Ogrodowe rewolucje czyli jak powstaje nasz azyl - część 2
-
- Przyjaciel Forum - Ś.P.
- Od: 31 lip 2014, o 21:16
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Ogrodowe rewolucje czyli jak powstaje nasz azyl - część 2
Wow ! - krzewuszka zaczyna swój festiwal,
Biały lilak już pięknie nie tylko kwitnie, ale i pachnie,
Pąki piwonii za chwilę zaczną pękać i ich aromat poniesie się po okolicy,
Irysy, tulipanki ... wszystkie kwiatki śliczne. Masz czym oczy 'karmić'.
Biały lilak już pięknie nie tylko kwitnie, ale i pachnie,
Pąki piwonii za chwilę zaczną pękać i ich aromat poniesie się po okolicy,
Irysy, tulipanki ... wszystkie kwiatki śliczne. Masz czym oczy 'karmić'.
Pozdrawiam. Lucyna
Jesień życia wśród kwiatów, zwierząt i ptaków - cz. 15 Zapraszam.
Ani jeden ogród nie jest urządzony raz na zawsze.
- ann_30
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 7 mar 2012, o 10:36
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Kochani pozwólcie,że pochwalę się dzisiejszym przypadkowym nabytkiem.Jeszcze nie mam dla niego miejscówki ale nie mogłam się oprzeć kiedy widziałam jak biedulek siedzi sobie samiutki na półce w Kauflandzie (a weszłam tam tylko po płyn do naczyń i skończyło się jak zwykle )
Anitko berberys miał pierwotnie stanowić tło dla żarnowca ale ten go już przerósł i jest odwrotnie ale i tak ładnie się razem komponują
Aneczko u mnie teraz wszystko jest w niezapominajkach więc i floks się załapał
Lucynko lilak rzeczywiście oszałamia zapachem i jest to jeden z niewielu kwiatów którego nie jest mi żal ścinać do wazonu.Jak tu sobie odmówić takiego zapachu także w domu Mam jeszcze cztery inne odmiany lilaka ale to młode okazy sadzone ledwie rok temu więc jeszcze nie kwitną ale kto wie,może za rok się doczekam
Anitko berberys miał pierwotnie stanowić tło dla żarnowca ale ten go już przerósł i jest odwrotnie ale i tak ładnie się razem komponują
Aneczko u mnie teraz wszystko jest w niezapominajkach więc i floks się załapał
Lucynko lilak rzeczywiście oszałamia zapachem i jest to jeden z niewielu kwiatów którego nie jest mi żal ścinać do wazonu.Jak tu sobie odmówić takiego zapachu także w domu Mam jeszcze cztery inne odmiany lilaka ale to młode okazy sadzone ledwie rok temu więc jeszcze nie kwitną ale kto wie,może za rok się doczekam
- ASK_anulla
- Od: 25 cze 2013, o 13:44
Aniu, rośliny od Ciebie zameldowały się po zimie co do jednej . Tylko łubin podżarły nornice, ale dzielnie wypuszcza młodą odnogę z ocalałego fragmentu korzenia. Wiele radości mi dała przylaszczka . Teraz serduszka zaczęły kwitnąć i kokorycz, tylko nieśmiałe są i nie zrobiłam jeszcze dobrego zdjęcia.
Bardzo ładny powojnik.
Wiadomo, dlaczego to M przeważnie robi u nas zakupy . Ale przecież i do lekarza czasem trzeba pojechać, a to już osobiście .
Bardzo ładny powojnik.
Wiadomo, dlaczego to M przeważnie robi u nas zakupy . Ale przecież i do lekarza czasem trzeba pojechać, a to już osobiście .
Pozdrawiam, Anna.
Jak mówi prof. Bralczyk jest różnica, kiedy robimy komuś łaskę, a kiedy laske... Używajmy polskich znaków!
Potencjalny ogród Anulli cz. 2
Jak mówi prof. Bralczyk jest różnica, kiedy robimy komuś łaskę, a kiedy laske... Używajmy polskich znaków!
Potencjalny ogród Anulli cz. 2
Aniu, odzywam się tu po raz pierwszy-przyprowadziły mnie do Twojego wątku piękne rośliny i w połowie czytania zerknęłam gdzież to masz ten swój raj na ziemi i prawie podskoczyłam na krześle-Konin, czy choćby okolice! A ja z Konina właśnie piszę. Przepięknie masz w ogrodzie. Prześlicznie. Nie wiadomo na co patrzeć najpierw. Czy to w konińskim Kauflandzie siedział ten biedulek zwany także płynem do naczyń?
