metra nawet ... Z wysokością ich wystawania też muszę nieźle kombinować i mierzyć , z racji na ten fakt .Ale myślę , że jak na pierwszy raz to wyszło mi lux . :lol:

Bożenko Dzięki . :D Po prostu zrobiłem to jakoś tak spontanicznie .Chciałem objąć te wszystkie drzewka rabatą . Myślę , że nie szłoby zrobić regularne zaokrąglenia za bardzo u mnie, na miejscu tej rabaty .Nie chciałem wychodzić po prostu dalej .W jednym miejscu poszedłem na prawdę "ostro" i chcąc to zaokrąglić musiałbym dalej wysunąć rabatę . :lol: Poza tym wiesz sama , że tu nie jesteśmy jakimiś profesjonalistami , bo powiedz sama co to byłaby za frajda zrobić coś tak jak mają inni ? albo książkowo ? robimy tak jak nam pasuje . :lol:

Dziękuję Wam wszystkim jeszcze raz .Bez Was robienie wszystkiego nie miałoby sensu, bo kto by mi doradzał i kto by mi tak dopingował . :wink:

Dzisiaj działałem dalej .Jutro kończę obrzeża i zrywam darninę . :wink: Powiem Wam , że kładzenie kostki to ciężka praca jak nie wiem .Dzisiaj dopiero to poczułem .Ból pleców na maxa i ręki od młotka . :? Jestem nieprzyzwyczajony do pracy na kolanach . :lol:

Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
annodomini
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 sty 2008, o 15:24

Post »

Tak jak na PW, wyszło Ci "bardzo ładnie" ;:224
Wypowiadam się na FO, gdy mam o czymś jakiekolwiek pojęcie,
gdy go nie mam, proszę innych o radę.
Pozdrawiam Skrytopodczytywacz Adam
Awatar użytkownika
Koleszko
500p
500p

Post »

Dziękuję także pod raz drugi . :lol: Niestety patyczki Pęcherznicy mi chorują . Może to od słońca przypalone są ? stoją od 10 do wieczora na całkowitej patelni .Musze je przestawić chyba , ale mają jeszcze jakieś kropki . Prysnąłem miedzianem, bo tylko jego miałem pod ręką . :lol:
Awatar użytkownika
bejka1970
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 sty 2012, o 18:50

Post »

Paweł ja to bym jeszcze widziała tam jakieś szczepione drzewko o parasolowatym pokroju nad ławką(i to nie ma nic wspólnego z moim bzikiem na punkcie wiązu :D )i klonik o ciekawych czerwonych liściach dla urozmaicenia :D
Awatar użytkownika
witch
1000p
1000p
Od: 9 cze 2013, o 10:16

Post »

Ale super ;:138
Nie dość że kostkę sam zrobiłeś to i sam ją kładziesz.
Już sobie wyobrażam jak tam będzie ładnie :D
Awatar użytkownika
sweetdaisy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 sty 2015, o 19:21

Post »

No pełna profeska ;:333 A co do dosadzeń roślin to się nie martw. Ja jak skończyłam swoją, położyłam włókninę i korę, to jak miałam zachciewajki coś dosadzić to sru, kora na bok dziura we włókninie, roślina do ziemi i kora z powrotem. Tak że nie musisz decydować się już teraz, w przyszłym roku i tak coś pewnie pozmieniasz... ;:306
Pozdrawiam, Zuza
----------------------------
Słoneczny kawałek mojego miejsca na ziemi I, II, III
Filemon24
1000p
1000p
Od: 1 sie 2014, o 14:59
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

a ja widziałabym tam coś kwitnącego iglaczki już są brakuje kwiecia :D pięknie wyglądały by róże i hortensje ;:167
Awatar użytkownika
Tulap
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 lip 2014, o 09:30

Post »

Ja koncepcji do nasadenia nie mam :|
Ale żeby obrzeżach zakryć to możesz małe trawy kupić .
Awatar użytkownika
Koleszko
500p
500p

Post »

Beatko Ogólnie powiem Ci , że też mi Wiązy po głowie chodzą . :D Takiego Klonika posiadam . :wink: Tam myślałem dać dużą pergolę nad ławkę i na nią pnące .Co o tym myślisz ? :lol:

Aguś Dziękuję . ;:180 Będzie ładnie , ale za parę latek pewnie jak roślinki urosną dopiero . :D

Zuziu Dziękuję bardzo . :wink: Ogólnie powiem Ci , że nie chciałbym tu zmieniać czegoś .Bo dosadzanie potem , do tego w agro. to zabawa już . :D Wkurzałoby mnie takie coś powiem Ci .To odgarniać , tamto wycinać ,ziemię zmiatać .Ale nie mówię , że nie będę tak robił . ;:191 Roślinki na pewno skupię jednorazowo i już nie będzie miejsca na inne . :D

Anitko No nie wiem . :lol: Raczej to będzie rabata liściasto - iglasta .Oj będą Pięknotki i może jakaś Magnolia .Hortensje i róże wlecą gdzie indziej . :lol: Ale wszystko się może jeszcze zmienić oczywiście . :lol:

Mateuszu Dzięki za pomysł . :D

Ja dokończyłem kłaść kostkę oczywiście i od wczoraj zrywam darninę .Słabo to idzie z wiadomych względów .Zrywam ją motyczką .Nie wspomnę już o bólu biodra , barków i mięśni kciuka od całego dnia roboty nią .Boli to boli , ale trzeba robić , prawda ? kto to zrobi za mnie tak dokładnie ? nie mam zamiaru czekać z tydzień , aż przestanie boleć mnie . :D W Poniedziałek położę już kilka pasów agro .

Co myślicie o tym , żebym policzył jaki koszt mnie wyniosła ta rabata bez nasadzeń oraz ile czasu nad nią spędziłem ? :lol: Oczywiście włącznie z robieniem kostki na nią . :wink: Poniżej efekty mojej pracy .

Obrazek Obrazek
ODPOWIEDZ

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”