- ann_30
Anulla bardzo cieszy mnie,że moje roślinki Cię nie zawiodły Jak coś Ci jeszcze wpadnie w oko to daj znać Mój Mąż nawet jak sam jedzie po zakupy to też czasem zwozi mi różne "badyle" bo jak mówi: "I tak byś je kupiła" i chociaż nie zawsze trafi w mój roślinny gust to jak tu Go nie kochać chociażby za pamięć
mrowak miło mi gościć krajankę I mnie zaskoczyło ile osób z okolicy można tutaj spotkać Obecnie mieszkam w kierunku na Słupcę ale Konin często odwiedzam i to właśnie w konińskim Kauflandzie upolowałam dziś tego powojnika Pozdrawiam serdecznie
mrowak miło mi gościć krajankę I mnie zaskoczyło ile osób z okolicy można tutaj spotkać Obecnie mieszkam w kierunku na Słupcę ale Konin często odwiedzam i to właśnie w konińskim Kauflandzie upolowałam dziś tego powojnika Pozdrawiam serdecznie
-
- Przyjaciel Forum - Ś.P.
- Od: 31 lip 2014, o 21:16
Aniu - takie przygarnięte 'bidule' zazwyczaj odwdzięczają się pięknym rozrostem i kwitnieniem. Ja w ubiegłym roku przygarnęłam zabiedzoną różyczkę, która bardzo szybko odżyła, rosła jak na drożdżach i obsypała się kwieciem. W tym roku też jedną prawie martwą przytargałam, wydawało się, że już nic z niej nie będzie, ale dzisiaj odkryłam pierwszy młodziutki przyrościk. Żyje i na pewno będzie piękna.
Pozdrawiam. Lucyna
kierunek na Słupcę jest mi bardzo dobrze znany jak i sama Słupca. Nie wspominając o centrach ogrodniczych znajdujących się na tej trasie
Swojego wątku nie posiadam, ale posiadam roślinki na balkonie oraz w ogródku działkowym-marzenia o własnym domu i ogrodzie nadal w sferze marzeń jedynie. Niemniej jednak co roku wczesną wiosną dostaję małpiego rozumu na widok przeróżnych roślinek w sklepach. Wykosztowałam się ostatnio na remont dachu na działce więc mocno trzymam się za kieszeń, ale już dzisiaj "mówiły do mnie" różne zieloności.
Swojego wątku nie posiadam, ale posiadam roślinki na balkonie oraz w ogródku działkowym-marzenia o własnym domu i ogrodzie nadal w sferze marzeń jedynie. Niemniej jednak co roku wczesną wiosną dostaję małpiego rozumu na widok przeróżnych roślinek w sklepach. Wykosztowałam się ostatnio na remont dachu na działce więc mocno trzymam się za kieszeń, ale już dzisiaj "mówiły do mnie" różne zieloności.
Cudowne iryski u Ciebie już kwitną. A ostatni zakup przepiękny.
Pozdrawiam, Robert.
-
- 1000p
- Od: 1 sie 2014, o 14:59
Szkoda że ja nie mogę nikogo spotkać kto mieszkał by blisko mnie
Piękny powojnik oglądałam dziś w kauflandzie
Piękny powojnik oglądałam dziś w kauflandzie
- ann_30
Lucynko ja takie bidule przygarniam co chwilę więc mam nadzieję,że chociaż kilka z nich odwdzięczy się kwitnieniem
mrowak takie centra ogrodnicze to dla mnie prawdziwa pokusa I ja marzyłam o własnym domu z ogrodem i jestem bardzo szczęśliwa,że udało mi się te marzenia spełnić Balkon i ogródek działkowy to świetny sposób na realizację ogrodniczych planów i mam nadzieję,że pokusisz się o własny wątek.Pozdrawiam serdecznie
Robercie obecnie kwitnące iryski jedynie wzmagają apetyt na kolejne kwitnienia.Niestety jak na razie nie wszystkie kupione rok temu odmiany wypuszczają pąki kwiatowe ale nie narzekam bo i tak będzie ich sporo
Anitko wczoraj byłam w Kauflandzie i widziałam kolejne dwie odmiany powojników ale jako,że na zakupach byłam bez M. to jakoś oparłam się pokusie
Pogoda nie sprzyjała dziś spacerowi w ogrodzie bo chociaż było słonecznie to wiał przeraźliwie zimny wiatr.Udało mi się jednak zrobić kilka fotek:
W sobotę sadziłam pomidory i te koktajlowe planowałam umieścić w donicy w której w zeszłym roku były posadzone mieczyki.Niestety zapomniałam je wykopać jesienią więc liczyłam się z ich startą a tu taka niespodzianka:
mrowak takie centra ogrodnicze to dla mnie prawdziwa pokusa I ja marzyłam o własnym domu z ogrodem i jestem bardzo szczęśliwa,że udało mi się te marzenia spełnić Balkon i ogródek działkowy to świetny sposób na realizację ogrodniczych planów i mam nadzieję,że pokusisz się o własny wątek.Pozdrawiam serdecznie
Robercie obecnie kwitnące iryski jedynie wzmagają apetyt na kolejne kwitnienia.Niestety jak na razie nie wszystkie kupione rok temu odmiany wypuszczają pąki kwiatowe ale nie narzekam bo i tak będzie ich sporo
Anitko wczoraj byłam w Kauflandzie i widziałam kolejne dwie odmiany powojników ale jako,że na zakupach byłam bez M. to jakoś oparłam się pokusie
Pogoda nie sprzyjała dziś spacerowi w ogrodzie bo chociaż było słonecznie to wiał przeraźliwie zimny wiatr.Udało mi się jednak zrobić kilka fotek:
W sobotę sadziłam pomidory i te koktajlowe planowałam umieścić w donicy w której w zeszłym roku były posadzone mieczyki.Niestety zapomniałam je wykopać jesienią więc liczyłam się z ich startą a tu taka niespodzianka:
- anesse81
- 200p
- Od: 2 lut 2011, o 16:40
Przepięknie u Ciebie i te tulipany. Ja również tak mam, że nie mogę się oprzeć i oprócz zaplanowanych zakupów zawsze przytacham do domu nowe roślinki.
Nie powinnam była przeczytać tego o nowych powojnikach w Kauflandzie... obawiam się, że jutro tam skręcę "niechcący", pomijając fakt, że kompletnie mi nie po drodze z pracy
Moja działka to jeszcze nie do końca ogarnięty temat-są miejsca gdzie strach spojrzeć. No i niestety za domkiem mam dużą skarpę (wzdłuż i wszerz), zarośniętą zielskiem. Przed chwilą zakończyłam remont dachu na działce, więc w kieszeniach przeciąg aż huczy
A dzisiaj na spacerze z córeczką podziwiałam tawuły szare-zamarzył mi się mały żywopłot z takich....ech...
Moja działka to jeszcze nie do końca ogarnięty temat-są miejsca gdzie strach spojrzeć. No i niestety za domkiem mam dużą skarpę (wzdłuż i wszerz), zarośniętą zielskiem. Przed chwilą zakończyłam remont dachu na działce, więc w kieszeniach przeciąg aż huczy
A dzisiaj na spacerze z córeczką podziwiałam tawuły szare-zamarzył mi się mały żywopłot z takich....ech...
- ann_30
anesse81 dziękuję za pochwały U mnie często bywa tak,że niezaplanowanych zakupów jest więcej niż tych zaplanowanych
mrowak rzeczywiście urządzanie działki to spore koszty,szczególnie jeżeli dochodzi do tego remont.Coś o tym wiem bo rok temu zakończyliśmy rozbudowę domu więc na roślinne zakupy dużo nie zostało I tak jestem jeszcze daleko do spełnienia wszystkich marzeń ale działam metodą małych kroków byle wiodły do celu Tawuły szare pięknie prezentują się podczas kwitnienia.Ja mam na razie jedną zakupioną na wyprzedaży w dawnym Nomi za 3 złote i żałuję,że nie wzięłam ich więcej bo rzeczywiście świetny byłby z nich żywopłot
Jako,że cebulowe powoli przekwitają więc dokupiłam im kilka jednorocznych ślicznotek (no wiem,że wybrałam się tylko po sadzonki pomidorów ale nie mogłam oprzeć się tym kolorkom )
Tulipany nadal dzielnie się trzymają:
Może ktoś pokusi się o nazwanie tego powojnika:
Rozkwitają kolejne krzewuszki:
I irysy:
Sadzonki naparstnic które kupiłam jesienią na All... pozytywnie mnie zaskoczyły:
I jeszcze rzut okiem na rabaty:
A tak wygląda poranny spacer z córcią do przedszkola.Możemy iść chodnikiem dookoła albo na skróty ścieżką obok drzew na których gniazdują słowiki szare i słuchać ich cudnego śpiewu:
mrowak rzeczywiście urządzanie działki to spore koszty,szczególnie jeżeli dochodzi do tego remont.Coś o tym wiem bo rok temu zakończyliśmy rozbudowę domu więc na roślinne zakupy dużo nie zostało I tak jestem jeszcze daleko do spełnienia wszystkich marzeń ale działam metodą małych kroków byle wiodły do celu Tawuły szare pięknie prezentują się podczas kwitnienia.Ja mam na razie jedną zakupioną na wyprzedaży w dawnym Nomi za 3 złote i żałuję,że nie wzięłam ich więcej bo rzeczywiście świetny byłby z nich żywopłot
Jako,że cebulowe powoli przekwitają więc dokupiłam im kilka jednorocznych ślicznotek (no wiem,że wybrałam się tylko po sadzonki pomidorów ale nie mogłam oprzeć się tym kolorkom )
Tulipany nadal dzielnie się trzymają:
Może ktoś pokusi się o nazwanie tego powojnika:
Rozkwitają kolejne krzewuszki:
I irysy:
Sadzonki naparstnic które kupiłam jesienią na All... pozytywnie mnie zaskoczyły:
I jeszcze rzut okiem na rabaty:
A tak wygląda poranny spacer z córcią do przedszkola.Możemy iść chodnikiem dookoła albo na skróty ścieżką obok drzew na których gniazdują słowiki szare i słuchać ich cudnego śpiewu: